Príliš vysoké poplatky na ETH? Tento nástroj vám pomôže

Poplatky na blockchaine Ethereum sú pomerne často diskutovanou témou a používateľom prekáža ich výška. Nikto si určite neželá, aby za bežnú transakciu platil niekoľko desiatok euro a tento problém je najvypuklejší najmä pri odosielaní menších čiastok. Situáciu mala pomerne jednoducho riešiť jedna z aktualizácii s označením EIP-1559, no zdá sa, že ani tej sa nepodarilo stabilizovať úroveň poplatkov dokonale. Spoločnosti a ich vývojári sa preto snažia o vyvinutie nástroja, ktorý by používateľom poskytol v tomto smere pomocnú ruku, a zároveň im ušetril nemalé objemy finančných prostriedkov.

Od zmeny kódu EIP-1559 mali používatelia veľké očakávania

Jedná sa o jednu z najväčších zmien tohto blockchainu od jeho vzniku a bola súčasťou väčšej aktualizácie s označením London. Všetko bolo navrhnuté tak, aby používatelia nemuseli za svoje transakcie platiť zbytočne veľa. Môžeme povedať, že vízia bola naplnená, ale mnoho používateľov by určite oponovalo argumentom, že poplatky v poslednom čase aj naďalej extrémne kolísajú a počas niektorých dní siahali opäť do závratných výšok. 

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

EIP-1559 totiž jednoducho nerieši situáciu, pri ktorej je na blockchaine Ethereum skutočne veľký dopyt po čo najrýchlejšom spracovávaní transakcií. Ten vytvára najmä obrovský ošiaľ okolo NFT a samozrejme aj extrémne rýchlo rastúce odvetvie decentralizovaných financií – DeFi. Na rozumnú úroveň poplatkov si tak v poslednom období musia používatelia, ktorí sa s transakciou veľmi neponáhľajú, jednoducho počkať. V jednoduchosti si to môžeme predstaviť tak, že ak by sa dané množstvo transakcií rozdelilo rovnomerne v čase, pravdepodobne by sme neboli z pohľadu výšky poplatkov svedkami žiadnych zásadných problémov.

Napríklad DeFi obchodníci, ktorí v tomto priestore používajú platformy pre požičiavanie financií, alebo obchodujú na decentralizovaných burzách, často potrebujú, aby ich transakcie boli spracované okamžite a mohli tak využiť akúkoľvek aktuálnu príležitosť. Rovnako, ak sa niekto pokúša kúpiť NFT, ktoré predstavuje digitalizované vlastníctvo, chce zabezpečiť, aby jeho ponuka bola spracovaná pred skončením predaja danej položky.

EIP-1559 síce zabezpečil zníženie úrovne základných poplatkov, ale používatelia aj naďalej môžu ťažiarom „prihodiť“ niečo navyše a zabezpečiť tak rýchlejšie spracovanie transakcie. Pri zvýšenom dopyte sa tak prakticky opäť prechádza do systému aukcie a práve to je moment, kedy poplatky extrémne rastú.

S nápadom na riešenie problému prichádza známa spoločnosť Infura

Infura je v princípe cloudová sieť uzlov na blockchaine Ethereum, ktorú rôzne projekty využívajú na pripojenie k tejto sieti. Na trh uviedli nový nástroj a podľa informácií sa bude jednať o riešenie spomínanej „diery“, ktorú nepokrýva EIP-1559. Aplikácie, ktoré sú nejakým spôsobom napojené na blockchain, s ním musia neustále komunikovať (interagovať). Ak sa tak stane, za využívanie tejto infraštruktúry zaplatia príslušný poplatok – čím väčšie vyťaženie siete, tým vyšší poplatok.

Prečítajte si tiež: Cardano smart kontrakty uzreli svetlo sveta

Tím Infury hovorí, že ich nástroj využíva špecializovaný algoritmus, ktorý optimalizuje výšku poplatkov a upravuje „prepitné“ v reálnom čase. Zároveň eliminujú neplatné transakcie, pri ktorých používateľ nenastavil dostatočnú výšku poplatku. Systém je navyše plne automatizovaný, čo znamená, že používateľ nemusí nič viac robiť. Umožňuje aj transakcie bez ETH – kryptomeny, ktorá sa používa pre všetky sieťové poplatky. Cieľom Infury je vytvorenie možnosti pre vývojárov, ktorá im umožní rýchlejšiu a jednoduchšiu integráciu blockchainu Ethereum.

Zdroje: dailyhodl.com, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences