DeFi zažilo najväčší hack v histórii

Trh s kryptomenami je už od svojho vzniku náchylný na krádeže finančných prostriedkov prostredníctvom rôznych hackov. Je to spôsobené najmä tým, že sa jedná o mladé odvetvie, ktoré sa neustále a extrémne rýchlo vyvíja. Niektoré aplikácie, platformy a protokoly sa na trh dostávajú bez dôkladného otestovania a práve to vytvára priestor pre útočníkov. Zároveň hovoríme o jednom z najrýchlejšie rastúcich trhov vôbec a spolu s rastom cien jednotlivých kryptomien, stúpa aj motivácia hackerov. Útok na projekt Poly Network je doposiaľ najväčším v decentralizovaných financiách (DeFi) a celkovú hodnotu ukradnutých prostriedkov v tomto roku zvýšil až na 1,1 miliardy dolárov. Táto hodnota už teraz desaťnásobne prekročila celkové straty spôsobené hackerským útokmi za celý minulý rok.

Hacker spolu odcudzil kryptomeny v hodnote viac ako 600 miliónov dolárov

Len pred niekoľkými dňami sa udial jeden z najväčších kryptomenových hackov v histórii. Terčom útočníka bola sieť Poly Network a odcudzil približne 611 miliónov dolárov. Môžeme to považovať za rekord, nakoľko pri doteraz najväčšom hacku v roku 2018 zmizlo spolu 550 miliónov dolárov. Spomínaná hodnota bola rozložená medzi 3 blockchainy – Ethereum (273 mil. $), Binance Smart Chain (253 mil. $) a Polygon (85 mil. $).

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Podľa údajov na webovej stránke Poly Network sa jedná o protokol, ktorý je vytvorený tak, aby fungoval na viacerých blockchainoch a vykonával transakcie s ich decentralizovanými burzami. Venujú sa najmä požičiavaniu finančných prostriedkov a iným službám, ktoré sú založené na technológii stablecoinov. Platforma interaguje s blockchainom Bitcoin, Ethereum, Binance Smart Chain, Ontology, Elrond, Ziliqa a ďalšími.

K hacku došlo v trading poole vybudovanom v spolupráci s O3 Labs, ktorý sa nazýva O3 Swap. Podľa Igora Igamberdieva z The Block Research bolo hlavnou príčinou narušenia bezpečnosti chyba v kryptografii, čo je značne neobvyklé. Tím Poly Network sa vyjadril, že po predbežnom prešetrení incidentu sa im podarilo objaviť zraniteľnosť v ich systéme, ktorá ponúkla hackerovi príležitosť.

Útočník sa považuje za „záchrancu“ a ukradnuté kryptomeny pravdepodobne postupne vráti

Napriek tomu, že sa hackerovi podarilo úspešne presunúť ukradnuté prostriedky, užívať si ich môže len s veľkými problémami. Časť z nich sa pokúsil „vyprať“ napríklad prostredníctvom protokolu Curve a ďalších. Niektoré z týchto transakcií však neboli úspešné, nakoľko spoločnosť Tether pristúpila k pridaniu ukradnutých USDT na blacklist, čím sa stali prakticky nepoužiteľnými. Hackerovi dokonca poskytol radu člen komunity pod menom „Hanashiro.eth“ a ako odmenu od neho získal 13,37 ETH v hodnote približne 42 000 dolárov. K tejto pomerne zvláštnej iniciatíve sa následne pripojilo mnoho ďalších ľudí, ktorí hackerovi radia a v príspevkoch ho označujú ako „Etherhood“.

Zlou správou pre útočníka je informácia, že spoločnosť SlowMist oznámila, že sa jej podarilo vypátrať jeho identitu a majú jeho e-mailovú adresu, IP adresu a odtlačok prsta. Spomínané údaje chcú poskytnúť a prispieť tak k odhaleniu páchateľa. Zaujímavosťou je, že spoločnosti Poly Network sa podarilo prostredníctvom správ zapísaných v ethereových transakciách nadviazať s hackerom kontakt. V správach ho informovali o tom, že jeho čin bude v každej krajine považovaný za závažný ekonomický delikt a nevyhne sa trestnému stíhaniu.

Prečítajte si tiež: Kryptomeny akceptuje už aj jedna z najväčších futbalových legiend – Lionel Messi

Zdá sa, že všetky spomínané skutočnosti zabrali a na prekvapenie všetkých hacker na správu rovnakým spôsobom aj odpovedal. Vo svojom vyjadrení napísal, že ak by presunul aj zvyšné shitcoiny, tak by sa jednalo o miliardový hack. Tvrdí, že jeho zámerom bolo iba odhalenie zraniteľnosti a v skutočnosti sa o získané finančné prostriedky nezaujíma. Deklaroval, že sa nejednalo o inside job a naopak chcel zabrániť tomu, aby v budúcnosti podobne neokradol svojich používateľov Poly Network.

Hacker už začal s postupným vrátením ukradnutých prostriedkov a zatiaľ odoslal späť približne 1% v hodnote 4,6 miliónov dolárov. Podrobnosti z Etherscan ukazujú, že sa vrátili najmä tokeny Shiba Inu (SHIB) v hodnote 2 milióny dolárov a 616 000 dolárov vo Fei USD (FEI) tokenoch. Poly Network už prostredníctvom tweetu potvrdila prijatie vrátených kryptomien. Očakáva sa, že nakoniec by sa postupne mohla vrátiť väčšina ukradnutých prostriedkov.

Zdroje: bitcoinist.com, newsbtc.com, techstory.in, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences