Čo ženie cenu Bitcoinu hore?

Čo ženie cenu Bitcoinu hore? Veľmi jednoduchá otázka, ktorá má ale množstvo odpovedí. Pokiaľ by sme hľadali tú najjednoduchšiu, tak by sme iba povedali, že dopyt a ponuka. To je predsa úplný základ toho, prečo sa cena čohokoľvek vyvíja či už hore, dole alebo do strany. A tým, že sa cena Bitcoinu teraz hýbe pomerne razantne hore, tak vieme povedať, že dopyt po tejto kryptomene výrazne narástol a že ponuka takpovediac nestíha. Aj napriek tomu, že toto tvrdenie je určite pravdivé, tak v tomto článku sme sa rozhodli venovať sa danej otázke trošku viac, pretože rast ceny Bitcoinu je minimálne za posledných pár dní ovplyvnený niekoľkými výraznými správami. Aké to sú?

Schválenie Bitcoin Futures ETF

Určite novinka o ktorej ste toho počuli viac ako dosť. Aj my sme sa jej koniec koncov venovali v tomto článku ešte minulý týždeň, keď nebolo vôbec isté, či príde ku schváleniu toho investičného nástroja. Teraz už vieme nielen to, že schválené boli, a hneď niekoľko z nich, ale takisto aj to, že toto rozhodnutie bolo uvítané s veľkým nadšením.

O tom svedčí napríklad fakt, že prvé schválené Bitcoin Futures ETF od spoločnosti ProShares, ktoré sú obchodované pod tickerom BITO na burze NYSE, za menej ako 2 dni dosiahlo kapitalizáciu viac ako 1 miliardy dolárov v AUM. Ide o rekordnú rýchlosť, akou sa novootvorené ETF dostalo na túto sumu, pričom predošlý rekord malo zlato (čo vôbec nie je prekvapivé). ETF fond s tickerom GLD, ktorý predstavoval prvá ETF tejto komodity, potreboval na vyzbieranie podobnej sumy približne 3 dni, pričom sa tak stalo ešte v roku 2004.

Záujem o obchodovanie Bitcoinu, aj keď prostredníctvom tohto finančného nástroja, je určite vidno. Aj takýto dopyt môže tlačiť cenu Bitcoinu nahor. Navyše, iba včera boli schválené ďalšie Bitcoin Futures ETF od spoločnosti  VanEck, ktoré sa začnú obchodovať zajtra. Je viac ako pravdepodobné, že sa budú tešiť rovnakému úspechu, ako to bolo pri ETF spoločnosti ProShares a tak sa môže tlak na cenu BTC ešte zvýrazniť.

Interactive Brokers vstupujú do trhu

Aj napriek tomu, že Bitcoin ETF sa zdajú byť podstatná novinka, tak ani zďaleka nebola tou jedinou, ktorá by mohla mať na cenu Bitcoinu dopad. Veľkú novinku si pre nás tento týždeň pripravili aj spoločnosť Interactive Brokers, jeden z najväčších svetových brokerov, ktorá oznámila, že umožňuje prístup americkým registrovaným finančným poradcom ku obchodovaniu kryptomien.

Na prvý pohľad nejde až o tak podstatnú správu, pretože takáto formulácia sa dá nájsť v kryptomenovom svete takmer každý týždeň. Podstatná je ale veľkosť Interactive Brokers, keďže sa táto finančná spoločnosť stará celkovo o viac ako 110 biliónov dolárov. V jednoduchosti to tak znamená, že finančný poradcovia v Amerike dostali možnosť ako jednoducho prostredníctvom tejto platformy nakúpiť a držať kryptomeny ako Bitcoin, Ethereum, Litecoin či Bitcoin Cash.

PIMCO vstupuje do kryptomien

Včera sme sa dozvedeli ešte jednu bullish správou. Tou je vstup spoločnosti PIMCO do kryptomien. Tá spravuje viac ako 2,2 bilióna dolárov pre svojich klientov, ktorými sú okrem iného aj centrálne banky, korporácie či penzijne fondy. CIO tejto spoločnosti, Daniel Ivascyn, sa v rozhovore pre CNBC vyjadril, že PIMCO bude pomalými krokmi vstupovať do tohto sveta, pričom nevylučuje, že by boli kryptomeny prostredníctvom tejto spoločnosti aj obchodované. Malo by sa tak stať vrámci ich stratégie, ktorá má najmä nasledovať zaujímavé trendy.

Okrem toho sa Daniel Ivascyn aj vyjadril, že si táto spoločnosť plne uvedomuje podstatu decentralizovaných financií a že pripúšťajú, že tento sektor by mohol ohroziť práve také spoločnosti, akou je PIMCO. Aj preto sa mali rozhodnúť viac otvoriť svoje dvere pre kryptomeny, ktoré sú evidentne viac a viac žiadané aj u takéhoto typu spoločností, čím samozrejme rastie nielen kredibilita tohto sveta, ale takisto aj veľkosť kapitálu, ktorý do neho môže pritiecť.

Veľmi bullish sentiment

Správ o tom, čo všetko by mohlo mať pozitívny dopad na cenu, je aktuálne veľa. A aj to je jeden z ďalších faktorov, ktorý určite treba do tejto“rovnice“ zakomponovať. Veľmi bullish sentiment totižto má moc sám o sebe vytlačiť cenu najväčšej kryptomeny vyššie. A pokiaľ to spojíte ešte s takými novinkami, aké sme tento týždeň zažili, tak sa nikto nemôže čudovať, že Bitcoin prekonal svoje ATH.

Momentálne asi nenájdete nejaké negatívne správy o tom, prečo by Bitcoin bol zlý pre životné prostredie, kde všade bol zakázaný a podobne. Aj to všetko patrí ku bull marketu, ktorý určite môžeme sledovať v priamom prenose. Pre tých, ktorí sú v tomto svete už dlhší čas ide určite o veľmi príjemný pohľad a preto treba povedať, že si ho treba aj užiť. Najbližšie mesiace môžu byť extrémne pozitívne, pretože po mesiaci Uptober sa očakáva Moonvember, kedy podľa niektorých analytikov budeme môcť útočiť na 100 000 dolárov. Napriek tomu ale taktiež treba ostať nohami na zemi, pretože kryptomeny neustále dokazujú, že sú jednoducho nevyspytateľné. 

 

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences