Putin vedie Rusko k prísnejšiemu monitorovaniu kryptomien

Podľa najnovších informácií podpísal ruský prezident Putin nový zákon, ktorý umožní vládnym organizáciám sledovanie používateľov kryptomien. Iniciatívy Ruska vedúce k prísnejšej regulácii digitálnych aktív, alebo dokonca k ich úplnému zákazu sú známe už z minulosti, ale doteraz vždy narazili na silu decentralizácie kryptomien. Nový návrh je schovaný za omnoho širší Národný protikorupčný plán pre roky 2021-2024, ktorý by mal výrazne prispieť k boju proti korupcii. V tej sa krajina doslova topí a podľa prieskumu Transparency International sa Rusko v indexe vnímania korupcie zaradilo až na 129 miesto zo 180 krajín. Otáznou ostáva realizácia spomínaných plánov v praxi, ktorá je pri riešení skutočných problémov kľúčová.

Rusko bude od svojich občanov oficiálne vyžadovať priznanie držania digitálnych aktív

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil štátnym inštitúciám, aby pripravili návrhy na postup overovania informácií o vlastníctve kryptomien.Súčasťou tejto iniciatívy pod vedením ministerstva financií je aj ministerstvo práce a Bank of Russia. Novú legislatívu by mali inštitúcie navrhnúť do 15. novembra tohto roka.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Plán zahŕňa aj zvýšenú kontrolu štátnych zamestnancov, ktorí budú musieť pravidelne podávať správy o svojich príjmoch a výdavkoch. Predpokladá sa, že mnoho verejných činiteľov a jednotlivcov zo súkromného sektora má značnú časť svojich prostriedkov uložených v kryptomenách. Práve táto skutočnosť je tým, s čím chce Putin vo svojej krajine bojovať. Pri anonymite kryptomien je totiž podľa názoru jeho kabinetu extrémne náročné určovať, ktoré prostriedky boli získané legálne a ktoré môžu pochádzať z trestnej činnosti (napríklad aj korupcie).

Oficiálny dokument hovorí jasne – kryptomeny musíme kontrolovať prísnejšie

Na portáli, ktorý slúži na zverejňovanie právnych a legislatívnych informácií bolo uvedené nasledovné:

„Ministerstvo financií za účasti ministerstva práce a Ruskej banky by malo pripraviť návrhy na postup overovania správnosti a úplnosti informácií o vlastníctve digitálnych finančných aktív, iných digitálnych právach a digitálnej menách. Správu o výsledkoch exekutívy je potrebné predložiť do 15. novembra 2021.“

Jednotliví účastníci tohto procesu dostali čas do 20. septembra 2023 a mali by preskúmať a zhrnúť prax pri poskytovaní informácií o vlastníctve digitálnych finančných aktív, iných digitálnych práv, digitálnych mien a kontrole nákladov na ich obstaranie.

Rusko zároveň rozširuje aj svoj regulačný rámec pre odvetvie kryptomien a okrem iného zahŕňa aj sledovanie Bitcoinu a ďalších kryptomien. Podľa Rosfinmonitoring, oficiálneho orgánu finančného monitorovania krajiny, budú krypto investori monitorovaní systémom, ktorý sleduje a analyzuje ich kroky. Technológia môže byť navyše schopná identifikovať jednotlivých používateľov kryptomien. Ruská centrálna banka tiež vyzvala kryptomenové burzy, aby zakázali ponúkanie kryptomien investorom. Tie sú podľa jej oficiálnych vyjadrení aj naďalej extrémne rizikovým aktívom a to najmä kvôli ich vysokej volatilite, obmedzenej likvidite, nedostatku transparentnosti a chýbajúcim právnym rámcom.

Prečítajte si tiež: Primátor zo štátu Missouri chce rozdávať Bitcoin – má to ale jednu podmienku

Rusko bojuje s obrovskou mierou korupcie po svojom

V Rusku sa s korupciou môžete stretnúť naozaj na každom kroku a najhoršie je, že výrazne zasahuje aj do verejných funkcií a teda aj riadenia samotnej krajiny. S týmto stavom sa rozhodol začať bojovať Putin a za jednu z oblastí, na ktoré je potrebné dohliadať prísnejšie, pokladá aj kryptomeny.

Minulý rok sa Rusko v hodnotení indexu vnímania korupcie so skóre 33 (zo 100 možných) zaradilo na veľmi zlé 129. miesto zo 180 skúmaných krajín. Pre porovnanie, najlepšie umiestnené krajiny Dánsko a Nový Zéland dosiahli skóre 88 a najhoršia, Somálsko, iba 12.

Zdroje: cryptonews.com, finbold.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences