Bitcoin Taproot update - čo všetko prinesie?

Bitcoin má pred sebou jeden z najpodstatnejších updateov v histórii. Ide o Taproot, ktorý bude aktivovaný pravdepodobne už tento víkend. Aj keď sa najprv hovorilo o tom, že by k nemu malo dôjsť 16.novembra, aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že by k danému softforku malo prísť 14.novembra. Čo všetko so sebou prinesie, ako môže ovplyvniť cenu či ako sa na neho pozerá komunita?

Čo je to Taproot?

Taproot toho prinesie pre najväčšiu kryptomenu naozaj dosť. Najviac si však polepší bezpečnosť, škálovanie a funkcionalita Bitcoinu. Taproot prinesie MAST (Merkelized Abstract Syntax Tree), ktorý zlepší bezpečnosť a anonymitu transakcií, ktoré budú oveľa horšie na sledovanie alebo analyzovanie. Stane sa tak najmä vďaka tomu, že komplexné transakcie, či už multi-signature transakcie či transakcie v Lightning Network, budú nerozoznateľné od jednoduchých transakcií.

Navyše, po novom bude na Bitcoin umožnená aj lepšia smart kontrakt funkcionalita, čo môže pomôcť k tomu, aby sa Bitcoinu darilo konkurovať aj Ethereu, čo sa týka vytvárania nových protokolov, platforiem alebo sietí na danom projekte. Okrem toho sa môžu používatelia či fanúšikovia Bitcoinu ešte tešiť napríklad na nižšie transakčné poplatky, Schnorr signatures, či vylepšenie Lightning transakcií.

To najpodstatnejšie, čo Taproot prináša

Praktických zmien, ktoré Taproot prinesie, je samozrejme hneď niekoľko, ale jedna z najpodstatnejších je viac ideologická, či teoretická a preto si ju na prvý pohľad nemusia všetci uvedomiť. Taproot totižto opäť poukazuje na to, že Bitcoin je primárne technológia, ktorá sa neustále vyvíja.

Na rozdiel od zlata, s ktorým je Bitcoin často porovnávaný ako uchovávateľ hodnoty, sa Bitcoin posúva vpred. Pokiaľ totižto držíte zlato v trezore, tak sa s ním nič nedeje. Naopak, v prípade Bitcoinu sa táto technológia stále vyvíja, čo opäť potvrdil aj Taproot, ktorý však nie je iba ospevovaný, ale takisto aj kritizovaný. Je to však oprávnené?

Kritika spojená s Taprootom

Bezpochyby tak ide o veľmi významný krok, ktorý pomôže Bitcoinu opäť zlepšiť množstvo aspektov a potvrdiť tak „haterom,“ že najstaršia kryptomena nie je ani zďaleka ešte na zahodenie. Práve to býva často používaný argument zo strany odporcov Bitcoinu či podporovateľov iných kryptomien. Tí okrem iného upozorňujú aj na to, že Taproot opätovne ukázal, že akýkoľvek progres na Bitcoine trvá pridlho, čím táto kryptomena zaostáva za rýchlejšie sa vyvíjajúcimi projektami.

Navyše, niekoľko odporcov poukázalo aj na to, že zvýšená anonymita Bitcoinu po Taproote môže byť tým posledným klincom do rakvy pre regulátorov, aby tvrdšie zasiahli aj proti najväčšej kryptomene. Aj napriek tomu, že z tohto pohľadu ide skôr o rôzne dohady ako reálne vyhlásenia regulátorov, ktorí o Taproote vedia už od konca júna. Obavy o horšiu reguláciu práve kvôli Taprootu tak vôbec nemusia byť na mieste.

Je kritika neopravená?

Reakcií na tento typ kritiky je samozrejme dosť. Veľmi zaujímavo na ňu reagoval napríklad aj Adam Back, CEO spoločnosti Blockstream, ktorý sa vyjadril, že na hlavnej kryptomene pracuje extrémne veľké množstvo vývojárov a spoločností. Tie podľa neho napredujú veľmi rýchlo a technologický pokrok je stále vidno aj napriek tomu, že niektoré updaty môžu trvať dlhšie.

Back upozornil na to, že na Taproote sa pracuje už od roku 2018, teda rok potom, čo sa oficiálne spustil predošlý veľký update, SegWit (Segregated Witness). Pri tak decentralizovanom protokole ako je Bitcoin však updaty jednoducho neprichádzajú, ale potrebujú množstvo testovania, komunikácie a implementácie, aby sa zabránilo akýmkoľvek problémom.

„Obvinenia o tom, že Bitcoin sa nevyvíja rýchlo nie sú pravdivé. Ľudia si mýlia poctivý proces s pomalým vývojom.“

Back rovnako povedal, že množstvo rôznych altcoinov robí futuristický marketing spojený s tým, čo sa môže stať o päť rokov, ale v prípade Bitcoinu sa o takomto vývoji hovorí ako o spomalenom alebo zastaralom. To samozrejme neznie vôbec férovo, hlavne v prípade, ak sa zamyslíte, ako veľmi sa SegWit podpísal nielen pod cenu Bitcoinu, ale aj pod jeho užívateľnosť a pokrok. Iba v čase, kedy sa SegWit intenzívne riešil, sa Bitcoinu podarilo narásť takmer o 50 %, čo sa pripisovalo práve SegWitu. Je také niečo možné aj v prípade Taprootu?

Príde pumpa ceny Bitcoinu?

Na konci augusta 2017, kedy sa Bitcoin SegWit aktivoval, sa cena dostala na viac ako 4 200 dolárov, čo bol viac ako 50 % nárast. To však ale nie je pravdepodobné teraz s príchodom Taprootu, na čo poukázalo hneď niekoľko analytikov. Napríklad Daniel Cawrey, COO spoločnosti Cypherpunk Holdings povedal, že pokiaľ inštitucionálni investori nevstúpili do Bitcoinu doteraz, tak je iba malá pravdepodobnosť, by sa práve na spustenie Taprootu Bitcoin dostal o 50 % vyššie, ako tomu bolo v prípade SegWitu.

Navyše iba tento týždeň sme dvakrát videli prekonanie predošlého ATH na Bitcoine, pričom ani raz k tomu neprišlo nejakým extrémne razantným spôsobom. No a keďže ide o informáciu, o ktorej sa vie už niekoľko mesiacov, tak nie je úplne pravdepodobné, že by sa razom Bitcoin dostal o 50 % vyššie. A to aj napriek tomu, že to modely ako Stock-to-Flow predpovedajú. PlanB opäť upozornil na to, že jeho predikcia, že Bitcoin bude na sume 98 000 dolárov do konca novembra, ešte stále platí.

Zdroje:

https://www.coindesk.com/, https://todayuknews.com/, https://cryptobriefing.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences