Bank of France: Nemôžeme strácať čas, regulácie kryptomien musia prísť čo najskôr

Centrálne banky nepatria ani zďaleka ku podporovateľom kryptomien. To je vidno okrem iného najmä aj na ich záujme o tvorbu vlastných digitálnych mien (CBDC), ktoré majú s kryptomenami súperiť a možno ich časom dokonca dostať aj do vážnych problémov (ako postavenie mimo zákon). Vplyv kryptomien na monetárnu politiku a celkovo finančný trh si uvedomuje napríklad aj guvernér Bank of France, Francois Villeroy de Galhau, ktorého tohto týždňové vyjadrenia sa dajú vnímať ako jasným volaním „do boja.“

Európa nemôže strácať čas

Francois Villeroy de Galhau sa počas International Financial Forum 2021 v Paríži, ktoré sa konalo 29.6. vyjadril, že Európa nemôže strácať čas a musí zintenzívniť svoju prácu na kryptomenových reguláciách.

„Musím tu všetkých pourgovať: nemáme priveľa času, jeden možno dva roky. Ako v prípade digitálnych mien tak aj v prípade platieb, v Európe musíme napredovať tak rýchlo, ako to len ide, pretože inak riskujeme stratu monetárnej suverenity.“

Aj to odznelo v jeho vyjadrení, ktoré malo evidentne nielen popohnať, ale takisto aj zastrašiť finančných regulátorov či bankárov. Tí by podľa Villeroya mali čo najskôr začať tvoriť alebo implementovať takú legálnu infraštruktúru, ktorá by nepodnecovala ku používaniu kryptomien alebo stablecoinov.  

Okrem toho ale ešte minulý rok práve Villeroy vyjadril aj svoje znepokojenie nad mocou veľkých technologických spoločností. Tie podľa neho aktuálne už majú moc na to, aby vytvorili vlastné súkromné digitálne peniaze (ako napríklad Diem od Facebooku), ktoré by rovnako ako stablecoiny, mali byť hlavnými konkurentami potenciálnej CBDC na území Európy (digitálneho eura).

Prečítajte si tiež: Uzavrieme rok pod 30 000 dolármi? Nový prieskum CNBC tomu nasvedčuje

Bank of France a CBDC

Práve v stablecoinoch vidí tento bankár najväčšiu hrozbu nielen pre monetárnu suverenitu eura, ale takisto aj pre budúce CBDC. Francúzska národná banka totižto patrí ku jedným z najaktívnejších vrámci Európskej únie, čo sa týka vývoju digitálneho eura a preto si nemôže dovoliť, aby na poli stablecoinov či privátnych digitálnych peňazí vznikla priveľká konkurencia pre budúce digitálne meny centrálnych bánk.

Neviete, čo si vybrať? Tak si vyberte všetko! VIP má všetko. Exkluzívny obsah je len začiatok! Vstúpte do VIP sveta Kryptotrejder. Viac info TU.

V spolupráci napríklad s Luxemburskou bankou, Banque Internationale a Luxembourg, iba pred pár týždňami testovala táto centrálna banka rôzne transakcie najmä na medzinárodnej úrovni. V tejto kolaborácii mala byť zapojená aj kryptomenová banka SEBA, ktorá má sídlo vo Švajčiarsku.

Niekoľko testov prebehlo taktiež už v januári tohto roku, kedy malo dôjsť približne ku transakciám v hodnote 2 miliónov dolárov prostredníctvom vlastnej CBDC vyvinutej Bank of France. Rovnako sa ale táto banka vyjadrila, že plánuje v testovaní pokračovať ďalej, pričom sa dá očakávať, že ešte do konca tohto roka sa ich niekoľko udeje.

O prístupe iných centrálnych bánk a ich CBDC vývoja vrámci Európy sme vás informovali aj v tomto článku, kde sa okrem iného dozviete aktuálne stanoviská na túto tému z krajín ako Ukrajina či veľká Británia.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://zycrypto.com/, https://cryptopotato.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences