Najväčším hodlerom ETH v hodnote 21 miliárd dolárov je Ethereum

Podľa najnovších analytických údajov je najväčším držiteľom druhej najväčšej kryptomeny staking smart kontrakt Eth2. Jednoznačne to ukazuje na fakt, že podpora blockchainu Ethereum aj naďalej rastie a signalizuje to tiež, že používatelia dôverujú vývojárom pri dodaní aktualizácie siete na Ethereum 2.0. Ethereum tak prejde zo systému fungovania Proof-of-Work (PoW) na Proof-of-Stake (PoS). Táto zásadná udalosť je po niekoľkých odkladoch očakávaná už v ďalšom roku. Nakoľko Ether bude najväčšou kryptomenou, ktorá bude fungovať na PoS, jedná sa o ostro sledovanú skúšku tohto systému. Dáta však ukazujú, že používatelia sa o budúcnosť blockchainu Ethereum a rovnako ani kryptomeny ETH neobávajú – práve naopak.

Podpora siete Ethereum rastie každým dňom

Množstvo stakovaných ETH pred príchodom aktualizácie Ethereum 2.0 sa pomerne rýchlo dostal nad 5% celkového objemu v obehu. Je vysoko pravdepodobné, že toto číslo bude aj naďalej rásť, nakoľko samotná aktualizácia je naplánovaná (zatiaľ bez konkrétneho dátumu) na začiatok roka 2022 a obľúbenosť siete neustále rastie. Po spustení Ethereum 2.0 zaniknú ťažiari a nahradia ich takzvaní validátori, ktorých je aktuálne už viac ako 200 000.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

V Ethereum 2.0 je tak aktuálne stakovaných 6,73 milióna ETH, čo pri súčasnej cene predstavuje hodnotu 21,2 miliardy dolárov. Predbehlo to tak aj množstvo ETH, ktoré je uložené v DeFi. Je Dôležité spomenúť, že stakované ETH sú pevne zamknuté až do spustenia aktualizácie a dovtedy s nimi nie je možné nijak narábať. Značne sa tak znižuje ponuka ETH na trhu, čo bude mať pravdepodobne aj do budúcna pozitívny vplyv na jeho cenu.

Aktualizácia prinesie sieti naozaj zásadné zmeny

Ethereum v súčasnosti funguje prakticky na rovnakom princípe, ako sieť Bitcoinu. Overovanie transakcií je založené na ťažbe prostredníctvom výkonných počítačov po celom svete. Ťažiari riešia zložité matematické operácie a ako odmenu získavajú novo vyťažené kryptomeny. Pre ťažiarov, ktorí majú vďaka obrovským investíciám prístup k špičkovému hardvéru sa jedná o veľmi lukratívny biznis. Pre bežných používateľov je už ale táto forma zárobkovej činnosti takmer úplne nedostupná.

Prečítajte si tiež: Britská polícia zaistila kryptomeny v hodnote 22,5 milióna dolárov

Práve tento stav by mohol byť zmenený vďaka stakingu, ktorý prináša možnosť dať svoje prostriedky „do zálohy“ a získavať za to nové kryptomeny podobne, ako pri ťažbe. Na to, aby ste sa stali validátorom a spustili uzol ETH 2.0 musíte stakovať 32 ETH, čo predstavuje hodnotu približne 102 000 dolárov. Samozrejme, že sa nejedná o čiastku, ktorá by do hry dostala aj menších účastníkov. Mnoho spoločností a búrz však ponúka možnosť prispieť do staku aj menším obnosom a následne získavať alikvotnú časť odmeny.

Podľa analytických údajov je najväčšou spoločnosťou, ktorá takto združuje stakerov burza Kraken a drží až 820 544 ETH. Za ňou nasleduje spoločnosť Lido Finance so stakom 762 272 ETH a burza Binance s 588 608 ETH.

Na zaujímavých hodnotách sa drží aj cena ETH

Ako sme si už povedali, sieť Ethereum prekonáva rekordy a zle na tom nie je ani kryptomena Ether. Tá sa po dlhšom čase dostala nad úroveň 3 000 dolárov a túto hranicu sa jej zatiaľ darí aj držať. Nedávny hard fork Etherea navyše upravil systém poplatkov a časť ETH sa začala páliť. Za prvých 12 dní bolo takto prostredníctvom transakčných poplatkov spálených až 54 916 ETH v hodnote 175 miliónov dolárov.Pri aktuálnej vyťaženosti siete a rýchlosti pálenia by takto mohlo byť „zničených“ každý mesiac 140 000 ETH. To samozrejme opäť predstavuje výrazný tlak na ponuku, ktorý by mal tlačiť cenu ETH smerom nahor.

Zdroje: newsbtc.com, bitcoinist.com, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences