Platforma na decentralizované aplikácie: Avalanche

Avalanche je open source platforma, ktorá umožňuje komukoľvek spúšťať decentralizované aplikácie v rámci interoperabilného ekosystému.

Platforma ponúka predovšetkým podnikové blockchainové riešenia, vrátane verejných a súkromných blockchainov. Okrem výhod škálovateľnosti s aplikácií ponúka Avalanche známe vývojové nástroje vrátane Truffle Suite, Remix a Tenderly, vďaka čomu je plne kompatibilný so Solidity.

Avalanche sa môže pochváliť sieťovými poplatkami, ktoré predstavujú desatinu nákladov na Ethereum, čím vývojárom ponúka oveľa lacnejšiu alternatívu na spustenie smart kontraktov.

Okrem toho sa Avalanche zameral na riešenia niekoľkých výziev, ktorým čelia blockchainy s podporou inteligentných zmlúv. To znamená, že vývojári si už nemusia robiť starosti s predčasnými alebo vydieračskými poplatkami za gas so zvýšeným využívaním ich aplikácií.

Avalanche ponúka vývojárom vzácny zážitok z výberu skladateľných, flexibilných a virtuálnych strojov (VM). V súčasnosti má Avalanche iba plne funkčný virtuálny stroj Ethereum. Počas niekoľkých nasledujúcich fáz vývoja však Avalanche plánuje ponúknuť vývojárom ďalších deväť rôznych VM, z ktorých si môžu vybrať.

Ekosystém Avalanche je tiež plne interoperabilný s blockchainom Ethereum, a to vďaka mostu Avalanche-Ethereum Bridge (AEB). To umožňuje bezproblémovú výmenu digitálnych aktív medzi dvoma blockchainmi.

Ako funguje?

Jadrom architektúry Avalanche je podsieť (subnet) nazývaná Primárna sieť. Podsieť je skupina uzlov na overenie transakcií, ktoré sa koordinujú, aby dosiahli konsenzus blockchainov. Primárna sieť zabezpečuje tri vstavané blockchainy, a to Exchange Chain (X-Chain), Platform Chain (P-Chain) a Contract Chain (C-Chain).

Každý blockchain v ekosystéme Avalanche je overený jednou podsieťou, ale individuálna podsieť môže overiť viacero blockchainov. Podobne môže byť uzol validátora členom mnohých podsietí.

Kľúčovým aspektom Avalanche blockchainov je schopnosť navrhovať podsiete, ktoré si zachovávajú konkrétne vlastnosti, ako je napríklad požiadavka, aby validátori spĺňali určité požiadavky na regulačné účely.

Napríklad súkromný blockchain postavený na sieti Avalanche môže vyžadovať, aby overovatelia jeho podsiete dokončili skríning KYC/AML, žili v určitej krajine alebo vlastnili špecifický typ licencie súvisiacej s finančnou správou v danej krajine.

Inými slovami, podsiete môžu nielen obmedziť svojich validátorov na základe určitých kritérií, ale validátory (za predpokladu, že spĺňajú kritériá každej podsiete) si môžu vybrať či budú súčasťou všetkých alebo niekoľkých podsietí.

Tento proces vzájomného výberu je v kontraste s overovaním v sieťach, ako je Bitcoin, kde všetky uzly zvyčajne súťažia o overenie všetkých transakcií. Výsledkom je, že podsiete Avalanche aj ich overovatelia dokážu vedome vytvárať ekosystémy, ktoré sú špecifické v súlade s ich príslušnými prioritami a na ne zamerané.

Sieťová infraštruktúra Avalanche je vybudovaná tak, aby umožňovala modulárne blockchainy, ktoré sú škálovateľné a interoperabilné s inými subjektami na blockchaine Avalanche. Projekt sa snaží vybudovať čoraz väčší stupeň prepojenia s Ethereom a širším blockchainovým ekosystémom.

               

Exchange Chain (X-Chain)

Blockchain zodpovedný za vytváranie a obchodovanie s aktívami Avalanche. Transakcie na X-Chain generujú poplatky zaplatené v AVAX. Je to podobné, ako sa poplatky v Ethereu platia v ETH. Takže aj keď obchodujete s tokenmi JOE, poplatky sa vždy uhrádzajú v AVAX.

Contract Chain (C-Chain)

Inteligentné zmluvy sú kľúčovou vlastnosťou Avalanche. Táto funkcia umožňuje vývojárom vytvárať decentralizované aplikácie na Avalanche a zároveň využívať výhody zabezpečenia a škálovateľnosti platformy.

C-Chain prevádzkuje inteligentné zmluvy pre platformu Avalanche a je kompatibilný s EVM (Ethereum Virtual Machine).

Kompatibilita s EVM znamená, že ktokoľvek môže spustiť inteligentné zmluvy Ethereum na Avalanche. Spustenie inteligentných zmlúv Ethereum na Avalanche poskytuje vývojárom prístup k funkciám Avalanche pomocou rovnakých vývojárskych nástrojov Ethereum.

Platform Chain (P-Chain)

P-Chain umožňuje komukoľvek vytvoriť blockchain L1 alebo L2. V podmienkach Avalanche sa tieto blockchainy nazývajú podsiete, pričom P-Chain je predvolená podsieť spoločná pre všetky.

Platforma spravuje prostredie podsietí Avalanche sledovaním validátorov, a zodpovedá za overovanie platformy.

Podsiete sú kľúčom ku škálovateľnosti Avalanche

Spôsob fungovania podsietí Avalanche je podobný shardingu Ethereum 2.0. Podsieť jednoducho funguje ako klon predvoleného blockchainu (pre Avalanche je to primárna sieť), ktorý je pripojený k platforme pri spustení.

Podsiete môžu vytvárať používatelia na požiadanie a podľa potreby. V praxi to znamená, že podsieť môže po dočasnom vyčerpaní limitov škálovania spustiť ďalšiu podsieť, aby splnila alebo prekročila požiadavky na sieťovú prevádzku a uvoľnila transakcie.

Stručne povedané, vytváranie podsietí je neobmedzené (podsiete môžu vytvárať podsiete donekonečna). P-Chain má limit približne 4 500 transakcií za sekundu, čo je asi 2-krát viac ako Visa. Ale vzhľadom na svoju neobmedzenú kapacitu na generovanie podsietí nemá Avalanche praktický limit TPS.

Avalanche konsenzus

Architektúra Avalanche sa spolieha na vlastný virtuálny stroj (VM), známy ako Avalanche Virtual Machine (AVM). Najmä podsiete postavené na platforme Avalanche môžu použiť AVM na dosiahnutie konsenzu pomocou tradičných databáz blockchainu bežne používaných v krypto projektoch, ako sú Bitcoin, Ethereum alebo Cardano. Dosiahnuť konsenzus môžu aj pomocou iných databázových štruktúr vrátane block lattice databázovej štruktúry riadenej acyklickými grafmi (DAGs).

Takáto flexibilita pomáha zabezpečiť, že projekty spoliehajúce sa na Avalanche môžu dosiahnuť vysoký stupeň prispôsobenia a zachovania interoperability s rôznymi platformami podľa vlastného výberu.

Avalanche využíva Snowball, konsenzuálny algoritmus Proof of Stake (PoS) navrhnutý spoločnosťou Ava Labs, ktorý vyžaduje, aby používatelia zamkli AVAX a stali sa overovateľmi transakcií. Validátori musia zamknúť aspoň 2 000 AVAX coinov, aby sa mohli zúčastniť konsenzu. Môžete sa tiež zúčastniť konsenzu delegovaním vášho AVAX na validátora. Ak sa chcete zúčastniť, musíte delegovať aspoň 25 AVAX.

                    

V rámci mechanizmu konsenzu Snowball sa uzly validátora v podsieti opakovane navzájom pýtajú, aby určili platnosť transakcií siete, až, kým nedosiahnu spoločné rozhodnutie, a tak vytvoria konsenzus v celej sieti. Čím viac AVAX coinov uzol zamkne, tým častejšie je dopytovaný. Všetky uzly validátora musia byť súčasťou primárnej siete, ale účasť v iných podsieťach je voliteľná.

Validátori sú odmeňovaní podľa ich dostupnosti a latencie odozvy a ich odmeny sú úmerné ich celkovému vkladu. Odmeny validátorov sa zvýšia, ak uzamknú svoj vklad na dlhšie obdobie. Ak delegujete svoje AVAX coiny na validátora a tento validátor dostane odmenu, dostanete odmenu aj vy. Na rozdiel od iných systémov PoS, Avalanche neznižuje staking uzlov, ak sa správajú zlomyseľne, ale jednoducho nedostanú odmenu.

Na preplnenom trhu konkurentov Ethereum sa Avalanche snaží odlíšiť svojím zameraním na DeFi a svojou trojstrannou ponukou prispôsobiteľnosti, škálovateľnosti a interoperability.

Token AVAX

Natívny token AVAX je hlavný token ekosystému Avalanche. Token AVAX poskytuje niekoľko nástrojov vrátane zabezpečenia a stimulovania čestného správania overovateľov v sieti.

Všetky aplikácie decentralizovaného financovania (DeFi) založené na Avalanche používajú token AVAX ako základnú účtovnú jednotku. Token AVAX možno použiť ako prostriedok výmeny naprieč platformami a navyše na zaplatenie sieťových poplatkov. Tokeny AVAX prijaté z platby sieťových poplatkov sa spália, čím sa zvýši nedostatok tokenu AVAX.

                                                                        

Existuje maximálna obmedzená zásoba 720 miliónov tokenov AVAX, ktoré sa kedy vyrazia. Toto číslo sa však bude postupne mierne znižovať so spaľovaním tokenov AVAX z transakčných poplatkov. Rýchlosť, akou sa dosiahne maximálna zásoba tokenov, však stále podlieha riadeniu.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/exploring-the-avalanche-blockchain-and-the-avax-token , https://www.gemini.com/cryptopedia/avax-coin-avalanche-crypto-ava-labs#section-avalanche-crypto-network-architecture , https://academy.shrimpy.io/post/what-is-avalanche-avax-the-next-defi-blockchain-explained

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences