Budú americké banky môcť držať kryptomeny?

Práve o tejto otázke sa aktuálne v USA rozprúdila horlivá debata a jej spúšťačom boli vyjadrenia predsedníčky úradu FDIC Jeleny McWilliams, ktorá sa vyjadrila, že jej cieľom je vytvorenie možností, akými by banky mohli držať kryptomenové aktíva. Téma však nie je žiadnou novinkou a podobnú iniciatívu sme sledovali už po vedením Briana Brooksa za vlády Donalda Trumpa. Chceli umožniť federálnym bankám a sporiteľniam držanie kryptomien v mene klientov. Aktivita však bola po výmene vládneho kabinetu zastavená a vyčítali sa jej najmä nepostačujúce rokovania so všetkými zúčastnenými stranami, ktorých sa téma priamo týka.

FDIC, OCC a Federálny rezervný systém chcú koordinovať kryptomenovú politiku pre banky

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) je jedným z popredných finančných regulátorov krajiny a jeho predsedníčka Jelena McWilliams je presvedčená o tom, že nastal čas, aby bankám povolili držanie kryptomien. Digitálne aktíva by mohli držať pre seba, ale aj pre svojich klientov. V rozhovore na konferencii Money20/20 v Las Vegas pre agentúru Reuters povedala, že primárnym cieľom nie je iba povolenie vstupu bánk na tento trh, ale aj znižovanie rizík na strane samotných klientov.

Konečným výsledkom spolupráce a rokovaní týchto úradov by malo byť v podstate vytvorenie rámca, prostredníctvom ktorého by sa banky mohli stať správcami kryptomenových aktív a používať ich ako určitú formu kolaterálu. Pracovná skupina sa pozrie aj na možnosti držania kryptomien v súvahách bánk, čo napríklad súkromné spoločnosti ako Tesla a MicroStrategy, robia už celkom bežne.

Okrem iného spomínala Jelena McWilliams aj stablecoiny, ktoré majú podľa nej pre spotrebiteľov množstvo potencionálnych výhod. Jedná sa najmä o rýchlejšie, lacnejšie a efektívnejšie platby. Ak by sa však niektorý zo stablecoinov mal stať dominantným spôsobom platby v Spojených štátoch, mohlo by to mať významný vplyv na finančnú stabilitu krajiny, nakoľko prostriedky už nebudú držané v poistených bankách. Predsedníčka FDIC preto tvrdí, že stablecoiny musia podliehať prísnemu vládnemu dohľadu. Ten by mal spočívať v kontrole toho, že stablecoiny vydané mimo bankového sektora sú skutočne kryté bezpečnými, vysoko likvidnými aktívami v pomere 1:1.

Čo regulátor a banky sledujú touto iniciatívou?

V oficiálnych stanoviskách nájdeme vyjadrenia, ktoré sa točia okolo uspokojovania potrieb zákazníkov v oblasti finančných služieb. Banky chcú zabezpečiť všetko, od bezpečnostných schránok, až po virtuálne trezory a prispieť tak k ochrane najcennejších aktív klientov, medzi ktoré pre milióny Američanov už patria aj kryptomeny.

Zdá sa vám, že tieto snahy sú do značnej miery v rozpore s tým, čo nás učia kryptomeny? Je to skutočne tak a každý, kto kryptomenám rozumie vie, že ich skutočná hodnota pramení v odpútaní sa od tradičného finančného systému. Z rôznych prieskumov však vyplýva, že pre mnoho ľudí je držanie a správa kryptomien stále španielskou dedinou a často sa boja, že o svoje prostriedky prídu v dôsledku vlastnej chyby. Práve pre túto skupinu budú spomínané služby bánk pravdepodobne zaujímavé. Určite sa nejedná o ideálny spôsob úschovy digitálnych aktív, ale môže výrazne dopomôcť adopcii kryptomien a priviesť na tento trh nový kapitál.

 

Zdroje:

cointelegraph.com, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences