IMF varuje pred kryptomenami adopcia kryptomien má údajne spôsobiť....

Medzinárodný menový fond (International Monetary Fund – IMF) nikdy nepatril ku fanúšikom kryptomien. Táto inštitúcia, rovnako ako iné „písmenkové inštitúcie“ ako World Bank (WB), či Bank for International Settlements (BIS), má toho proti kryptomenám evidentne stále dosť. To ukázal opätovne IMF napríklad v júni, kedy oficiálne stanovisko z tejto inštitúcie jasne zamietlo akúkoľvek pomoc Salvádoru pri adopcii Bitcoinu. Iba minulý týždeň ale pritom vyšiel ďalší research z dielne IMF, ktorý asi rovnako nepoteší nikoho z kryptomenového sveta.

Adopcia kryptomien ohrozuje finančnú stabilitu

Podľa reportu, ktorý vydal IMF iba minulý piatok, sa kryptomeny môžu určite v najbližšom období „tešiť“ oveľa väčšej pozornosti zo strany regulátorov, ako tomu bolo doteraz. Trend, ktorý sme už určite spozorovali takmer po celom svete jednoducho naznačuje, že pokiaľ sa akýkoľvek štát aktuálne nepokúša nájsť spôsob, ako implementovať kryptomeny do svojho systému (ako napríklad Salvádor, Kuba, Panama, Ukrajina a podobne) tak sa väčšinou regulátori v krajinách snažia nájsť spôsob, ako kryptomeny buď tvrdo zregulovať alebo ich dokonca úplne zakázať.

Prečítajte si tiež: Prehľad týždňa – začal sa Uptober, ako ťaží Salvádor Bitcoin alebo investovanie do kryptomien vo Švajčiarsku

Aj napriek tomu, že pre kryptomeny by to z teoretického hľadiska nemuselo spôsobiť žiadny extrémny problém, tak je viac ako pravdepodobné, že to nijako nepomôže s adopciou či rastom celého sektora. No a práve s rastom kryptosveta má evidentne probléme aj IMF. Táto inštitúcia v novom reporte napísanom Dimitrisom Drakopoulosom, Fabiom Nataluciim a Evanom Papageorgium poukázala na to, že rastúca adopcia kryptomien môže znamenať problémy pre finančný svet.

„Krypto-aktíva ponúkajú nový svet možností: jednoduché a rýchle platby. Inovatívne finančné služby. Jednoduchší prístup do „unbanked“ častí sveta. To všetko je možné vďaka kryptomenovému ekosystému. Avšak spoločne so všetkými týmito príležitosťami prichádzajú riziká a výzvy.“

Aj takéto stanovisko sa nachádzalo v danom reporte. Ten bol ale plný veľmi podobných, prázdnych a nie úplne rozvinutých argumentov o tom, ako a prečo by mali kryptomeny spôsobiť tú „nestabilitu“ či finančné problémy po celom svete. V danom reporte sa napríklad nachádzalo aj nasledovné tvrdenie:

„Technológie za krypto aktívami majú potenciál na to aby boli nástrojom pre rýchlejšie a lacnejšie medzinárodné transakcie. Aj napriek potenciálnym ziskom ale rýchly rast a zvyšujúca sa miera adopcie krypto aktív môže pôsobiť riskantne na finančnú stabilitu.

V akom zmysle alebo z akého dôvodu môžu kryptomeny spôsobiť práve takéto problémy, sme sa už ale nedozvedeli. Minimálne nie na toľko, aby sme ako fanúšikovia kryptomien vedeli brať aj tento názor, či skôr obavu, vážne.  

Regulácie, regulácie a ďalšie regulácie

Podľa IMF má byť spôsob, ako riešiť tieto „problémy, či hrozby“ pomerne jednoduchý. Aj v danom reporte bolo uvedené, že regulácie, ktoré budú vytvorené spoločne či už medzi národmi alebo práve takými inštitúciami ako IMF, WB  či BIS, by mali jednoducho pomôcť ukorigovať vplyv, ktorý by kryptomeny mohli mať na celkový finančný svet.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Tak ako už zverejnilo aj niekoľko centrálnych bánk, najviac by sa mali aktuálne regulátori sústrediť na situáciu okolo stablecoinov, ktoré pôsobia stále ako najväčší „nepriateľ“ alebo tŕň v oku práve takých inštitúcii ako IMF. Aj preto sa dá očakávať, že práve tvorcovia stablecoinov ako Tether, Binance USD, Terra USD či USD Coin budú pravdepodobne v blízkej budúcnosti čeliť oveľa väčšej pozornosti zo strany regulátorov, ako akékoľvek iné kryptomenové projekty.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://u.today/, https://finbold.com/, https://zycrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences