Decentralizovaná sieť Stellar

Stellar je decentralizovaná otvorená sieť vytvorená pre pohyb a uchovanie peňazí. Poskytuje všetky nástroje a podporu potrebnú na rýchle spustenie projektu. Uľahčuje vytváranie, posielanie a obchodovanie s digitálnymi zastúpeniami peňazí všetkých druhov, ako napríklad Dolár, Bitcoin, Pesos, Ethreum, atď.

Sieť kombinuje všetky svetové finančné systémy do jednej bezhraničnej interoperabilnej siete. Aplikačné programovacie rozhranie (API) a súpravy na vývoj softvéru (SDK) umožňujú malým a veľkým podnikom, aby získali autonómiu nad ich peniazmi bez vysokej technickej bariéry pre vstup.

Pomocou len niekoľkých jednoduchých riadkov kódu môžu používatelia stavať globálne platobné aplikácie, výmeny aktív a služby mikroplatieb. Nízke poplatky na sieti a rýchle transakcie robia túto sieť efektívnou v porovnaní s inými.

Ako funguje?

Stellar je podobný ako väčšina decentralizovaných platobných technológií. Sieť funguje prostredníctvom decentralizovaných serverov s distribuovanou knihou, ktorá sa aktualizuje každých 2 až 5 sekúnd medzi všetkými uzlami. Najvýznamnejší rozlišovací faktor medzi Stellar a Bitcoinom je jeho konsenzus protokol.

Konsenzus Stellar sa nespolieha na Proof of Work konsenzus na schvaľovanie transakcií. Namiesto toho využíva algoritmus Federated Byzantine Agreement (FBA), ktorý umožňuje rýchlejšie spracovanie transakcií.

Každý uzol v sieti si vyberie ďalšiu sadu dôveryhodných uzlov. Na to aby bola transakcia schválená ju musia schváliť všetky uzli. Skrátený proces urobil sieť veľmi rýchlu a dokáže spracovať až 1 000 sieťových operácií za sekundu.

Stellar Consensus Protocol

Aktuálne algoritmy konsenzu majú svoje nedostatky, a preto sa Stellar rozhodol vytvoriť svoj vlastný mechanizmus Stellar Consensus Protocol (SCP). SCP je konštrukcia iného inovatívneho konsenzuálneho mechanizmu Federated Byzantine Agreement. Na rozdiel od PoW a PoS, SCP vyžaduje oveľa menej počiatočných nákladov a jeho cieľom je otvárať príležitosti pre nové finančné systémy.

Stellar používa nový konsenzus algoritmu pre rýchlosť, efektívnu rýchlosť transakcie a náklady. SCP  vytvoril spôsob, ako dosiahnu všetky uzly konsenzus bez použitia akýchkoľvek uzavretých systémov pri zaznamenávaní finančných transakcií.

Anchors

Ďalšou kľúčovou vlastnosťou Stellar ekosystému sú anchors, ktoré uľahčujú premostenie služby medzi tradičnými finančnými infraštruktúrami a Stellar sieťou.

Stellar používa anchors na spoluprácu s globálnymi platobnými systémami a službami, ako sú SWIFT a SEPA a prepojí ich ako jednu globálnu decentralizovanú sieť. Schopnosť kryptograficky tokenizovať akýkoľvek typ natívnej meny znamená, že Stellar blockchain môže ponúknuť transparentnú, bezpečnú a efektívnu alternatívu k tradičným cezhraničným knižným službám.

Anchor môžu byť regulované finančné služby alebo inštitúcie, poskytovatelia penazí, alebo spoločnosti FINTCH.

Avšak, anchors musia spĺňať minimálne jedno z nasledujúcich kritérií, a to, že tokeny musia mať zálohované 1: 1 fiat mene alebo stablecoinu a držať dostatočné finančné prostriedky na vrátenie vydaných tokenov, ak chce užívateľ vykúpiť svoje tokeny.

Stellar Development Foundation

Nadácia Stellar Development Foundation (SDF) podporuje finančnú slobodu posilnením ľudí odolných voči cenzúre, bez hraníc a stabilnými finančnými službami.

SDF komunikuje s inštitúciami a regulátormi, pričom podporujú obchodné spoločenstvá siete. Okrem toho SDF pomáha udržiavať Stellar zdrojový kód a pomáha s mnohými technickými aspektami projektu.

Ako Stellar urýchľuje cezhraničné platby?

Proces Nostro-Vostro, pre cezhraničné transakcie s fiat menami funguje zdĺhavým procesom, ktorý zahŕňa konverziu a odsúhlasenie účtov. Stellar blockchain môže skrátiť alebo odstrániť oneskorenia a zložitosť.

Kryptomena Stellar môže byť tiež použitá na zabezpečenie likvidity a zefektívniť proces. Protokol nepotrebuje veľkú výpočtovú techniku ani nemá veľké finančné požiadavky. To umožňuje dokonca aj organizáciám s minimálnym rozpočtom IT, ako sú napríklad neziskové organizácie, aby sa zúčastnili na sieti.

XLM token

Sieť navrhnutá pre zastúpenie digitálnych aktív prakticky pre akékoľvek globálne meny. Používatelia musia držať malé množstvo XLM, aby používali servis Stellar.

Stellar Lumeny sú prostriedkom výmeny a obchodovateľného majetku. Dôležitejšie je však úloha týchto tokenov v ekosystéme. Lumen je v zásade určený pre požiadavky siete a poplatky za transakcie.

Úplne voľne použiteľný blockchainový systém by bol pre väčšinu serióznych operácií neúčinný. Aby sa  zabránilo preťaženiu spamom Stellar blockchainu, boli zabudované malé poplatky do systému Stellar ledger. To umožňuje Stellar zostať rýchlou a efektívnou platobnou službou.

Na každom účte musí byť minimálna časť Lúmenov, aby sa zabránilo negatívnym používateľom v sieti. Transakčné poplatky predstavujú zlomok toho, čo by používatelia mohli očakávať, že zaplatia v poplatkoch za gas Ethereum. Tieto poplatky sú však dostatočne veľké, aby sa zabránilo rozsiahlym útokom na sieť.

Okrem toho Stellar Lumens odstraňuje akékoľvek preferencie voči akejkoľvek národnej mene, čím podporuje globálnu finančnú slobodu a rovnosť.

Využitie Stellar

Jedným z hlavných prípadov použitia pre Stellar je vydávanie aktív a tokenizácia akýchkoľvek peňazí. Stellar uľahčuje prevod peňazí po celom svete, odstraňuje nechcených sprostredkovateľov a oneskorenia, s ktorými sa stretával starý systém.

Tokeny na blockchaine Stellar sú decentralizované a v skutočnosti sa presúvajú z jednej peňaženky do druhej.

Stellar DEX umožňuje používateľom vymeniť akýkoľvek token v sieti za iný, ako napríklad stablecoiny, tokenizované mince, XLM tokeny, Bitcoin a ďalšie. Všetky transakcie a zostatky Stellar ukladá na blockchaine a nie na burze. Okrem toho sa transakcie uskutočňujú bez sprostredkovateľa alebo správcu a používatelia majú plný prístup k svojim súkromným kľúčom.

Ďalšou výhodou používaním Stellar je možnosť cestovnej platby. To znamená, že používatelia môžu poslať jeden typ tokenu a príjemca môže dostať rovnakú hodnotu v inom type tokenu. Stellar blockchain vytvára príležitosti na posielanie a výmenu peňazí v jedinej transakcii, známej ako atómová (atomic) transakcia.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/a-beginners-guide-to-stellar-lumens-xlm , https://www.investopedia.com/news/what-stellar/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences