Jack Dorsey s plánom na vytvorenie decentralizovanej BTC burzy

Jack Dorsey je CEO spoločnosti Square, ktorej známa aplikácia je medzi používateľmi veľmi populárna a ponúka im najmä možnosti nákupu a predaja Bitcoinu. Square však plánuje v tejto oblasti omnoho viac a Dorsey nám len nedávno prostredníctvom svojho Twitteru oznámil vytvorenie novej divízie s názvom TBD. Aktuálne sme sa dozvedeli bližšie podrobnosti a vyzerá to tak, že sa môžeme tešiť na decentralizovanú burzu z dielne tejto spoločnosti. Tá by mala byť zameraná opäť na najväčšiu kryptomenu Bitcoin, čo sa dalo očakávať, nakoľko Dorseyho poznáme ako Bitcoin maximalistu.

Decentralizované burzy si získavajú čoraz viac fanúšikov

Tento typ obchodných kryptomenových platforiem je podľa štatistík stále obľúbenejší a dôvody sú v princípe veľmi jednoduché. Kryptomeny vznikli práve preto, aby si každý mohol svoje bohatstvo spravovať sám a nemusel sa spoliehať na banky, alebo rôznych iných prostredníkov. Centralizované burzy síce ponúkajú služby, ktoré obchodníci vyhľadávajú, avšak pri ich používaní sa klienti opäť musia aspoň na istý čas vzdať absolútnej kontroly nad svojimi prostriedkami a dôverovať danej burze. Z konkrétnych prípadov, pri ktorých burzy prišli kvôli rôznym hackerským útokom o množstvo prostriedkov vieme, že sa to nie vždy oplatí. Centralizované burzy navyše aktuálne bojujú s reguláciami po celom svete a používatelia kritizujú hlavne KYC a ďalšie obmedzenia.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Decentralizované burzy samozrejme fungujú na rôznych blockchainoch a medzi najznámejšie a najpoužívanejšie patrí napríklad Uniswap(Ethereum), SushiSwap (Ethereum) a PancakeSwap (Binance Smart Chain). Práve tieto protokoly budú hlavnou konkurenciou pre novú decentralizovanú burzu od spoločnosti Square. Chcú sa zamerať na vytvorenie otvorenej platformy okolo BTC a poskytnúť používateľom čo najviac možností výmeny FIAT za BTC.

Čím bude platforma TBD BTC DEX výnimočná?

Decentralizované burzy majú z pohľadu používateľov jednu nevýhodu a tou je nemožnosť nákupu priamo za FIAT. Poskytujú iba možnosti výmeny krypto-krypto, čo môže predstavovať problém pre nováčikov. Je to spôsobené tým, že integrácia klasických FIAT vstupov si vyžaduje aplikáciu KYC postupov. Budeme ostro sledovať, ako sa im podarí tento problém vyriešiť. Predstavitelia spoločnosti avizujú zameranie na Bitcoin a nie je sa veľmi čo čudovať, nakoľko Dorsey tvrdí, že všetky ostatné kryptomeny sú nanič.

Prečítajte si tiež: Prehľad týždňa – Visa a NFT, zákaz krypto aplikácii Googlu či Saylor a nákup BTC

Generálny manažér TBD, Mike Brock verí, že Bitcoin bude hlavnou menou internetu. Rovnako však tvrdí, že ak chceme, aby sa BTC stalo zdravým globálnym systémom pre každého, je potrebné dosiahnuť isté ciele. Opäť tak naráža na proces získavania (nákupu) BTC za FIAT, ktorý aktuálne zahŕňa využitie služieb centralizovanej platformy, čo považujú za problém.

Zatiaľ nie je známe žiadna roadmapa vývoja a spustenia TBD a ostáva nám tak iba predstava o tom, čo spoločnosť buduje spolu s nedávno oznámenou hardvérovou peňaženkou.

Zdroje: dailyhodl.com, techstory.in, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences