Fidelity odporúča štátom, aby nasledovali Salvádor

Z krajiny Salvádor sa stal minulý rok svetový unikát. To, čo sa podarilo Jackovi Mallersovi, zakladateľovi spoločnosti Strike, a prezidentovi danej krajiny, Nayibovi Bukelemu, ešte stále nemá na svete obdobu. Legalizovanie Bitcoinu ako oficiálneho platidla sa ale môže tento rok stať opäť o čosi bežnejším. Aj to si myslia analytici jednej z najväčších a najuznávanejších finančných firiem na svete, Fidelity. Podľa ich novoročného krátkeho reportu na tému Bitcoinu a digitálnych aktív, je možné, že tento rok uvidíme viac krajín nasledovať trend, ktorý nastavil Salvádor.

Kúpa bitcoinov ako poistka

„Myslíme si, že sa aktuálne začína vo veľkom preukazovať teória hier, kde, pokiaľ by sa adopcia Bitcoinu navýšila, krajiny, ktoré si teraz zabezpečia Bitcoin, budú mať výhodu voči iným krajinám. Aj keby krajiny neverili v investičný potenciál alebo adopciu Bitcoinu, budú prinútené aby si nejaký kúpili minimálne ako poistenie.“

Aj to zaznelo v danom reporte, ktorý nájdete na tomto linku. Fidelity si okrem iného taktiež myslí, že krajiny, ktoré nakúpia bitcoiny ešte dnes, spravia len a len dobre. Podľa tejto spoločnosti totižto aktuálny nákup nesie oveľa menšie riziko či náklady, ako potenciálny nákup v budúcnosti.

Rovnako Fidelity v danom reporte dodala, že by vôbec nebolo prekvapujúce vidieť viac krajín nasledovať krok Salvádoru. A hoci by nemuselo ísť priamo o legalizovanie Bitcoinu ako oficiálneho platidla, Fidelity si myslí, že krajiny minimálne pridajú Bitcoin na svoju súvahu či do svojej štátnej pokladne. Dokonca si myslia, že v roku 2022 by k takémuto kroku mohli pristúpiť aj niektoré centrálne banky, čo sa ale zatiaľ skôr zdá ako nereálne.

Salvádor vs Čína

V danom reporte sa takisto Fidelity zamerala z časti aj na to, aby vyzdvihla veľký rozdiel v tom, aký prístup zvolili krajiny voči Bitcoinu v roku 2021. Zatiaľ čo Salvádor sa rozhodol ho zlegalizovať, Čína sa pobrala úplne opačným smerom a ťažbu Bitcoinu a takmer všetko, čo je s ním spojené, v krajine zakázala. Rovnako zakázala aj iné kryptomeny a množstvo platforiem či produktov a služieb napojených na tento svet.

Fidelity síce nepovedala, ktorý prístup preferuje, ale v danom reporte bolo naznačené, že keďže jej analytici veria v budúcnosť digitálnych aktív, prístup jeden z krajín sa zdá byť rozumnejší. To, či to tak ale naozaj aj bude nám ale samozrejme ukáže až budúcnosť.

Ruka v ruke s hodnotením tejto situácie ide ešte aj hodnotenie Bitcoin Hash Rate. Tá za posledný rok zažila naozaj veľké skoky a to aj práve vďaka Číne. Práve zákaz ťažby totižto znamenal obrovský pokles v hash rate, ktorý sa udial približne v polovici roku a bol spôsobený „Veľkou migráciou minerov.“

Tí sa presúvali z Číny do krajín ako USA, Rusko či Kazachstan. Aj napriek tomu, že pôvodne sa zdalo, že pôjde o negatívnu správu, tak opak je pravdou. Hash rate sa sám pekne „zregeneroval“ a aktuálne už aj prekonáva svoje ATH. A to všetko bez toho, aby prišlo ku nejakej koordinácii minerov alebo bol potrebný akýkoľvek centralizovaný zásah. Aj v tomto je krása Bitcoinu.

Zdroje:

https://dailyhodl.com, https://cryptoslate.com, https://www.cryptoglobe.com

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences