Bitcoin cez víkend oslavoval

Bitcoin včera oslavoval narodeniny. Hoci sa nad oficiálnym dátumom „Bitcoin narodenín“ dá polemizovať, tak faktom ostáva, že deň 31.október 2008 bol dňom, kedy anonymná osoba pod pseudonymom Satoshi Nakamoto zverejnila whitepaper s názvom Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. O trinásť rokov neskôr sa vieme na tento deň pozrieť a bez problémov povedať, že ide o jeden z najpodstatnejších dní v novodobej histórii.

Bitcoin Whitepaper

Včera sme tak oslavovali jeden zo sviatkov Bitcoinu. Napriek tomu, že sa nájdu aj takí podporovatelia tejto kryptomeny, ktorí povedia, že oficiálne „narodenie“ tejto kryptomeny bolo až 3.januára 2009 a to s Genesis blokom, to nemení nič na fakte, že práve včera bolo 13 rokov od momentu, kedy sa Bitcoin vôbec po prvý krát dostal do povedomia pár vyvolených prostredníctvom whitepaperu.

Ten je nepochybne jedným z najpodstatnejších dokumentov, aké kedy boli v kryptomenovom svete (ak nejde vôbec o najpodstatnejší dokument). Satoshi Nakamoto v tomto whitepaperi nielenže predstavil myšlienku Bitcoinu, ale takisto uviedol „na trh“ aj blockchain technológiu či funkčný proof of work koncept. Napriek tomu, že Bitcoin nebol prvou kryptomenou či digitálnymi peniazmi, ktoré boli kedy vytvorené (predchodcovia vo forme e-gold či hashcash), tak je prvou, ktorá to dotiahla poriadne ďaleko.

Za 13 rokov sa stalo z tejto kryptomeny aktívum, ktoré najrýchlejším spôsobom dosiahlo na sumu 1 bilióna dolárov, pričom je aktuálne trhová kapitalizácia tejto kryptomeny na hodnote približne 1.2 miliardy dolárov. Celkovo má kryptomenový trh hodnotu viac ako 2.6 miliardy a pozornosť venuje tomuto sektoru stále viac ľudí, spoločností či dokonca celých štátov. Bitcoin tak dosiahol za 13 rokov niečo nepredstaviteľného, čo sa ale natrvalo zapíše do histórie, pričom ako množstvo odborníkov z tohto sektora stále zhodne tvrdí, tak kryptomenový svet je ešte stále iba v rozkvete. No a nič z toho by sa nebolo stalo nebyť Bitcoin whitepaperu.

Čítali ste najpodstatnejší kryptomenový dokument?

O Bitcoin whitepaperi by sme toho mohli napísať naozaj veľa. Určite by sme nešetrili slovami schváli, pretože tento dokument si to nepochybne zaslúži. Napriek tomu je to ale všetko zbytočné. Jediné, čo je pri ňom potrebné je, si ho prečítať. Ide o veľmi jednoducho napísaný dokument, ktorý má iba 9 strán, no aj napriek tomu vysvetľuje takmer všetko podstatné, čo o zrode najväčšej kryptomeny musíte vedieť.

Aj preto vám sem dávame samotný dokument priamo v angličtine. Je písaný jednoduchou angličtinou, nie je ani zďaleka technický (na to, ako veľmi technický by mohol byť) a ide naozaj o jeden z najpodstatnejších kryptomenových dokumentov, aké boli kedy napísané. Pokiaľ ste ho tak ešte nečítali, určite to spravte, pretože práve tento dokument môže byť začiatkom niečoho nového vo vašom živote. Deep dive down the rabbit hole alebo orange-pill môžu na vás čakať priamo na konci tohto dokumentu. Že neviete o čo ide? Prečítajte si daný dokument, a pokiaľ vás osloví, tak na tieto slovné spojenia určite čoskoro aj tak narazíte.

Pokiaľ by ste ale po anglicky nevedeli, tak slovenský preklad priamo daného whitepaperu nájdete napríklad na tomto linku. Spoločnosť Blockchain Slovakia spravila skutočne všetko preto, aby čitatelia neprišli o nič podstatné z tohto whitepaperu, k čomu dopomohol aj krátky slovník, ktorý nájdete na konci daného slovenského prekladu. Slovenskú či anglickú verziu tak máte priamo tu a my vám preto želáme krásne a poučné čítanie.

Zdroje:

https://cryptopotato.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences