Mastercard mieri v spolupráci s Bakkt na kryptomenový trh

To, že sa medzinárodný platobný gigant Mastercard rozhodol pre podobný krok je skutočne veľkou novinkou tohto týždňa. Táto spoločnosť sa dlhodobo vyhýbala integrácii kryptomien so svojim platobným systémom a jedná sa preto o významný obrat v ich stratégii. Mastercard denne spracúva platby zákazníkov v hodnote miliárd dolárov, má v obehu viac ako 2,8 miliardy kariet a je priamo prepojená s viac ako 20 000 subjektami tradičného finančného sveta. Dá sa predpokladať, že vypočuli dopyt klientov po krypto riešeniach a rovnako nechceli zaspať dobu - ich hlavný konkurent Visa už na svojej sieti ponúka riešenia pre kryptomenové platby.

 

Čo táto spolupráca používateľom prinesie?

 

Sieť Mastercard využívajú denne tisíce svetových bánk a milióny obchodníkov z celého sveta. Súčasťou týchto transakcií v hodnote miliárd dolárov by sa už čoskoro mohol stať aj Bitcoin. Viceprezidentka pre digitálne partnerstvá Mastercard uviedla, že všetkým svojim partnerom chcú ponúknuť možnosti jednoduchej integrácie kryptomenových služieb bez ohľadu na to, čomu sa konkrétne venujú.

Prostredníctvom prepojenia s platformou Baktt budú môcť ich partneri (banky, fintech spoločnosti a prevádzky) ponúkať svojim zákazníkom nákup, predaj a držanie kryptomien. Okrem možností utrácania chcú priniesť pre bitcoinové elektronické peňaženky a kreditné/debetné karty aj rôzne vernostné programy. Používatelia budú môcť tieto odmeny okamžite previesť priamo na Bitcoin, Ether, alebo iné digitálne aktíva.

 

Lepšie neskoro ako nikdy...

 

Z pohľadu konkurencieschopnosti Mastercard v oblasti kryptomien výrazne zaostáva za svojim hlavným rivalom, spoločnosťou Visa. Predstavitelia Mastercard tvrdia, že ich klienti požadovali prepojenie s kryptomenami čoraz vehementnejšie a veľmi podobný trend sledujú podľa ich informácií aj manažéri v JP Morgan Chase, Goldman Sachs a ďalších veľkých spoločnostiach zo sektora tradičných financií.

Dopyt po tejto novej triede digitálnych aktív jednoducho extrémne rastie a tomuto stavu sa museli prispôsobiť. Môžeme to rovnako považovať aj za významný krok smerom k preklenutiu kryptomien a tradičným odvetvím platobných kariet. Bakkt do tejto spolupráce prináša aj schopnosť oslovovať mladších spotrebiteľov. Mastercard chce zase odlíšiť svoje ponuky vernostných programov na preplnenom trhu. Len v USA majú podľa Harvard Business Review, spotrebitelia v podobných programoch viac než 3,3 miliardy účtov.

 

Na správu samozrejme reagujú aj akcie a Bitcoin

 

Oznámenie o tomto dôležitom partnerstve prišlo len 7 dní po tom, čo sa spoločnosť Bakkt začala verejne obchodovať na burze NYSE. Obchoduje sa pod tickerom BKKT a cena akcie v pondelok vzrástla o viac než 150%. Pri pohľade na cenu Bitcoinu je jasné, že pozitívny trend sledujeme aj pri tomto aktíve a zo zámoria prišla len nedávno aj ďalšia dobrá správa. Tou je schválenie BTC Futures ETF na americkom trhu, ktoré umožní inštitúciám pohodlný a bezpečný vstup do priestoru kryptomien a niektoré veľké spoločnosti už zvažujú využitie tejto príležitosti.

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences