David Marcus opúšťa kryptomenové oddelenie Facebooku

Tento týždeň sme sa už dzvedeli to, že CEO a zakladateľ Twitteru, Jack Dorsey, oficiálne odchádza zo svojej funkcie po viac ako 16 rokoch. Nahradiť ho má 37-ročný Parag Agrawal, ktorý doteraz zastupoval funkciu CTO. No a netrvalo ani 2 dni a my sme sa dočkali ďalšej novinky takéhoto typu. Z globálneho hľadiska nejde o tak významnú správu ako odchod Jacka Dorseyho, avšak z pohľadu kryptomien je tá dnešná podstatnejšia, pretože sa týka tohto sektoru podstatne viac.

David Marcus odíde z Facebooku

Podľa najnovších správ, ktoré mali byť zverejnené 30.11. na Twitter účte Davida Marcus, sa aktuálny hlavný predstaviteľ kryptomenového a FinTech oddelenia Novi pre spoločnosť Meta (Facebook), vzdá svojej funkcie so začiatkom nového roku. Táto správa mala byť pre zainteresovaných prekvapivou, keďže David Marcus pracoval pre Facebook viac ako 7 rokov.

Ešte v roku 2014 začínal ako jeden z popredných manažérov pre Messenger, pričom sa od roku 2018 mal viacej sústreďovať na blockchain a finančné služby. V tom istom roku pomohol aj založiť digitálnu peňaženku od Facebooku s názvom Novi, ktorá bola jedným z jeho najznámejších a najväčších projektov. Aktuálne od tohto projektu odchádza a rovnako tak odchádza úplne od spoločnosti Facebooku. Jeho miesto má prevziať Stephane Kasriel, jeden z hlavných členov výkonného výboru.

Ten sa prostredníctvom svojho Twitteru taktiež vyjadril na danú tému, pričom povedal, že aj napriek tomu, že si váži dôveru spoločnosti a Davida Marcusa, jeho odchod má byť veľmi citeľnou stratou. Iný názor na to má ale samotný David Marcus, ktorý sa vyjadril nasledovne.

„Som pokojný a kľudný, pretože viem, že Novi bude pokračovať v naplnení nášho cieľu pod drobnohľadom vodcovstva zo strany Kasriela a nemôžem sa dočkať, ako to budem z diaľky pozorovať. Som presvedčený o tom, že ich čaká niečo veľkolepé.“

Tak znelo vyjadrenia Davida Marcusa na tému jeho nástupcu. Pár ďalších informácii zverejnil aj o tom, prečo sa rozhodol odstúpiť z tejto funkcie. Podľa jeho vlastných slov ho k tomu prinútilo „podnikateľské nutkanie,“ ktoré si nemohol dovoliť odignorovať potom, čo sa u neho konštantne opakovalo. O žiadnom konkrétnom projekte zatiaľ nehovoril, avšak povedal, že má v pláne si dopriať niekoľko mesiacov oddychu. 

Limitované spustenie Novi peňaženky

David Marcus sa rozhodol opustiť Novi a teda aj Facebook iba niekoľko týždňov potom, čo sa tejto spoločnosti podarilo limitovane spustiť svoje služby. Novi peňaženka má byť aktuálne testovaná na remitanciách medzi Guatemalou a USA prostredníctvom stablecoinu od spoločnosti Paxos. Aktuálne ide iba o pilotné testovanie, ktoré má poukázať na to, či sa vôbec Novi dokáže posunúť ďalej.

Rovnako ako Facebook, aj Novi si prešlo rebrandingom. Zatiaľ čo Facebook sa iba pred mesiacom zmenil na Meta, Novi bola zmenená už minulý rok máji, kedy bola premenovaná z pôvodného názvu Calibra.

Nielen kryptomenové oddelenie Facebooku (alebo teda po novom Meta), ale evidentne celá spoločnosť aktuálne prechádza veľkými zmenami. Tie však pre Facebook nevyzerajú ani zďaleka tak pozitívne, pretože aj takéto správy, ako odchod jedného z popredných predstaviteľov danej spoločnosti a hlavného predstaviteľa kryptomenového oddelenia poukazujú na to, že s kryptomenovou iniciatívou tejto spoločnosti asi nie je všetko v poriadku. Ak by totižto bola čo i len malá šanca, že by sa podarilo Novi, či inej kryptomenovej iniciatíve od Facebooku skutočne uspieť, tak je veľmi nepravdepodobné, že by ju opustil tak podstatný človek, akým bol David Marcus.

Zdroje:

https://cointelegraph.com/, https://cryptobriefing.com/, https://www.theblockcrypto.com/, https://cryptopotato.com/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences