Kto bude mať pravdu? Jamie Dimon, alebo PlanB?

Názory na Bitcoin a kryptomeny sa všade vo svete samozrejme líšia a často sledujeme aj protichodné vyjadrenia rôznych osobností. Na jednej strane tú máme mnoho podporovateľov, ktorí vidia aktuálnu cenu Bitcoinu len ako slabý odvar toho, čoho budeme svedkami v budúcnosti. Na tej druhej stoja odporcovia, z ktorých niektorí aj pri súčasnom vývoji trhu neváhajú označovať kráľa kryptomien za podvod, na ktorý raz všetci doplatia. V oboch skupinách by ste našli bežných ľudí, ale aj svetoznáme osobnosti, ktoré dokážu hýbať trhom a ich názor určite nie je z pohľadu dosahu zanedbateľný. Dnes sa pozrieme na názory dvoch postáv, ktoré pravdepodobne každý z kryptomenovej komunity pozná. Do prvého rohu nášho pomyselného ringu sa postaví Jamie Dimon, ktorí je CEO spoločnosti J.P. Morgan a jeho súperom bude tvorca modelu Stock-To-Flow, ktorého poznáme ako PlanB.

 

Bearish pohľad je pre triezvy úsudok rovnako dôležitý

 

CEO spoločnosti J.P. Morgan, Jamie Dimon sa k Bitcoinu vyjadroval už v minulosti a možno si pamätáte aj to, že v roku 2017 ho dokonca označil za podvod. Pôsobí to trochu úsmevne, nakoľko ich spoločnosť aktuálne sama ponúka investičné služby v tejto oblasti a zjavne sa neboja, že svojim klientom ponúkajú investovanie do údajného podvodu. Môžeme si povedať, že sa jednalo o vyjadrenie v minulosti, kedy možno pochybovalo omnoho viac ľudí a Dimon pravdepodobne svoje názory už prehodnotil.

 

Investorov, ktorí sa rozhodli využiť ich spomínané služby však asi nepotešia ani najnovšie vyjadrenia vedúceho predstaviteľa tejto spoločnosti. V nedávnom rozhovore na HBO opäť rozprával o svojich názoroch na Bitcoin a určite nemôže povedať, že by sa jeho vnímanie kryptomien nejak výrazne zmenilo. Bitcoin označil za „zlato budúcnosti bláznov“ a dodal aj to, že podľa neho nemá žiadnu vnútornú hodnotu. Okrem iného si myslí, že regulátori budú na kryptomeny extrémne prísni, čo bude mať za následok ich pád.

Samozrejme bol opäť spomenutý aj argument, ktorý BTC pokladá za nástroj využívaný vo veľkej miere pre rôzne nelegálne činnosti. To, že tento názor bol už mnohokrát analyzovaný a úspešne vyvrátený, mu pravdepodobne pri množstve práce ušlo. V rozhovore spomínal aj to, že už dávnejšie predpokladal aj to, že Bitcoin bude v niektorých krajinách sveta (aktuálne Čína) nelegálny. Tu však treba dodať, že v Číne je zakázaných a cenzurovaných mnoho vecí, ktoré u nás považujeme za samozrejmosť - Google, internet. Nedalo sa preto predpokladať, že Bitcoin, ktorý dáva ľuďom slobodu, ostane v tomto smere nepovšimnutý.

 

Podľa jeho názoru je dôležité, aby sa kryptomeny regulovali a to najmä kvôli spomínanej trestnej činnosti - hovoril o daňových únikoch, predaji drog a praní špinavých peňazí. Tieto regulácie by mali výrazne zabrzdiť vývoj celého trhu, nakoľko bude údajne omnoho náročnejšie dosahovať profit. Mnohí analytici sa však už zhodujú na tom, že odvetvie kryptomien dokážu prísne regulácie iba mierne spomaliť, ale určite nie zastaviť.

 

Model Stock-To-Flow, predpoveď budúcnosti, alebo iba zbožné prianie?

 

Na úplne opačnej strane „barikády“ stojí PlanB, ktorého poznáme najmä vďaka jeho modelu Stock-To-Flow. Jedná sa o model predikcie budúcej ceny BTC na základe súčasnej ponuky a množstva BTC, ktoré na trhu ročne pribúda. Často sa predpokladá, že PlanB je tvorcom samotného modelu S2F, ale nie je tomu tak. Metóda sa v minulosti používala aj pri iných aktívach, ako sú napríklad zlato a striebro, ale PlanB bol prvý, kto tento model aplikoval na Bitcoin. PlanB je teda tvorcom grafu Bitcoin S2F, ale nie základného konceptu.

 

V princípe ide graf narastajúcej vzácnosti Bitcoinu v čase, ktorá sa následne premieta do ceny. Tento koncept by pravdepodobne už dávno zapadol prachom, ako mnoho iných, ale v minulosti sa mu darilo pomerne presne predpovedať budúci vývoj ceny BTC. Samozrejme dochádza aj k rôznym odchýlkam, ale cena sa vždy skôr či neskôr ustáli na danej krivke.

 

PlanB uverejňuje v tweete svoje predpovede pre nasledujúce mesiace. V auguste sa jednalo o cenu 47 000$ a v septembri 43 000$. Obe predpovede sa opäť vyplnili a mnoho krypto nadšencov aktuálne doslova nemôže spávať, lebo ak sa potvrdia aj nasledujúce predpovede, máme sa na čo tešiť. Podľa S2F by sa cena BTC mala dostať v októbri na úroveň 63 000$, v novembri na 98 000$ a december by nám mal priniesť BTC s cenovkou najmenej 135 000$.

 

Niekoľko dní dozadu bola predpoveď na tento mesiac vo veľkom ohrození, ale Bitcoinu sa opäť podarilo prekvapiť a za posledný týždeň narástol o neuveriteľných 32% (cena v čase písania článku 55 000$), čím sa k predikovanej hranici výrazne priblížil. Značná volatilita, na ktorú sme si mnohí už zvykli je tak opäť na scéne a neostáva nám nič iné, iba čakať. Ak by sa predpoveď na tento mesiac potvrdila, mohol by nás čakať veľmi zaujímavý koniec tohto roka.

 

Bulls vs Bears

 

Samozrejme vieme, že sme dnes porovnávali názory osobností z úplne rozličných prostredí a rôzneho zamerania. Navyše rozprávali o absolútne rozličných skutočnostiach a pohľadoch na BTC. Veľmi dobre to však ukazuje, že na scéne si každý nájde to čo chce počuť. Je však dôležité, aby ste si vždy vypočuli aj argumenty druhej strany a až následne si robili vlastný úsudok.

Ak by ste počúvali iba Jamie Dimona, v Bitcoine by ste už dávno neboli. Ak by ste zase 100%-ne verili modelu Stock-To-Flow, v Bitcoine by ste mali pravdepodobne všetky svoje prostriedky a všetci vieme, že ani jedna z týchto možností nepredstavuje to, ako by sa mal správať skúsený (krypto) investor.

 

Zdroje:

newsbtc.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences