Zalistovanie akcií Coinbase na verejnú burzu príde už o dva týždne – akú cenu dosiahne?

Aj napriek tomu, že včera bol 1.apríl a kryptomenový svet bol zamorený rôznymi „žartíkmi,“ tak sme sa včera dočkali aj správy, ktorá ani zďaleka nebola vtipom. Naopak, ide o veľmi zaujímavú „novinku,“ ktorá môže veľa napovedať do budúcnosti a smerovania kryptomenového sveta. Včera totižto kryptomenová burza Coinbase oficiálne oznámila dátum svojho priameho zalistovania na verejný akciový trh. Ten je naplánovaný už čoskoro, a tak bude veľmi zaujímavé sledovať nielen to, ako bude jedna akcia (a tým aj trhová spoločnosť celej spoločnosti) ohodnotená, ale takisto aj to, aký môže mať táto udalosť dopad na kryptomenový svet.

Zalistovanie o menej ako dva týždne

Podľa oficiálneho vyhlásenia burzy Coinbase, by sa akcie tejto spoločnosti mali začať obchodovať na Nasdaq Global Select Market už 14. apríla. Obchodované budú pod tickerom „COIN“ a má ísť o Class A common stock akcie, čo znamená, že ich držitelia by mali mať isté výhody pri hlasovaniach či dividendoch.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

So vstupom na verejný trh spoločnosti Coinbase bolo v posledných mesiacoch spojených hneď niekoľko rôznych správ. K prvotnému oznámeniu o pláne na zalistovanie na burzu prišla spoločnosť Coinbase v decembri 2020, avšak „klebety“ o tejto udalosti sa v kryptomenovom sektore objavovali už začiatkom druhej polovice roku 2020.

Pôvodný plán pritom hovoril, že má Coinbase v pláne zalistovať ako IPO (Initial Public Offering) a že príchod jej akcii na burzu sa očakáva v marci 2021. To sa ale nestalo. Nielenže Coinbase odstúpila od IPO plánu a radšej sa zamerala na direct listing, ale takisto presunula svoje zalistovanie z marca na apríl.

Dôvodom tohto kroku mala byť pravdepodobne pokuta, ktorú Coinbase dostala v marci od generálneho prokurátora New Yorku vrámci súdneho sporu s CFTC (Commodities and Futures Trading Commission). Tá bola vo výške 6,5 milióna dolárov a bola spojená s ilegálnymi aktivitami, ku ktorým malo dochádzať na Coinbase počas januára 2015 až septembra 2018. Coinbase sa rozhodla túto pokutu zaplatiť a následne presunúť svoje zalistovanie o mesiac neskôr, kvôli snahe očistiť meno burzy.

Hodnotenie akcií COIN

Presná cena jednej akcie a takisto aj celková trhová kapitalizácia či veľkosť tohto zalistovania samozrejme nie sú známe. Aktuálne sa ale jedna akcia má hýbať na hodnote približne 343 dolárov, pričom by pri takejto cene mala byť celá valuácia Coinbase na hranici 68 miliárd dolárov. Pokiaľ by ale došlo k rastu ceny jednej akcie na 375 dolárov, tak by sa hovorilo už o valuácii približne 100 miliárd dolárov. Podľa niektorých zdrojov sa dokonca akcie tejto spoločnosti na sume 375 dolárov už aj obchodovali, čiže tento scenár vôbec nemusí byť nereálny.

Prečítajte si tiež: Prečo mnoho firiem nekonvertuje krypto platby do FIAT?

Čo môže spoločnosti Coinbase a takisto aj cenám ich akcií veľmi pomôcť, je zverejnenie výsledkov za prvý kvartál roku 2021. Ten bol v kryptomenovom svete jedným z najlepších vôbec a tak sa očakáva, že taká burza, akou je Coinbase, si za toto obdobie veľmi prilepšila. Ak by sa tak skutočne stalo, tak je viac ako pravdepodobné, že sa akcie „COIN“ budú tešiť veľkej obľube.

Výsledky za posledný rok boli pritom oveľa lepšie, ako tie za rok 2019. Kým v roku 2019 utŕžila Coinbase stratu 30 miliónov dolárov na celovom obrate 522 miliónov dolárov, v roku 2020 už bola v čistom profite 322 miliónov dolárov z celkového obratu 1,2 miliardy dolárov. Vzhľadom na to, že situácia v kryptomenovom svete sa veľmi nezmenila za prvé tri mesiace roku 2021 (a ak tak iba k lepšiemu), dá sa očakávať, že Coinbase opäť vykáže zisk aj v Q1 tohto roku, čo môže namotivovať investorov túto akciu ešte dokúpiť a tým navýšiť jej cenu. Zverejnenie výsledkov má prísť 6.apríla, len 8 dní pred oficiálnym zalistovaním tejto akcie na burzu.

úspešnosť tohto zalistovania taktiež poukáže na to, či sa kryptomenovým burzám oplatí vstupovať na verejný trh. Plány žiadnej inej kryptomenovej burzy na takýto krok zverejnené nie sú, avšak sa dá očakávať, že pokiaľ by direct listing Coinbase dopadlo úspechom, tak je možné, že by sa k tomuto kroku mohli rozhodnúť burzy ako Kraken, Gemini či Binance.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://cryptopotato.com/, https://forkast.news/, https://beincrypto.com/, https://blog.coinbase.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences