Zásoba stablecoinov na burzách dosiahla ATH – blíži sa pumpa?

Pokiaľ sa nachádzate v kryptomenovom svete už nejaký ten piatok, tak viete, že vplyv stablecoinov na celý trh je markantný. Napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že tento „druh kryptomien“ prináša viac škody ako osohu do celého sektora, stablecoiny sú momentálne neodlúčiteľnou súčasťou kryptomien či sa to Bitcoin maximalistom, zarytým anarchistom alebo špekulantom páči alebo nie. Preto by bolo vhodné tento fakt využiť vo svoj prospech tým, že si človek odsleduje, ako sa táto kategória kryptomien správa a ako svojim konaním môže ovplyvniť kryptomenový trh. Sú to totižto práve stablecoiny, ktoré bývajú najväčším dôkazom toho, či sa investori na burzách pripravujú na nákup alebo skôr predávajú.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Zásoba stablecoinov na burzách prekonala ATH

Podľa krytomenovej analytickej spoločnosti CryptoQuant, sa mala včera celková zásoba stablecoinov držaných na burzách dostať vôbec prvý krát v histórii nad 10 miliárd dolárov. Viac ako 1,5 miliardový nárast mal prísť iba v posledných 3 dňoch, pričom takéto prudké pohyby väčšinou predznačovali, že niečo podobné sa dá očakávať aj od Bitcoinu. To samozrejme nie je pravidlom a preto to netreba brať ako jasný buy signál.

Image
Zdroj: Twitter.com

To pochopiteľne dáva zmysel. Samotný fakt, že sa na burzách nachádza viac stablecoinov ako napríklad USDT, USDC či BUSD poukazuje na to, že investori čakajú na vhodnú chvíľu, kedy do kryptomien vložia ďalšie financie. V jednoduchosti tak môže ísť o prípravu na nákup, čo by pri takomto množstvo stablecoinov na burzách určite mohlo pohnúť s cenou nejednej kryptomeny.

Rast Tetheru ako indikátor trhového záujmu

Najväčší stablecoin na trhu, Tether (USDT), je dlhodobo medzi kryptomenami s najväčšou trhovou kapitalizáciou. Aktuálne mu patrí 4. miesto s celkovo kapitalizáciou až 40 miliárd dolárov, pričom ide o viac ako 10-násobný rast oproti minulému roku. Iba za 12 mesiacov sa podarilo tomuto stablecoinu prilákať tak veľký záujem investorov, že sa dostal z trhovej kapitalizácie približne 4 miliardy na viac ako 40, pričom je v tejto kategórii kryptomien suverénne najväčší. Podľa agentúry Messari je jeho dominancia vrámci stablecoinov približne na hranici 67 %,.

Prečítajte si tiež: Kryptomenový podvodník dostal pokutu vo výške 572 miliónov dolárov – jeho identita ale nie je známa

Popularitu tohto stablecoinu neohrozili ani rôzne súdne spory či pojednávania, ktoré boli vedené proti Tetheru. Jeden z nich bol pritom vyriešený ešte minulý mesiac, kedy sa spoločnosť za týmto stablecoinom a burza Bitfinex dohodli s generálnym prokurátorom New Yorku, že zaplatia pokutu približne 18,5 milióna dolárov za rôzne prehrešky a trhovú manipuláciu spojenú s týmito projektami. Navyše im bolo nariadené, že každé 3 mesiace počas doby 2 rokov budú musieť zverejniť svoje účtovné záznamy na overenie pravosti ich krytia USDT reálnymi americkými dolármi.

Možno aj vďaka tomu, že sa Tetheru podarilo „prežiť“ tento prípad a že je donútený byť transparentnejší, ho ľudia budú používať ešte viac ako predtým. Napriek tomu rastie ale aj jeho konkurencia, keďže sa trhová kapitalizácia USD Coin (USDC) dostala už cez hranicu 10 miliárd dolárov a trhová kapitalizácia Binance USD (BUSD)  takmer na 3,5 miliardy dolárov. Rastúce trhové kapitalizácie všetkých týchto projektov tak naznačujú, že dopyt po stablecoinoch môže byť zapríčinený chuťou investorov čoskoro pridať iné kryptomeny do svojich portfólií. Či tak ale urobia ukážu pravdepodobne až najbližšie dni.


Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://www.newsbtc.com/, https://finbold.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences