Na ktorú stranu to Visa hrá - zvolí si kryptomeny či CBDC?

Prieskumy od spoločnosti Visa, ktoré sú zamerané na kryptomenový svet, sa pomaly kopia. To je ale určite dobre, pretože často tieto prieskumy upozorňujú na nové a zaujímavé trendy, ktoré môžeme v najbližšom čase očakávať. Aj preto sme sa rozhodli pre vás priniesť výsledky posledného, pomerne zaujímavého prieskumu od tejto spoločnosti, ktoré bol zameraný na kryptomeny, konkrétne na ich prijímanie v obchodoch po celom svete. To však ale nie je všetko. S Visou je spojená ešte minimálne jedna správa, ktorá už ale ani zďaleka nie je tak pozitívna. O čo ide? 

Až štvrtina obchodníkov uvažuje nad akceptovaním kryptomien

Podľa výsledkov daného prieskumu uvažuje až 25 % opýtaných malých a stredne veľkých biznisov o tom, že by do svojej ponuky pridali aj možnosť platby prostredníctvom kryptomien. Celkovo sa daného prieskumu zúčastnilo až 2 250 spoločností z 9 krajín sveta (Spojené štáty americké, Rusko, Kanada, Singapur, Hong Kong, Brazília, Spojené arabské emiráty, Nemecko a Írsko).

Z nich sa očakáva najväčší nárast na počte predajcov poskytujúcich kryptomenové platby v krajinách ako Spojené arabské emiráty, Brazília, Hong Kong a Singapur. V týchto krajinách sa zhodlo až 30 % predajcov, že plánujú v najbližšom čase do svojej ponuky zaviesť aj takúto platobnú možnosť. Práve v týchto jurisdikciách sú ale kryptomeny veľmi populárne a tak nie sú tieto výsledky vôbec prekvapivé.

Na opačnom konci sa nachádza Kanada, kde iba 8 % z opýtaných predajcov potvrdilo, že by v budúcnosti plánovali spraviť takýto krok. Amerika sa nachádza niekde medzi, keď približne 20 % predajcov potvrdilo, že sa pozerajú po takejto novej platobnej možnosti, ktorú by plánovali pridať do svojho portfólia už v roku 2022.

„Myslím si, že viac ľudí začína veriť kryptomenám.“

Tak znelo vyjadrenie Jeni Mundy, hlavnej predstaviteľke oddelenia pre merchant sales a acquiring spoločnosti Visa. Mundy týmto takisto reagovala na fakt, že približne 13 % respondentov spomedzi spotrebiteľov povedalo, že by prijalo, respektíve očakáva, že sa dostupnosť platieb prostredníctvom kryptomien v najbližšom roku zmení. Práve v danom prieskume sa totižto Visa pýtala aj 1 500 spotrebiteľov, čo si myslia o budúcnosti platobného systému a pozícii, akú by v ňom mali zohrávať kryptomeny.

Visa bude pomáhať aj na inom fronte

Zaujímavé výsledky, ktoré si Visa pripravila nie sú jedinou novinkou z dielne tejto spoločnosti. Tá totižto uzavrela spoluprácu so spoločnosťou ConsenSys, ktorá na prvý pohľad vyzerá pozitívne, avšak opak je pravdou. Kombinácia technologickej blockchain spoločnosti ConsenSys a platobného gigantu Visa totžto bude slúžiť najmä na vytvorenie možností pre adopciu a implementáciu digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC – central bank digital currency).

CBDC má od kryptomien veľmi ďaleko a preto určite nie je pozitívom, že Visa sa púšťa spolu so spoločnosťou ConsenSys do hľadania a vyvíjania možností, ktoré by mohli pomôcť k napredovaniu týchto digitálnych mien.

Nemožno však tvrdiť, že by tento krok zo strany danej inštitúcie bol nejako prekvapivý. Visa to musí hrať na všetky strany. CBDC sú určite tá bezpečnejšia možnosť pretože je podporená vládami a regulátormi, čo je veľkým rozdielom oproti kryptomenám. Aj napriek tomu ale táto spoločnosť už dlhšie sleduje aj kryptomeny a tak je možné, že sa bude snažiť istý čas kľučkovať medzi oboma kategóriami digitálnych mien ako dlho to len pôjde. 

Čo si myslíte vy? Ktorú stranu si nakoniec Visa zvolí? Všetkým nám totižto musí byť jasné, že pracovať na vývoji CBDC a takisto aj kryptomien sa skôr či neskôr nebude dať. Bude to buď CBDC alebo kryptomeny. O svoje názory a komentáre sa neváhajte podeliť prostredníctvom našich sociálnych sietí ako Instagram, Facebook či Telegram.

Zdroje:

https://blockworks.co/, https://www.newsbtc.com/, https://cointelegraph.com/, https://u.today/, https://beincrypto.com/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences