Decentralizovaná platforma na streamovanie videa: Livepeer

Livepeer je decentralizovaný protokol na streamovanie videa vytvorený na vrchole najväčšieho blockchainu s podporou inteligentných zmlúv, Ethereum.

Samotné streamovanie videa zaberá približne 80 % celosvetovej šírky internetového pásma. Livepeer, preto ponúka distribuovanú a lacnejšiu alternatívu k centralizovaným streamovacím službám.

Livepeer, spravovaný spoločnosťami Livepeer Inc. a basement.studios, ponúka infraštruktúru distribúcie videa typu peer to peer, ktorá prináša výhody všetkým zúčastneným stranám. Navyše ako open source protokol, môže Livepeer implementovať ktokoľvek do svojej vlastnej decentralizovanej aplikácie (dApp). Náklady spojené s tradičným streamovaním videa sa znížia až 50x. Do značnej miery to spôsobuje zníženie nákladov na prekódovanie a vysielanie vďaka sieťovým video baníkom.

Livepeer vyvinul riešenie pre mainstreamové centralizované siete na distribúciu videa, ktoré je schopné škálovania so zvýšeným rozsahom a zároveň prináša hodnotu pre sieť Livepeer a token Livepeer (LPT).

Ako funguje?

Uzly nazývané Broadcasters posielajú stream videa do siete na prekódovanie. Tieto streamy prijímajú Orchestratori, ktorí do siete prispievajú CPU, GPU výmenou za poplatky v ETH účtované Broadcasterom. Ak sa chcete stať Orchestratorom, musíte vedieť, ako zamknúť Livepeer. Orchestratorovi môže byť podiel na LPT znížený, ak sa bude nevhodne správať alebo neoptimálne.

     

Orchestrators

Hlavná úloha zodpovedná za overenie siete Livepeer je známa ako orchestrátor. Každý sa môže stať orchestrátorom a prispievať do siete. Používatelia tak poskytujú náhradné výpočtové zdroje, ako napríklad CPU. To potom uľahčuje transkódovanie a distribúciu video streamov požadovaných vysielateľmi.

Aby sa používatelia stali orchestrátorom, musia si stiahnuť špecializovaný softvér s vysokou úrovňou požadovaných technických znalostí. Držitelia tokenov LPT, ktorí sa zaujímajú o účasť v sieti Livepeer, ale nemajú potrebnú infraštruktúru, čas alebo odborné znalosti, sa môžu rozhodnúť stať sa delegátom.

Delegatori

Druhou kľúčovou úlohou siete Livepeer je úloha delegáta. Delegátori sú držitelia tokenov LPT, ktorí by chceli prispieť k zabezpečeniu siete s minimálnym úsilím. Delegáti sa môžu rozhodnúť vložiť svoje tokeny LPT smerom k orchestrátorom v sieti Livepeer, o ktorých si myslia, že fungujú dobre.

Uzamknutím tokenov uprednostňujúcich konkrétneho orchestrátora môžu aj delegáti získať určité percentá poplatkov pre orchestrátorov. Po ukončení obdobia zamknutia si delegáti môžu vybrať či budú opäť uprednostňovať toho istého orchestrátora alebo si vybrať iného orchestrátora.

Technológia

Medzi hlavné technické komponenty Livepeer patrí protokol Livepeer, uzol Go-Livepeer a server médií Livepeer (LPMS). Protokol implementovali ako súbor inteligentných zmlúv Ethereum napísaných v solidity, ktoré slúžia na vytvorenie otvoreného trhu pre prevádzkovateľov uzlov na registráciu svojich služieb, vrstvu zúčtovania platieb prostredníctvom mechanizmu mikroplatieb, protokol na zabezpečenie a kontrolu kvality založený na delegovaných vkladoch.

           

Livepeer Media Server

LPMS je mediálny server s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý spracováva všetko, čo sa týka videa a služby pôvodu, protokoly prijímania, logiku transkódovania, logiku streamovania, prehrávania a ďalšie.

Vstupné toky stream videa a zvuku je potrebné prekódovať, aby sa dali použiť na rôznych typoch zariadení, z ktorých každé má svoj vlastný formát a požiadavky. Centralizované služby sú dostupné, ale zvyčajne drahé. Livepeer Media Server slúži ako verzia s otvoreným zdrojovým kódom, ktorú možno použiť ako samostatný komponent, ale je tiež základným komponentom siete Livepeer.

Go Livepeer

Implementácia go livepeer uzla Livepeer implementuje protokol, hovorí s blockchainom a vkladá LPMS na spracovanie video vysielania, transkódovania a streamovania alebo prehrávania.

Existuje takmer 100 ďalších úložísk a projektov, ktoré dopĺňajú túto základnú technológiu, vrátane frontendových aplikácií pre staking a riadenie, devops skriptov pre prevádzkové uzly v sieti, hostovanej verzie vysielacej funkcie spustenej na livepeer.com a ďalších.

Konsenzus

Livepeer využíva dvojvrstvový mechanizmus konsenzu.

Po prvé, účtovná kniha Livepeer a jej transakcie sú zaznamenané a zabezpečené prostredníctvom blockchainu Ethereum.

Druhá konsenzuálna vrstva sa stará o distribúciu novo vygenerovaného LPT tokenu a overuje, či bola práca s prekódovaním vykonaná správne. Táto vrstva využíva model Delegated Proof of Stake (DPoS), v ktorom orchestratori vystupujú ako validátori, ktorí sa podieľajú na protokole, aby zabezpečili správne zaúčtovanie platieb, distribúciu tokenov a bezpečnosť.

Keď jeden orchestrator vykonáva prácu prekódovania, broadcastovia sa môžu sami overiť alebo outsourcovať iným orchestratorom, aby skontrolovali chyby a škodlivé správanie. Ide o nákladnú operáciu, takže Livepeer len náhodne overuje malé percento vykonanej práce.

Livepeer odmeny

Aby sa vytvoril sebestačný protokol peer to peer, Livepeer razí nové tokeny LPT počas stanoveného obdobia. Novo vyrazené tokeny LPT sa potom distribuujú orchestrátorom a delegátom v sieti Livepeer v pomere k ich celkovému vkladu. Cieľom koncepcie je zvýšiť rast aktívnych účastníkov v rámci siete Livepeer a znížiť počet účastníkov, ktorí nedokážu udržiavať aktívnu prácu.

Kola

Sieť Livepeer razí nové tokeny LPT každé kolo. Keďže protokol je postavený na Ethereu, meranie každého kola je ekvivalentné 5 760 Ethereum blokom. Preto orchestrátori dostávajú odmeny za tokeny LPT približne každých 22,48 hodín.

Inflácia

Miera inflácie je termín označujúci proces zavádzania novo razených tokenov Livepeer (LPT) do obehu. Livepeer používa nový algoritmus kolísajúcej inflácie na stimuláciu rovnováhy medzi tokenovou likviditou a bezpečnosťou siete.

Miera inflácie sa na druhej strane automaticky prispôsobuje podľa miery účasti v sieti. Miera účasti je percento tokenov LPT zamknutých z celkovej obežnej ponuky. Livepeer verí, že miera účasti 50 % je zdravou rovnováhou bezpečnosti a likvidity.

Ak miera účasti klesne pod 50 %, miera inflácie sa upraví tak, aby sa zvýšila o 0,00005 % za každé kolo, v ktorom miera účasti zostane nižšia ako cieľová hodnota. Ak stúpne nad 50 %, miera inflácie sa zníži o 0,00005 % za každé kolo.

Prečo používať Livepeer na distribúciu videa?

Livepeer je jednoducho ovládateľná, všestranná a efektívna platforma na distribúciu videa. Okrem toho je protokol výhodný pre všetkých účastníkov siete Livepeer. To zahŕňa vývojárov, držiteľov tokenov Livepeer, vysielateľov a používateľov platformy.

Pre vývojárov

Livepeer je open source protokol dostupný v 12 rôznych programovacích jazykoch s viac ako 100 príspevkami na Github. Kód je vyskúšaný a testovaný s plne decentralizovaným prístupom. Navyše, vývojári môžu vytvárať decentralizované aplikácie (dApps) s výrazne nižšími nákladmi ako konkurenčné platformy, s flexibilitou krypto platieb za prekódovanie video dát.

Okrem toho môžu vývojári vytvárať aplikácie bez predchádzajúcej znalosti blockchainu. To sa dosahuje pomocou hostovanej služby Livepeer s ľahko použiteľnými rozhraniami pre programovanie aplikácií (API).

Livepeer sprístupňuje vývojárom vytváranie platforiem obsahu generovaného používateľmi (UGC), ktoré sú schopné škálovania pre milióny tvorcov používateľského obsahu. Okrem toho ponúka Livepeer pre vývojárov rozhrania API na moderovanie obsahu, ktoré dokážu automaticky zistiť a nahlásiť určitý obsah ako napíklad. obsah pre dospelých, násilný obsah alebo obsah chránený autorskými právami.

Pre video baníkov

Proces prijímania obsahu od vysielateľov a následného prekódovania údajov s cieľom zabezpečiť, aby vyhovovali mnohým premenným spotrebiteľského hardvéru, je známy ako video mining. Video baníci prevádzkujú uzly, ktoré ťažia transakcie, ale môžu tiež vykonávať úlohy kódovania videa. Livepeer uzly môžu smerovať špecifické úlohy kódovania do video baníkov s využitím ich grafického procesora (GPU).

Jednou z požiadaviek na video baníkov je mať GPU založené na dátových centrách s čipmi na kódovanie videa. Na druhej strane to znamená, že video baníci môžu dokončiť úlohy kódovania videa popri ťažobných transakciách, pretože každá akcia pristupuje k iným častiam GPU. To znižuje akúkoľvek stratu hashovacej sily s minimálnymi nákladmi. Ak chcete nepretržite prevádzkovať uzol Livepeer, je ideálne mať dobré spojenie s hlavným poskytovateľom internetových služieb.

Držitelia tokenov LPT

Držitelia tokenov Livepeer (LPT) môžu profitovať z vkladu svojich tokenov LPT. Týmto spôsobom zabezpečíte sieť Livepeer a vytvoríte pasívny príjem pre držiteľov tokenov Livepeer, ktorí dostávajú odmeny prostredníctvom sieťových poplatkov a inflácie. Livepeer tiež používa penalizáciu vsadených tokenov LPT za každého neslušne sa správajúceho účastníka, ktorý porušuje pravidlá protokolu.

LPT Token

Token Livepeer (LPT) je predovšetkým pracovný token, ktorý používatelia vkladajú na zabezpečenie práce, ktorú vykonávajú v sieti. Touto prácou môže byť buď prekódovanie živého vysielania videa spustením uzla podporovaného GPU, alebo to môže byť zabezpečenie kvality a smerovanie k efektívnym uzlom prostredníctvom delegovania.

                                                                                

Používatelia platia poplatky v ETH, aby mohli používať sieť, a tí, ktorí túto prácu vykonávajú, zarábajú  ETH. Token zabezpečuje prácu tým, že prepadne prostredníctvom sekania, ak sa dá kryptograficky dokázať, že uzly podvádzali svoju prácu a zlomyseľne nesprávne kódovali video.

Výhody, ktoré LPT poskytuje nad rámec jednoduchého zabezpečenia práce s iným aktívom, zahŕňajú stimuly, ktoré umožňujú podporu účasti, trestanie špekulácií a zosúladenie riadenia protokolu s tými, ktorí vykonávajú prácu v sieti.

       

Mechanika vysokej inflácie v Livepeer zaisťuje, že tí, ktorí sa aktívne zúčastňujú, získajú vlastníctvo siete a schopnosť zarábať poplatky, zatiaľ čo tým, ktorí pasívne špekulujú s tokenom bez účasti, sa ich vlastníctvo a schopnosť zarábať poplatky zníži. Úloha tokenu pri riadení tiež zosúlaďuje zdravú budúcnosť siete s držiteľmi tokenov.

Ako token Ethereum ERC-20 môžu používatelia používať ľubovoľný počet peňaženiek založených na Ethereum, decentralizovaných finančných protokolov a služieb tretích strán na interakciu so službou Livepeer. Primárna aplikácia, ktorú používajú držitelia tokenov, je explorer.livepeer.org.

Zdroje:

https://www.gemini.com/cryptopedia/livepeer-token-how-to-stake-crypto-lpt-token#section-how-does-livepeer-work,https://academy.moralis.io/blog/what-is-livepeer-and-the-lpt-token,https://messari.io/asset/livepeer/profile/technology

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences