Mali by sa používatelia burzy Coinbase báť hacku?

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že používatelia by si na burzách nemali nechávať väčšie objemy prostriedkov, ak to nie je vyslovene nutné. Ani to však mnohým klientom centralizovaných búrz nebráni v tom, aby na týchto platformách držali často aj svoje celoživotné úspory. Dobrovoľne sa tak vystavujú riziku toho, že pri hacku by mohli prísť v sekunde o všetko. Situácia s hackerskými útokmi na väčšie burzy je síce o niečo kľudnejšia ako v minulosti, ale stále sa s nimi stretávame a obozretnosť je preto úplne nevyhnutná. Môžete sa tak vyhnúť zbytočnému stresu, ktorý si pred niekoľkými dňami vyskúšalo aj niekoľko desiatok tisíc používateľov známej burzy Coinbase.

E-mail o zmene v dvojfaktorovej autentifikácii vystrašil mnoho ľudí

Množstvo používateľov burzy Coinbase dostalo e-mail s informáciou, že ich nastavenie dvojfaktorovej autentifikácie (2FA) boli zmenené.Dotknutí klienti sa oprávnene začali báť, že ich burzový účet bol hacknutý a mohli by prísť o svoje digitálne meny. Nastavenie 2FA totiž môže meniť iba niekto, kto má prístup k danému účtu, alebo k takzvanému „phrase key“. Samotní používatelia sa na sociálnych sieťach vyjadrovali, že po prijatí e-mailu okamžite prepadli strachu a niektorí v panike dokonca predávali svoje kryptomeny.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

E-mail dostalo až 125 000 klientov burzy, no našťastie sa situácia pomerne rýchlo vysvetlila a Coinbase informoval, že sa jednalo „iba“ o technickú chybu na ich strane. Vyvrátili tak špekulácie a obavy používateľov z možného hacku. Burza Coinbase zatiaľ nebola nikdy hacknutá, ale mnoho iných áno a preto sa vzniknutej panike nemôžeme veľmi diviť. Kryptomeny majú navyše v tomto smere pomerne zlú povesť. Našlo sa aj niekoľko klientov, ktorí napriek vysvetleniu zo strany burzy aj naďalej tvrdia, že z ich účtov prostriedky naozaj zmizli. Tieto informácie neboli zatiaľ nijak potvrdené.

Dôvera klientov sa získava ťažko a stratiť sa dá v sekunde

Podľa vlastných tvrdení si spoločnosť Coinbase plne uvedomuje, že podobné incidenty by nemali vôbec vznikať a dôležité je aj ich prípadné okamžité riešenie. Pri výbere poskytovateľa služieb burzovej platformy sú používatelia pomerne nároční a práve bezpečnosť je jedným z rozhodujúcich faktorov. Burza uviedla, že ich cieľom je budovanie stabilnej komunity a dôvery medzi klientom a spoločnosťou. Do budúcna plánujú intenzívne pokračovať v práci tak, aby opäť získali dôveru dotknutých klientov, ktorí tento e-mail dostali.

Burza Coinbase patrí dlhodobo medzi jednu z najdôveryhodnejších, avšak podobné incidenty určite odrádzajú existujúcich a rovnako aj potencionálnych nových zákazníkov. Je samozrejme pochopiteľné, že k podobným technickým chybám dochádza a nedá sa im úplne vyhnúť, ale ich minimalizácia by mala byť jednou z priorít platformy, na ktorej sa denne obchodujú značné objemy prostriedkov.

Coinbase sa „ospravedlňuje“ a pridáva aj náhradu za spôsobené problémy

Hovorca burzy sa vyjadril, že systém začal 27. augusta po chybe odosielať e-maily, ale problém sa im podarilo pomerne rýchlo odhaliť a opraviť. Coinbase sa síce používateľom priamo neospravedlnil, ale uviedli, že niektorí z nich dostanú kompenzáciu vo forme BTC. Na Reddite už postihnutí klienti hlásili, že dostali kompenzáciu v podobe BTC v hodnote 100 dolárov.

Prečítajte si tiež: BTC trh je v stave, aký sme ešte nikdy predtým nevideli

Našli sa aj klienti, ktorí sa sťažovali, že aj po vyriešení tohto problému, majú aj naďalej problém s prihlásením do aplikácie burzy. Coinbase vyzýva každého, kto má stále nejaký druh problému, aby kontaktoval ich tím podpory. Je však verejne známe, že riešenie problémov s technickou podporou burzy je behom na dlhú trať a pri tak dynamickom trhu, akým je ten kryptomenový, to často ani zďaleka nepostačuje. Ešte raz si preto zopakujeme jedno zo základných pravidiel – „Not your private key, Not your crypto“ – na burze si nikdy nenechávajte prostriedky, ktoré tam mať nemusíte.

Zdroje: cryptonews.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences