Američania s nízkymi platmi opúšťajú prácu vďaka kryptomenovým ziskom

Prieskumy v kryptomenovom svete treba vždy brať s nadhľadom. Napriek tomu, že vedia poskytnúť zaujímavé informácie a poukázať na rôzne trendy či spojenia najmä mainstreamu s týmto sektorom, častokrát sú metodológie či postupy v daných prieskumoch veľmi ošemetné alebo nejasné. Rovnako niekedy nie je ideálna ani kredibilita zdrojov, ktoré dané výsledky zverejňujú. To ale nie je prípad prieskumu na ktorý sa pozrieme dnes. Jeho výsledky priniesli pomerne zaujímavé zistenia, aj keď treba opätovne pripomenúť, že aj toto treba brať s nadhľadom, pretože najmä v opýtaných otázkach by sa dalo čiastočne rýpať.

4% Američanov opustilo prácu kvôli kryptomenám

Analytická firma Civic Science zverejnila v pondelok prieskum, ktorého otázky boli zamerané najmä na americkú populáciu a jej vzťah ku kryptomenám. Išlo najmä o dospelých s vekom nad 18 rokov, ktorých sa Civic Science pýtala rôzne otázky spojené s bohatstvom, prácou no najmä kryptomenami. Celkovo sa daného prieskumu malo zúčastniť 6 741 respondentov, ktorí odpovedali na 10 otázok. Nájdu sa však aj otázky, ktoré boli položené oveľa väčšiemu množstvu respondentov.

Najzaujímavejší výsledok priniesla ale otázka spojená s kryptomenami a prácou. Civic Science sa svojich respondentov pýtala, či oni, alebo niekto koho poznajú, vďaka ziskom z kryptomien dosiahol finančnú nezávislosť a opustil svoju pracovnú pozíciu. Približne 4 % z opýtaných pritom odpovedali, že to boli práve oni, kto takto opustil svoju pozíciu práve vďaka kryptomenám, pričom dodatočných 7 % povedalo, že tak spravil niekto, koho poznajú.

Práve pri tejto otázke by sa napríklad dalo rozoberať, či bola vhodne položené. Nikde totižto nebolo napríklad vysvetlené, čo je myslené pod finančnou nezávislosťou respondentov, pričom práve toto slovné spojenie môže predstavovať pre každého niečoúplne iné. 

Civic Science následne rozobralo odpovede na danú otázku viac do hĺbky, pričom poukázalo na fakt, že väčšina z respondentov, ktorí takto urobili, zarábali menej ako 50 000 dolárov ročne. Podľa výsledkov až 27 % zarábalo menej ako 25 000 dolárov ročne, pričom 37 % zarábalo medzi 25 000 až  50 000 dolármi ročne, 15 % zarábalo medzi 50 000 až 75 000 dolárov ročne, 13 % sa zmestilo do sumy 150 000 dolárov ročne a 8 % zarábalo viac ako táto suma. Komentár priamo ku výsledkom tejto otázky napríklad obsahoval aj nasledovné tvrdenie. 

„Tieto dáta implikujú, že kryptomenové investície poskytli život meniace príležitosti pre ľudí s nižšími platmi v náraste príjmu, zatiaľ čo pre bohatších stále kryptomeny poskytujú možnosť skôr na diverzifikáciu aktív, ako na zdroj príjmov.“

Na daný prieskum už stihol zareagoval aj známy miliardár a zástanca kryptomien Mark Cuban. Ten poukázal okrem iného aj na to, že 4 % ani zďaleka nie je zanedbateľná čiastka, pretože v prenesenom význame na pracovnú silu v USA, by to mohlo celkovo predstavovať viac ako 6 miliónov ľudí. Samozrejme, že nikto teraz nehovorí o tom, že 6 miliónov Američanov opustilo svoje zamestnania kvôli tomu, aby mohli obchodovať, stakeovať či yieldovať kryptomeny, avšak už iba samotní fakt, že takýto krok vôbec robí malá časť populácie naznačuje, že kryptomeny môžu skutočne prinášať možnosť na lepšiu finančnú budúcnosť najmä pre tých, ktorých ročné platy nepatria medzi vysoké.

Aj na to poznamenal práve Cuban, ktorý povedal, že obdobie „The Great Resignation“ môže prinútiť ľudí k tomu, aby sa postupne presúvali viac na stranu kryptomien. Podľa neho je tento fenomén, pri ktorom ľudia hromadne opúšťajú svoje práce či nie sú ochotní aktívne si hľadať nové zamestnania, spôsobený najmä globálnou pandémiou, veľmi nízkymi mzdami či nehumánnymi pracovnými podmienkami.

Krypto ako investícia pre všetkých

Na jednu z otázok v danom prieskume odpovedalo až takmer 17 700 respondentov. Tá sa pritom pýtala najmä na vzťah voči kryptomenovým investíciám najmä z pohľadu času a toho, ako plánujú svoje kryptomeny používať. 28 % respondentov, ktorí na túto otázku odpovedali povedali, že vnímajú kryptomeny ako dlhodobú investíciu, zatiaľ čo 23 % v nich vidí krátkodobú investíciu. Približne 16 % vníma kryptomeny ako jednoduchý, rýchly a bezpečný spôsob pre transakcie. 12 % opýtaných vlastní kryptomeny aby získali akúsi slobodu od vlády a získali tak pocit sebakontroly, pričom 11 % drží kryptomeny ako hedž proti rôznym ekonomickým dopadom. Zvyšných 11 % svoje dôvody neudáva alebo sú veľmi špecifické.

Aj tu sa tak potvrdzuje, že kryptomeny vedia byť využívané alebo držané z viacerých dôvodov na základe toho, čo používateľom vyhovuje najviac. Rovnako ale daný prieskum poukázal najmä na fakt, že kryptomeny sa stali pre istú časť obyvateľstva v USA aj spôsobom, ako si finančne prilepšiť, čo je určite niečo, o čo sa z dlhodobého hľadiska kryptomeny pokúšajú.

Zdroje:

https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences