Prehľad (bláznivého) trhu – Dogecoin, Musk, či problémy kryptomenových búrz

Zdá sa, že nielen kryptomenový trh, ale celý finančný svet sa v poslednom týždni akoby zbláznil. Investičné či obchodné platformy a aplikácie vypadávajú, ceny rôznych akcií a kryptomien lietajú o desiatky až stovky percent hore a dole a to všetko iba na základne toho, aký je sentiment v rôznych skupinách na rôznych sociálnych sieťach. Pod taktovkou to má cele zdá sa skupiny z Redditu pod názvom “WallStreetBets,” ktorá nielenže režírovala nárast akcií ako GME, Koss či AMC, ale takisto spôsobila aj ošiaľ okolo Dogecoinu či aktuálne aj striebra. Do toho nemôže chýbať samozrejme Elon Musk a jeho Twitter, ktorý pravdepodobne úplne zamiešal kartami na Bitcoine, či problémy kryptomenových búrz. No skrátka tento týždeň toho priniesol naozaj veľa.

WallStreetBets a kryptomeny

O tom, čo sa podarilo skupine retail traderov známych ako WallStreetBets sme informovali už včera. Táto skupinka si totižto nielenže podmanila investičný svet, ale takisto zruinovala meno nejedného hedžového fondu, ktorému spôsobila výrazne finančné škody a naštrbila ich reputáciu. Zdá sa však, že WSB má potrebu zabŕdnuť aj do iných aktív, ako len akcii. Už včera nadránom sa objavili prvé zmienky o pumpe na Dogecoine, ktorá pretrváva doteraz.

Potom, čo Dogecoin dotiahol včera svoju cenu na maximálnu hodnotu 0,037 doláru (z pôvodnej ceny 0,007 doláru), sa zdalo, že mu na konci dochádza para. Samozrejme išlo o omyl, keďže sa dnes dostal Dogecoin na hranicu až 0,0875 doláru a v čase písania článku sa stabilne drží na hranici 0,055 doláru. WSB tak dostalo tento coin na predtým nevídané ceny. A to ani nehovoríme o tom, že #dogecointo1dollar je aktuálne jedným z najviac trendujúcich hashtagov na Twitteri. Je teda možné, že WSB s touto kryptomenou ešte neskončilo.

Prečítajte si tiež: Dogecoin sa zviezol na hype, ktorý zažili akcie GME, KOSS či AMC – ešte ale nemusí byť koniec!

Popularita WSB navyše rastie stále viac a viac, čo je vidno napríklad na Twitter účte “WSB Chairman,” o ktorom sme informovali už včera. Tento anonymný investor alebo trader zažil obrovský skok na followeroch. Včera bolo na jeho stránke približne 425 000 followerov, pričom aktuálne sleduje jeho profil už viac ako 811 000 followerov a toto číslo rapídne rastie.

Elon Musk sa nezaprel

Elon Musk v posledných dňoch tweetuje o život a sleduje situáciu na akciách. Niet sa čomu diviť, veď aj spoločnosť aktuálne najbohatšieho muža na planéte, Tesla, sa nachádzala v hľadáčiku skupiny WSB. Elon Musk sa ale napriek všetkému asi nudí, keď sa rozhodol trošku ovplyvniť trhy aj sebe špecifickým spôsobom.

Do svojej Bio na Twitteri, ktorá tam niekoľkokrát žartovne opisovala, že je CEO Dogecoinu, aktuálne pridal iba #bitcoin a ikonu najväčšej kryptomeny. To spôsobilo obrovskú pumpu na Bitcoine, ktorú nasledovalo mnoho altcoinov. BTC sa z ceny 32 200 dolárov dostal takmer okamžite na viac ako 36 000 dolárov, s maximom na niektorých burzách až okolo 38 500 dolárov.

Takáto reakcia sa určite dala čakať, keďže Elona Muska sleduje na Twitteri viac ako 44 miliónov ľudí. Práve preto by sa možno mohol niekto aj zamyslieť, či je takáto manipulácia z jeho strany (ale určite aj zo strany WSB) legálna. Predsa len, je dosť možné, že Elon Musk práve týmto svojim počinom opäť zamiešal karty na kryptomenovom trhu.

Kryptomenové burzy nestíhajú

Nielen platformy ako Robinhood, AmeriTrade, FreeTrade, Trading 212 a mnohé iné mali problémy pri takto obrovských nákupoch akcii. Práve po záujme zo strany WSB a Elona Muska sa začali výrazne dvíhať objemy aj na kryptomenových burzách, ktoré reagovali už klasickým spôsobom. Mnohé z nich spadli a nedalo sa prostredníctvom nich ani nakupovať ani predávať.

Do problémov sa dostali Coinbase, Binance, Kraken či Kucoin. Práve tie najväčšie burzy tak v čase najväčšieho pohybu opäť nevydržali nápor, čo je problém, ktorý sa bude musieť do budúcna určite vyriešiť. Navyše napríklad burza Binance dočasne pozastavila možnosť výberov financií z ich platformy. Informovala tak na svojom oficiálnom Twitteri, pričom všetkých svojich používateľov upokojila, že ich financie sú v bezpečí.

Čo dodať na záver. Trhy jednoducho tento týždeň zdá sa zošaleli. Nech je za tým čokoľvek a ktokoľvek, takéto pohyby skutočne nie sú prirodzené a podobajú sa oveľa viac na kasíno, ako obchodovanie či investovanie. A práve preto buďte obzvlášť opatrný, pokiaľ niektoré akcie či kryptomeny vlastníte. Vstupovanie do trhu za takýchto podmienok síce môže priniesť krásne zisky za extrémne krátky čas, avšak vždy treba mať na pamäti, že veľké zisky so sebou prinášajú aj veľké riziko. Preto buďte počas najbližšieho víkendu a aj budúceho týždňa obzvlášť opatrný.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://u.today/, https://www.coindesk.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences