Čína už nedominuje ťažbe Bitcoinu – do popredia sa dostalo USA

Ťažba Bitcoinu bola dlhé roky najmä doménou Číny. Tento národ poskytoval minerom najmä prístup ku lacnej elektrickej energii. Výhody mala Čína ale aj v tom, že práve v tejto krajine, či v okolitých regiónoch, sa vyrábalo množstvo zariadenia potrebného na ťažbu, čím sa oproti zvyšku sveta držali náklady na spustenie či prevádzku ťažiaranských fariem či poolov na nižších úrovniach. Napriek tomu, že postoj vlády tejto krajiny voči kryptomenám nebol nikdy pozitívny, tak až tento rok sa skutočne veľa zmenilo voči minerom, ktorí boli doslova vyhnaní von z Číny. To sa samozrejme podpísalo aj na hashrate, ktorá podľa najnovších dát klesla na nulu.

Obrovský prepad spôsobený zákazmi

Ešte v septembri roku 2019 pochádzalo viac ako 75 % hashratu celej Bitcoin siete z Číny. Iba o rok neskôr, v októbri 2020, bola stále hodnota hashratu, pochádzajúceho z tejto krajiny, na úrovni približne 68 %. Následne sa ale situácia začala meniť. Každým mesiacom sa z Číny sťahovalo viac a viac minerov či prevádzkovateľov mining fariem a pool, aby sa v apríli tohto roku hashrate v Číne pohyboval na hodnote 46 % z globálneho hashratu.

A potom prišiel zákaz ťažby. Provincie postupne stavali minerov mimo zákon, čím ich nútil pozerať sa po iných alternatívach. No a ako ukazujú najnovšie dáta z Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF), tak aj kvôli tomuto zákazu by sa aktuálne v Číne už vo veľkom vôbec nemalo ťažiť. Celkový hashrate v krajine je na 0 %, čo je najmä v porovnaní s hodnotami z minulého roka obrovský prepad. Ten je ale pochopiteľný vzhľadom na to, čo sa za ten čas v krajine udialo.

No a sú krajiny, ktoré z tejto „Veľkej migrácie minerov,“ ako sa celý tento proces v kryptomenovom svete označuje, naozaj profitovali. Pochopiteľne najviac sa dostala do popredia Amerika, ktorá má aktuálne hashrate na hodnote približne 35 % z celkovej siete. Nasleduje s 18 % Kazachstan, Rusko s 11 %, Kanada s 9 % a Írsko s približne 5%.

Vzostup USA

USA je aktuálne v popredí pomerne jednoznačne, pričom sa hashrate v tejto krajine zdvojnásobil iba od apríla tohto roku - približne teda od času, kedy sa v Číne začalo vo veľkom zakazovať. Rast USA v tomto sektore ale nie je vôbec prekvapivý. Niekoľko expertov či analytikov totižto upozorňuje na to, že USA poskytuje aktuálne skvelú kombináciu toho, čo mineri potrebujú.

„Pokiaľ chcete premiestniť stovky miliónov v mining vybavení von z Číny, chcete to spraviť do lokality, ktorá poskytuje geografickú, politickú či jurisdikčnú stabilitu. Takisto chcete mať istotu, že sú v danej lokalite dostatočné vlastnícke práva a ochrany na akékoľvek aktívum, ktoré premiestňujete.“

Tak zneli slová Darina Feinsteina, spoluzakladateľa jednej z najznámejších mining spoločností Core Scientific. Ten sa okrem iného aj vyjadril, že sa dalo očakávať, že sa práve do USA presunie množstvo minerov z Číny. Malo tomu byť tak, že posledné obdobie sa v USA toho veľa posunulo dobrým smerom pre minerov, ktorí tak majú mať nielen prístup ku lacnej a obnoviteľnej elektrine, ale takisto aj stabilné a rozumné podmienky v spojení s legislatívou či zákonmi.

Pozitívum pre Bitcoin

Aj napriek tomu, že sa v časoch opätovných zákazov pochádzajúcich z Číny zdalo, že môže mať táto krajina obrovský vplyv na Bitcoin, opak je pravdou. Áno, hashrate spadol o viac ako 60 % práve po oznámeniach čínskych regulátorov a rovnako s ním spadla aj cena. Ale to je už teraz minulosťou. Bitcoinu sa nič nestalo a z dlhodobého hľadiska bol tento krok Číny dokonca výhodný pre Bitcoin.

„Efekt čínskeho zákazu zvýšil geografickú distribúciu hashratu vo svete, čo môže byť považované za pozitívny vývoj pre bezpečnosť siete a princípy decentralizácie spojené s Bitcoinom.“

Tak zneli slová Michela Rauchsa z CCAF, ktorý tak poukázal na to, že z dlhodobého hľadiska sa dá určite rozprávať o pozitívnom vývoji pre Bitcoin. Hateri totižto stratili jeden z ich najsilnejších argumentov a to, že Bitcoin je ovládaný Čínou.

Zdroje:

https://www.theblockcrypto.com/, https://cbeci.org/, https://cryptopotato.com/, https://blockworks.co/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences