Binance v ďalších problémoch – do boja s touto burzou idú traderi

Iba začiatkom tohto týždňa sme vás informovali o tom, že burza Binance má problémy so spoločnosťou Fetch.ai. Tá od nej žiada vyplatenie škody vo výške viac ako 2,6 milióna dolárov, ktoré mala táto spoločnosť stratiť práve z burzy Binance kvôli hackerskému útoku. Aktuálne sa ale zdá, že Binance pribudne ďalší problém so súdmi. Podľa nových správ sa totižto rozhodla skupina traderov, ktorí mali prísť o financie počas posledného veľkého prepadu, dať dokopy, a v spolupráci s rôznymi právnickými skupinami a spoločnosťami majú pripravovať žalobu na burzu Binance.

Poškodení mohli prísť o stovky miliónov dolárov

Podľa informácii z portálov ako Cointelegraph, Forkast.news či Crypto Briefing, sa aktuálne má proti Binance spájať skupina traderov, ktorí mali byť poškodení pri poslednom veľkom prepade, ktorý sa udial dňa 19.mája. Cena kryptomien ako Bitcoin či Ethereum vtedy spadla o viac ako 30 % za jediný deň a podľa obvinení daných traderov, sa práve v čase najväčšieho dumpu nedalo na burze obchodovať tak, ako zvyčajne.

Niekoľko z poškodených traderov tvrdí, že sa im nedali uzatvárať rôzne pozície, pričom práve kvôli tomu mali byť následne „vyhodení“ z obchodov (väčšinou prostredníctvom likvidačky), čím utŕžili veľké straty. Zarážajúci je napríklad prípade tradera Fawaza  Ahmeda z Kanady, ktorý povedal, že v daný deň prišiel o približne 9 miliónov dolárov. Podľa jeho vlastných vyjadrení sa snažil pozíciu zatvoriť minimálne 70 krát, pričom tlačidlo „close position“ podľa neho nefungovalo tak, ako malo. Práve kvôli týmto problémom mal Fawaz prísť o viac ako 3 300 ETH, čo predstavovalo v tom čase viac ako 8,5 milióna dolárov.

Prečítajte si tiež: Najväčším hodlerom ETH v hodnote 21 miliárd dolárov je Ethereum

Jeho prípad ale nie je ani zďaleka jediným. To si uvedomuje (a už aj v tom čase uvedomovala) burza Binance, ktorej viceprezident pre Futures Trading, Aaron Gong, iba deň po tomto prepade tweetol, že sa ospravedlňujú za incident, ktorý sa stal deň predtým, pričom požiadal traderov, ktorí boli touto chybou ovplyvnení, aby vyplnili formu na čo sa im následne mal ozvať niekto zo supportu Binance.

Daný tweet je už ale vymazaný, pričom sa iba niekoľko poškodených malo dostať ku prinavráteniu približne 10-30% zo strát. A aj to nie vo všetkých prípadoch. Fawazovi mala byť napríklad ponúknutá kompenzácia vo výške 10 000 dolárov, ktorú samozrejme odmietol. Okrem toho malo byť súčasťou prijatia kompenzácie aj množstvo ultimát a pravidiel, ako napríklad to, že odškodnení traderi nemajú právo na žiadanie náhrady ďalších škôd či nemôžu poskytovať akékoľvek informácie ohľadom ich situácie.

Podpora Liti Capital aj White & Case právnickej spoločnosti

Napriek tomu, že na prvý pohľad to vôbec nemusí mať skupina traderov ľahké, tak na pomoc im prichádza hneď niekoľko spoločností. Ako totižto všetci dobre vieme, tak Binance nemá jednu centrálu v jednej jurisdikcií, ktorá by bola jednoducho „napadnuteľná“ v súdnom procese. Namiesto toho Binance funguje na rôznych licenciách, offshore spoločnostiach či sesterských firmách, ktoré robia celý proces žaloby takmer nemožným respektíve minimálne extrémne finančne nákladným.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Je nejaké svetlo na konci tunela?

A aj preto by bolo iba málo pravdepodobné, že by sa daným traderom podarilo niečo vysúdiť, keby neprišli na pomoc spoločnosti ako Liti Capital či White & Case. Švajčiarska spoločnosť Liti Capital prisľúbila, že vyzbiera kapitál minimálne vo výške 5 miliónov dolárov, ktorý bude použitý na všetky možné náklady spojené so súdnym procesom.

Je viac ako pravdepodobné, že drvivá väčšina z tejto sumy pôjde právnickej firme z New Yorku, White & Case, ktorá má daných obchodníkov reprezentovať. Ide pritom o jednu z najznámejších a najviac ospevovaných právnických spoločností, ktoré sú zamerané nielen na medzinárodné právo, ale takisto aj na finančný sektor. Práve kombinácia týchto dvoch spoločností dáva obchodníkom, ktorí boli obeťami zlej pripravenosti burzy Binance počas prepadu na kryptomenovom trhu 19.mája, nádej na to, že sa im podarí získať späť väčšiu časť svojich financií, o ktoré v ten deň prišli.

Navyše spoločnosť Liti Capital povzbudzuje ľudí, ktorí mali v ten deň prísť ku stratám k tomu, aby sa zaregistrovala na ich stránke. Podľa danej stránky nie je s registráciou spojený žiadny risk či poplatok, ktorí by museli daní traderi znášať. Jediné, čo z tohto celého procesu Liti očakáva sú malé percentá z peňazí, ktoré by boli traderom prinavrátene burzou Binance. No a vzhľadom na to, že podľa odhadov Liti Capital sa mohla celková výška danej straty vyšplhať nad 100 miliónov dolárov, je jasné, prečo do toho Liti Capital ide.

Rovnaký úmysel má pritom napríklad aj vyššie spomenutý kanadský kryptomenový trader Fawaz Ahmed. Ten povedal, že ho daný incident úplne zmenil. To sa mu nemôže nikto diviť, keďže strata viac ako 3 300 ETH sa nedeje len tak bežne. Aj on si ale uvedomuje, že cieľom ani zďaleka nemá byť zničenie Binance.

„Mojim cieľom nie je zruinovať Binance. Iba za posledné roky pridala do celého ekosystému veľkú hodnotu. Avšak teraz spravila chybu a tak je na čase, aby danú chybu napravila.“

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://forkast.news/, https://cryptobriefing.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences