Platforma na vytváranie ľahko čitateľných domén: Ethereum Name Service

Ethereum Name Service (ENS) je primárne decentralizovanou platformou staršej Domain Name Service, ale s výkonnejšími funkciami.

Ako open source a distribuovaný rozšíriteľný systém názvov aplikácia funguje na vrchole najväčšieho blockchainu s podporou inteligentných zmlúv v tomto odvetví, Ethereum.

Názvy domén Ethereum sú esteticky priaznivejším a najzabudnuteľnejším štýlom adresy peňaženky. ENS ponúka známy decentralizovaný názov domény oddelený bodkami, ktorý je čitateľný pre ľudí. Napríklad adresa peňaženky David MetaMask začína 0x8e9gf... . Preto sa rozhodne kúpiť si rozpoznateľný názov domény ENS david.eth namiesto toho, aby mal 40 znakový reťazec číslic.

Hlavnou funkciou služby Ethereum Name Service je mapovanie ľahko čitateľných názvov domén Ethereum pomocou strojovo čitateľných identifikátorov. To zahŕňa Ethereum a ďalšie adresy kryptomien, spolu s metadátami, hashmi obsahu a ďalšími.

Majitelia majú plnú kontrolu nad svojimi názvami domén Ethereum Name Service. ENS, ktorý je dostupný na Ethereum mainnet a niekoľkých testovacích sieťach, používa hierarchický systém pre názvy domén. Ak použijeme príklad z Dávida, má úplnú autonómiu a vlastní david.eth kryptograficky overiteľného blockchainu. Jano má tiež kontrolu nad všetkými subdoménami svojej adresy peňaženky, napr. pay.david.eth alebo iam.david.eth.

Dávid sa môže rozhodnúť vytvoriť a nakonfigurovať subdomény podľa svojich preferencií. Okrem toho aplikácia podporuje import tradičných názvov internetových doménových názvov (DNS) na použitie v ENS. Podľa decentralizácie vytvorila Ethereum Name Service (ENS) decentralizovanú autonómnu organizáciu (DAO).

Ako funguje?

Ethereum Name Service sa môže pochváliť skutočnou decentralizáciou s dvoma kľúčovými komponentmi operácií.

Register ENS je jedna inteligentná zmluva obsahujúca zoznam, ktorý pozostáva z všetkých názvov domén, ktoré vlastní používateľ alebo registrátor inteligentnej zmluvy. Registrátorská zmluva je inteligentná zmluva, ktorá vlastní doménu a vydáva subdomény tejto domény používateľom, ktorí dodržiavajú určitý súbor pravidiel definovaných v zmluve. Register ENS tiež ukladá časy ukladania do vyrovnávacej pamäte a má prekladač pre doménu.

                                     

Resolvery sú ďalším kľúčovým komponentom, ktorý bezproblémovo spolupracuje s registrom ENS. Riešitelia vykonávajú výpočty, aby matematicky preložili ľudsky čitateľné mená na zložité adresy s dlhými znakmi.

Názvy domén ENS boli prvým typom nezastupiteľného tokenu (NFT) predstaveným v máji 2017. V skutočnosti to bolo pred hajpom okolo NFT, ktorí máme dnes.

Až o osem mesiacov neskôr vznikol štandard tokenov ERC-721 NFT. V tejto fáze spoločnosť ENS migrovala svoje názvy domén a služby, aby fungovali so štandardom ERC-721. Použitie univerzálneho kompatibilného štandardu tokenov, ako šablóny umožňuje, aby názvy domén ENS fungovali rovnako ako akékoľvek iné NFT. Majitelia môžu nakupovať, predávať a obchodovať s názvami domén Ethereum alebo ich ukladať do svojej peňaženky Web3.

Aby si používatelia mohli kúpiť názov domény Ethereum, musia mať Web3 peňaženku MetaMask. ENS tiež podporuje niektoré ďalšie populárne Web3 peňaženky. Aj, keď sú ceny domén stanovené, dodatočné náklady za gas značne kolíšu.

K čomu slúži?

Počas procesu aukcie sú mená hašované, aby sa zvýšilo súkromie. V procese aukcie môžete vlastniť akékoľvek meno, reťazec alebo súbor. V súčasnosti sú mená, ktoré sú kratšie ako sedem znakov, rezervované, kým sa sieť nevyvinie. Ak budete pokračovať v registrácii takéhoto názvu, môže byť zneplatnený, čo vedie k nezvratnej strate finančných prostriedkov.

Mená, ktoré nie sú medzi alfanumerickými znakmi, pomlčkou a podčiarkovníkom, môžu byť platné, ale nie je zaručené, že ich peňaženka alebo klientsky softvér vyrieši. V sieti ENS môže ktokoľvek zneplatniť meno. Akonáhle je meno znehodnotené, 50% zálohy dostane osoba, ktorá robí zneplatnenie. Zvyšných 50 % sa vráti uchádzačovi o doménu.

Na rozdiel od internetových domén, ktoré spravuje ICANN, ENS nie je doménový systém. Dá sa však použiť v aplikáciách, ktoré replikujú funkcie prehliadača, ako je Mist alebo Metamask. ENS neudeľuje ochrannú známku ani žiadny druh nároku na vlastníctvo. Registrácia Ethereum Name Service je plne automatizovaný proces. Nie je to dôkaz o vlastníctve alebo akejkoľvek ochrannej známke, autorských právach, alebo akomkoľvek druhu duševného vlastníctva.

Ako získať ENS doménu?

V súčasnosti je získanie názvu ENS také jednoduché, ako skontrolovať jeho dostupnosť na https://app.ens.domains/ a zaregistrovať ho. Pozrime sa na príklad, ako začať proces. Najprv prejdite na https://app.ens.domains/, pripojte svoju peňaženku a zadajte doménu, o ktorú máte záujem a uvidíte dostupnosť zvoleného mena.

Po kliknutí na názov sa vám zobrazia pokyny na registráciu domény ENS. Môžete si vybrať obdobie registrácie a zobraziť aj odhad poplatkov. S ETH vo vašej peňaženke môžete postupovať podľa troch zobrazených krokov a požiadať o registráciu adresy.

V začiatkoch ENS sa populárne šesť, päť, štyri a tri písmená dražili na aukciách v štýle Vickrey. Inteligentná zmluva prebehla celý proces počas piatich dní. Ktokoľvek sa mohol zúčastniť verejnej aukcie a pokúsiť sa kúpiť rovnaký názov domény. Každý záujemca by v prvých troch dňoch otvorenej aukcie poslal transakciu obsahujúcu ich maximálnu ponuku.

Aukcia by potom vstúpila do fázy odhalenia. Každý by odhalil svoju ponuku alebo stratil svoje uzamknuté ETH a víťazný uchádzač by zaplatil sumu rovnajúcu sa druhej najvyššej ponuke. Všetky odhalené ponuky by potom dostali náhradu.

Koľko stojí získanie domény ENS?

Existujú dve možné časti nákladov na doménu ENS, a to náklady na aukciu a náklady na prenájom. Cena názvu domény ENS v aukcii závisí od popularity názvu. Známe mená ako Boh, Auto alebo ETH mali vyššie ceny a krátke slová s tromi písmenami boli zvyčajne najdrahšie.

Keď vlastníte doménu ENS, budete musieť zaplatiť ročné náklady na obnovenie splatné v ETH. Poplatky sú uvedené v dolároch, ale prepočítané pomocou výmenného kurzu stanoveného orakulom Chainlink ETH/USD. Ročné náklady na obnovenie sú 5 USD ročne pre mená s piatimi alebo viac znakmi, ale sú drahšie, čím menej písmen máte.

ENS Token

Ako token ERC-20 funguje token ENS s rovnakými vlastnosťami ako každá iná kryptomena na Ethereu. Token ENS je úplne oddelený od názvov domén ERC-721 Ethereum. Namiesto toho sa držitelia tokenu ENS môžu podieľať na návrhoch riadenia a mať vplyv na rast a smerovanie aplikácie. Primárnym prípadom použitia tokenu ENS je použitie pri hlasovaní. Navyše token ENS má dokonca svoju vlastnú ľudsky čitateľnú zmluvnú adresu: token.ensdao.eth.

                                                                       

Niekoľko populárnych centralizovaných búrz (CEX) začalo ponúkať obchodovanie po spustení natívneho tokenu ENS. To zahŕňa popredné burzy Binance, KuCoin a OKEx.

Navyše, v priebehu niekoľkých dní po obchodovaní sa token ENS stal dostupným pre obchodovanie na populárnych decentralizovaných burzách (DEX). Používatelia môžu obchodovať s tokenmi ENS na Uniswap, SushiSwap, ByBit a ďalších.

ENS DAO

Decentralizovaná autonómna organizácia (DAO) Ethereum Name Service (ENS) umožnila ENS vyrásť z centralizovaného tímu na aplikáciu s distribuovaným riadením. ENS kladie dôraz na decentralizáciu základných komponentov a uisťuje používateľov, že ENS DAO nemôže niekomu odobrať adresu .eth. Na udržanie stability a zabezpečenie rastu zameraného na používateľov a komunitu však určité nastaviteľné parametre závisia od používateľov.

Prvé návrhy ENS DAO predstavujú držiteľom kľúčov možnosť kontrolovať finančné prostriedky z komunitnej pokladnice, aby ich presmerovali na odmeny za projekty a financovanie pre vývojárov. Okrem toho návrh obsahuje požiadavku riadiť rôzne parametre protokolu, vrátane ceny oracle a mená domény .eth. Každý návrh musí získať väčšinu hlasov s najmenej 100 000 účastníkmi.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/what-is-ethereum-name-service-ens-and-the-ens-token,https://academy.binance.com/en/articles/what-is-ethereum-name-service-ens,https://medium.com/xord/ethereum-name-service-ens-how-does-it-work-6d16486451ea

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences