Kedy sa kryptomeny stanú záležitosťou každého?

Kryptomeny od svojho vzniku prešli extrémne rýchlym a často turbulentným vývojom, ktorý do istej miery sledujeme aj dnes. Napriek tomu, čo sa im za tento krátky čas podarilo dokázať, môžeme aj dnes vidieť množstvo názorov, v ktorých je prezentované, že kryptomeny sú akýmsi „módnym“ výstrelkom určitej malej skupiny ľudí. Ako fanúšikovia kryptomien ste sa už stretli s tým, že vám niekto povedal, že Bitcoin vlastní iba malá časť populácie, ktorá sníva o jeho budúcej sláve. Problémom je, že v médiách a na verejnosti sa často komunikujú iba veľké cenové výkyvy a omnoho menej sa hovorí o reálnej pridanej hodnote, ktorú niektoré kryptomeny do ekonomiky prinášajú. Zároveň sa v tomto komunikačnom šume stráca aj neustále rastúci počet ľudí a inštitúcii, ktorí na kryptomenový trh vstupujú. Bežnému človeku sa tak môže aj dnes zdať, že kryptomeny sú záležitosťou pár tisíc programátorov a nadšencov.

 

Do roka 2023 bude kryptomeny využívať 45% spotrebiteľov na celom svete

 

Jedná sa o tvrdenie novej štúdie výskumného ústavu Capgemini, ktorá sa venuje informačným technológiám. Zamerali sa v nej na analýzu aktuálneho vývoja sveta platieb. Skupina expertov dôkladne prešla štatistiky od Banky pre medzinárodné platby, Európskej centrálnej banky, Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a ďalších centrálnych bánk. Ani zďaleka tak nemôžeme povedať, že by sa táto inštitúcia zameriavala výhradne na kryptomeny.

Za pomerne veľkú „dieru na trhu“ označili obavy z vysokých transakčných poplatkov, ktoré sa týkajú najmä cezhraničných platieb. Treba tiež spomenúť, že objemy týchto platieb neustále rastú a nedá sa predpokladať, že do budúcna by sa mal tento trend nejak výrazne zmeniť. Práve to by mohlo predstavovať obrovskú výhodu pre odvetvie kryptomien, ktoré tieto problémy elegantne rieši.

 

V Capgemini tiež poznamenali, že v súčasnosti využíva kryptomeny na platby menej ako 10% spotrebiteľov. Zo štúdie však vyplýva, že toto číslo by mohlo v priebehu dvoch rokov narásť až na neuveriteľných 45%. Za lídrov adopcie krypto platieb označili kryptomenové kreditné karty, ktoré sú poháňané globálnymi iniciatívami veľkých hráčov, s cieľom vytvoriť fungujúci a výnosný ekosystém krypto platieb. Za faktor, ktorý by mohol tento proces výraznejšie pribrzdiť označili snahy niektorých štátov o prísne regulovanie krypto odvetvia.

 

Bitcoin bude do 2022 zákonným platidlom v 5 krajinách sveta

 

Aj hrozby spojené s tvrdými reguláciami kryptomien, alebo dokonca s ich úplným zákazom však postupne blednú. Podľa tvrdenia CEO burzy BitMex by sme mohli už čoskoro Bitcoin vidieť ako zákonné platidlo až v piatich krajinách. Túto monetárnu revolúciu na úrovni štátov odštartoval nedávno Salvádor, ktorému sa investovanie do Bitcoinu za posledných pár týždňov určite vyplatilo. Takmer okamžite po tomto kroku sa začalo špekulovať o tom, ktorá krajina ich bude nasledovať ako ďalšia.

Prečítaj si tiež:
Snowden varuje pred CBDC

Medzi štáty, o ktoré by sa mohlo jednať radíme najmä rôzne rozvojové krajiny. Dobrým príkladom je Venezuela, ktorú trápi obrovská úroveň inflácie. Ceny tovarov tam rastú doslova v rozsahu dní a práve v tejto situácii by mohol Bitcoin predstavovať ideálne riešenie. V skutočnosti je tam adopcia BTC už teraz na tak vysokej úrovni, že jeho prijatie za zákonné pravidlo je pravdepodobne iba otázkou času. Ďalším problémom, s ktorým často bojujú obyvatelia týchto krajín je nedostatočná finančná infraštruktúra a nedostupnosť bankových služieb. Bitcoin by im mohol pomerne jednoducho priniesť možnosti, o ktorých aktuálne títo ľudia iba snívajú. Kryptomeny nám všetkým ponúkajú širokú škálu možností a je len na jednotlivcoch, či po týchto riešeniach siahnu samostatne, alebo počkajú, kým sa o adopciu začnú zaujímať predstavitelia ich krajiny.

 

Zdroje:

dailyhodl.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences