Decentralizovaná burza na Cosmos: Osmosis

Osmosis je decentralizovaná burza novej generácie založená na automatizovanom tvorcovi trhu (AMM). S atraktívnym a funkčným minimum viable product (MVP) je Osmosis navrhnutý pomocou Cosmos SDK. To umožňuje, aby bol protokol interoperabilný a flexibilný novými spôsobmi.

Vývojári môžu využiť protokol Osmosis na navrhnutie vlastnej decentralizovanej aplikácie AMM (dApp). Osmosis poskytuje rozsiahlu prispôsobiteľnosť s mechanizmami riadenia, ktoré umožňujú poskytovateľom likvidity riadiť pooly, v ktorých sú aktívni. Osmosis prepracúva univerzálny prístup, ktorý vývojárom ponúka skutočne decentralizované, interoperabilné a prispôsobiteľné nástroje.

Zatiaľ, čo mainnetový protokol je stále vo vývoji, aktívny minimálny životaschopný produkt (MVP) ponúka prehľad o dostupných funkciách. Natívny token Osmosis (OSMO) navyše umožňuje riadenie a decentralizáciu platformy. Po spustení mainnetu sa držitelia tokenov OSMO budú môcť zúčastniť na reťazcovom hlasovaní o aktualizáciách, parametroch platformy a návrhoch.

Ako funguje?

Cross-chain aktíva

Od 1. dňa bude mať vstavaný IBC, čo mu umožní pripojiť sa k celému ekosystému reťazcov Cosmos a ich aktív. Po integrácii natívnych aktív Cosmos sa Osmosis integruje s reťazcami, ktoré nepovoľujú IBC, vrátane ERC20 na báze Etherea (pomocou mosta Althea), rôznych reťazcov vrátane reťazcov podobných Bitcoinu a alternatívnych platforiem inteligentných zmluv.

Prispôsobiteľné parametre

V základnej štruktúre AMM nie je nič pevne zakódované. Nielen kľúčové parametre, môžu mať rôzne parametre pre každú skupinu likvidity, ale aj celé komponenty, ako je algoritmus kriviek a výpočet TWAP, sú tiež plne prispôsobiteľné.

Tvorcovia bazénov sa nemusia rozhodovať iba medzi konštantným súčinom a konštantným súčtom, ale môžu namiesto toho zadať svoje vlastné nové matematické výrazy. Nové krivky je možné generovať za behu. Takéto nové krivky môžu byť oveľa výkonnejšie ako existujúce modely AMM, ktoré akceptujú iba množstvá tokenovej bilancie, a to využitím údajových bodov, ako sú časové závislosti, indexy volatility a mimo reťazcové oracle ako vstupy.

S rôznymi parametrami vstupy Osmosis umožňujú vytváranie novších typov aktív DeFi, ako sú opcie, dynamické trhy s poplatkami, ktoré sa prispôsobujú momentom vysokej volatility, pracujú na zmiernení nežiaducich výsledkov, ako je nestála strata pre poskytovateľov likvidity (LP).

Namiesto toho, aby museli prechádzať procesom spustenia nového protokolu AMM pre každú inováciu modelu AMM, môžu vývojári kriviek jednoducho spustiť nové krivky na Osmosis, pričom využívajú výhody existujúcich integrácií peňaženiek, pripojení IBC, toku objednávok a likvidity v rámci ekosystému Osmosis.

Poskytovateľ likvidity

Poskytovatelia likvidity AMM sú najdôležitejšími účastníkmi akéhokoľvek protokolu AMM. Keďže úspech a využitie AMM do značnej miery závisí od rozsahu aktív a likvidity, ktoré sú k dispozícii, je dôležité, aby existovali dostatočné stimuly pre poskytovateľov likvidity, aby naďalej uzamykali svoje aktíva do nových fondov.

Okrem natívnych tokenových stimulov OSMO, Osmosis umožňuje tretím stranám jednoducho pridávať stimulačné mechanizmy do konkrétnych fondov likvidity. Napríklad, ak by Cosmos Hub Community Pool chcel podnietiť likviditu pre pár ATOM/stablecoin, mohol by použiť vstavaný stimulačný modul Osmosis na distribúciu odmien ATOM LP.

Poskytovatelia stimulov chcú často odmeňovať dlhodobú likviditu, nielen krátkodobých farmárov. Modul stimulov umožňuje, aby sa odmeny zvážili smerom k poskytovateľom, ktorí časovo vložia svoje tokeny s dlhšími obdobiami zamknutia, čím sa v podstate zaviažu poskytovať likviditu na dlhší čas, znížiť volatilitu likvidity v skupinách a poskytnúť spoľahlivé a konzistentné skúsenosti pre obchodníkov.

LP Governance

Väčšina protokolov AMM nastavuje globálne parametre pre všetky oblasti likvidity v rámci AMM. Aj, keď to výrazne zjednodušuje dizajn AMM, znižuje to rozhodovanie, ktoré sú poskytovatelia schopní urobiť pre bazény, na ktorých im záleží.

Vzhľadom na to, že AMM sú nové protokoly, projekty, ktoré si konkurujú v oblasti dizajnu, neustále opakujú vytváranie lepších modelov. Aby fondy zostali relevantné, musia držať krok so špičkovými inováciami prostredníctvom modernizácie dizajnu kriviek, modelov poplatkov a ďalších.

Okrem toho musia byť fondy schopné meniť váhy fondu, aby odrážali preferencie portfólia poskytovateľa, ako aj pridávať a odstraňovať aktíva za chodu, aby sa splnili požiadavky trhu. Riadenie musí byť prvotriednym procesom v dizajne AMM, aby sa likvidita neodstránila pri každej modernizácii. Bezpečnostné postupy, ako je funkcia Rage-quit inšpirovaná MolochDao, sú zahrnuté s cieľom poskytnúť ochranu poskytovateľovi pred škodlivými útokmi.

Quadratic Fairdrop

Podľa Quadratic Fairdrop modelu si môžu držitelia tokenu ATOM nárokovať bezplatné tokeny Osmosis (OSMO). Množstvo držiteľov tokenov OSMO, ktoré si môžu nárokovať, sa rovná druhej odmocnine počtu tokenov ATOM, ktoré drží.

Kvadratický prvok distribúcie tokenov nastáva, keď si držitelia ATOM prídu vyzdvihnúť svoje bezplatné OSMO tokeny. Na začiatku získajú držitelia ATOM 20 % svojich OSMO tokenov ako likvidné aktíva, ktoré možno bezplatne používať a obchodovať s nimi. Zvyšných 80 % je možné získať účasťou na štyroch úlohách komunity na reťazci.

Tieto úlohy, ktoré musíte splniť sú celkom jednoduché, a to uskutočniť výmenu na burze Osmosis, pridať likviditu do akéhokoľvek fondu, držať token OSMO a hlasovať o návrhu správy.

Splnením každej úlohy získajú používatelia ďalších 20 % z celkového počtu tokenov, na ktoré majú nárok. To znamená, že iba aktívni používatelia Osmosis dostanú plnú airdrop sumu.

Obchodovanie

Používatelia môžu používať bezproblémové medzireťazcové transakcie aktív kryptomien v rámci ekosystému Cosmos. Grafické používateľské rozhranie (GUI) je dizajnovo jednoduché a poskytuje známy dizajn iných automatizovaným tvorcom trhu (AMM), ako sú Uniswap, PancakeSwap a SushiSwap.

Ak chcete začať obchodovať, používatelia sa musia najprv pripojiť k peňaženke Keplr, buď rozšíreniu prehliadača Keplr alebo Keplr Mobile. Ako Web3 peňaženka Keplr funguje podobným spôsobom ako prehliadačová peňaženka MetaMask.

Bazény ( pools)

Táto sekcia burzy Osmosis ponúka používateľom informačný panel zobrazujúci aktuálnu cenu natívneho tokenu Osmosis (OSMO). Používatelia si tiež môžu pozrieť odpočítavanie distribúcie odmien a všetky fondy, na ktorých sa aktívne zúčastňujú. Karta bazénov navyše ponúka úplný zoznam rôznych motivovaných fondov likvidity pre množstvo rôznych aktív. Bazény obsahujú číslo skupiny, párovanie aktív, ročné percentuálne odmeny (APR) a množstvo likvidity v bazéne.

Okrem toho karta Aktíva poskytuje používateľom burzy Osmosis úplný zoznam dostupných aktív. Toto predstavuje prehľadnosť na dashboarde pre používateľov na správu a kontrolu rôznych aktív vrátane množstva dostupných, zamknutých a vkladaných aktív.

Staking

Používatelia sa môžu zúčastniť na stakingu tokenov Osmosis (OSMO) pomocou peňaženky prehliadača Keplr, ktorá je prístupná na samostatnej stránke. Po otvorení nového okna sa používateľom zobrazí výzva na prihlásenie alebo inštaláciu peňaženky rozšírenia Chrome.

Potom si používatelia môžu zobraziť zoznam 100 validátorov, ktorým môžu odovzdať svoj podiel v OSMO tokenoch. Používatelia si môžu pozrieť meno validátora, poradie, hlasovaciu silu (počet držaných OSMO tokenov) a percento provízie.

Osmosis Token (OSMO)

Token OSMO je kľúčom k hladkému priebehu operácií, rastu a smerovania protokolu. Viacúčelový OSMO token má tri hlavné úlohy v Osmosis Network.

Ide o poskytovanie likvidity, pokrývajúce transakčné náklady a protokolárne riadenie. Držitelia tokenov OSMO môžu mať hlasovacie práva o parametroch platformy, vrátane toho, ktoré fondy likvidity môžu dostávať odmeny, koľko odmien dostávajú, plus možnosti stakingu a sieťové poplatky. Preto burza Osmosis podporuje dôležitosť účasti komunity, najmä ak sa držitelia tokenov zúčastňujú na správe verejných vecí.

Protokol často zavádza nové aktualizácie, funkcie a chce, aby komunita držiteľov tokenov OSMO spravovala smerovanie projektu. Okrem toho spoločnosť Osmosis použila model spravodlivej distribúcie na uvedenie svojich natívnych tokenov do obehu. Bez predpredaja Osmosis distribuovala 100 miliónov tokenov genesis medzi prvých používateľov, vrátane vývojárov, investorov a poskytovateľov likvidity.

                                                                           

Prostredníctvom distribúcie tokenov boli tokeny genesis rozdelené po 50% medzi účastníkov Quadratic Fairdrop a strategickú rezervu. Strategická rezerva je nedávno zavedený fond na pokrytie odmien pre účastníkov vykonávajúcich dôležité úlohy v sieti Osmosis.

Väčšina blockchainov Cosmos SDK distribuuje tokeny na základe jednotlivých blokov. To znamená, že za každé potvrdenie bloku v sieti dostanú mineri alebo validátori určité percento tokenov ako odmeny.

S blockchainom Osmosis však projekt distribuuje tokeny OSMO na konci každého dna. Okrem toho, podobne ako v prípade Bitcoinu, Osmosis zavádza každoročnú udalosť, kde sa miera vydávania tokenov zníži každý rok o jednu tretinu.

V čom je iný Osmosis AMM ?

Automatizovaný tvorca trhu Osmosis (AMM) je projekt určený pre obchodníkov s kryptomenami aj vývojárov blockchainu. Vďaka použitiu Cosmos SDK je burza Osmosis plne interoperabilná s cross-chain transakciami aktív.

Počas spustenia minimálneho životaschopného produktu (MVP) bude burza Osmosis fungovať vo všetkých reťazcoch v rámci ekosystému Cosmos. Následne začne Osmosis AMM integrovať kompatibilitu s ERC-20 pomocou mosta Althea a iných reťazcov, ktoré nie sú IBC (inter-blockchain communication). To zahŕňa aj rôzne reťazce podobné Bitcoinu. Okrem toho poskytovatelia likvidity projektu môžu prispôsobiť váhu aktív v skupinách likvidity, podobne, ako funguje protokol Balancer.

Osmosis AMM uznáva potrebu flexibility, adaptability a transparentnosti, aby inovácie decentralizovaného financovania (DeFi) prekvitali. Ako taký je celý kód úplne open-source so skutočnou prispôsobiteľnosťou. Projekt ponúka vývojárom prispôsobiteľné parametre, pretože v základnej štruktúre AMM nie je nič pevne zakódované. To znamená, že vývojári si môžu vybrať jednotlivé aspekty, ako sú krivky algoritmu, poplatky a výpočty priemernej ceny (TWAP). Okrem toho môžu vývojári dokonca navrhnúť svoje vlastné matematické výrazy pre bazény.

Vývojári môžu implementovať Osmosis s off-chain oracle a zahrnúť dátové body výkonnejšie ako akýkoľvek existujúci automatizovaný model tvorcu trhu (AMM).

Tradičné AMM používajú množstvá tokenov, zatiaľ, čo pomocou burzy Osmosis môžu vývojári zaviesť indexy volatility  a dynamické trhy poplatkov. Okrem toho môžu vývojári bez problémov zavádzať aktualizácie svojich aplikácií AMM pomocou existujúcej likvidity Osmosis AMM, toku objednávok a pripojení IBC (inter-blockchain communication).

Zdroje:

https://medium.com/osmosis/vision-for-osmosis-e68e796ff1c2,https://academy.moralis.io/blog/exploring-osmosis-and-the-osmo-token

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences