Prečo Bitcoin padá?

Asi nikomu z vás netreba hovoriť to, že kryptomeny aktuálne letia dole. A hoci sa nič vážne nedeje, tak Bitcoin prerazil jednu z najsilnejších rezistencií, ktoré má a tou je konkrétne 40 000 dolárov. Zatiaľ sa pritom nezdá, že by sa mohla táto kryptomena, či akákoľvek iná, pozviechať a vybrať sa smerom hore. A tým že sa nám blíži víkend, tak je pomerne málo pravdepodobné, že by zrazu do trhu prišli veľké objemy a vytlačili by Bitcoin nejako výrazne nad. Prečo sa ale tento pohyb udial? V tomto článku si povieme zopár dôvodov, ktoré mohli napomôcť k tomu, že Bitcoin prerazil tento podstatný support.

1.Fed a korelácia s S&P 500

Prvý z dôvodov je viac ako jasný. Federal Reserve sa pripravuje na zvyšovanie úrokových sadzieb a koniec kvantitatívneho uvoľňovania (QE). S tým je samozrejme spojená panika či minimálne neistota na trhoch a to aj napriek tomu, že to táto centrálna banka dáva vedieť dostatočne dopredu. Ani to nič ale nemení na tom, že Nasdaq či S&P 500 zatiaľ vôbec nezažívajú dobrý týždeň.

Práve naopak. Oba indexy sa pobrali smerom nadol, pričom najmä Nasdaq padá aktuálne oveľa rýchlejšie. Vývoj na akciovom trhu ale určite so sebou ťahá dole aj kryptomeny. Korelácia medzi S&P 500 a Bitcoinom totižto nikdy nebola väčšia, ako za posledné dva mesiace a preto sa nemôže nikto čudovať, že Bitcoin nasleduje S&P 500 v pohybe dole. Pre krátkodobý vývoj Bitcoinu bude podstatné, ako sa dnes S&P 500 zachová a či prerazí support alebo sa odrazí smerom nahor.

2.Niečo sa už stať muselo

Bitcoin sa pomerne dlho hýbal v rangi od 41 000 dolárov po 53 000 dolárov. Množstvo analytikov (či už technických alebo fundamentálnych) poukazovalo na to, že pokým sa Bitcoin bude hýbať medzi týmito úrovňami, nič sa nezmení. Bitcoin sa ale najmä posledných niekoľko dní hýbal pomerne blízko pri spodnej hranici tohto rangu. Nikoho tak nemôže prekvapiť, že ho práve prelomil a dostal sa nižšie.

Support na hodnote 40 000 dolárov neudržal a dostal Bitcoin na najnižšiu sumu za posledných 6 mesiacov na cenu pod 38 500 dolármi. To ale stále nič neznamená. Bitcoin len vypadol z daného rangu a pokiaľ sa nebude obchodovať nejako extrémne dlho mimo neho, tak sa zatiaľ nedeje vôbec nič. Jedným dychom ale treba rovno dodať, že už nemôže nikto ignorovať skutočnosť, že najväčšej kryptomene sa aktuálne skutočne nedarí ani zďaleka tak, ako si množstvo ľudí predstavovalo pred pár mesiacmi.

3.Strach z regulácii

Už včera sme sa venovali téme regulácii a toho, aké dopady môžu regulácie či zákazy kryptomien po celom svete priniesť. Spomenuli sme napríklad zákaz nákupu prostredníctvom Bitcoin ATM v Singapure, pretrvávajúcu neistotu ohľadom regulácii od amerického SEC, či navrhovaný zákon v EÚ, ktorý by mohol zakázať ťažbu kryptomien. Všetky tieto vplyvy sa totižto aktuálne zdajú byť ešte silnejšie, ako kedykoľvek predtým a tak je možné, že aj toto sa prejavilo na cene Bitcoinu.

Ako by toho nebolo málo, tak včera ešte uzrela svetlo sveta aj novinka o tom, že centrálna banka Ruska navrhla úplne zakázať kryptomeny. Ťažba, trading či držanie kryptomien by malo byť zakázané v prípade, že sa takýto zákon v danej krajine skutočne dostane do platnosti. A hoci to zatiaľ nevyzerá veľmi pravdepodobne, tak nikto nemôže vylúčiť túto alternatívu, ktorá sa takisto evidentne podpísala pod to, kam aktuálne smeruje cena najväčšej kryptomeny.

Záver

Určite netreba vešať hlavy. Bitcoin tu je a aj tu ostane. A hoci to s ním teraz nemusí vyzerať najlepšie, situácia ohľadom tejto kryptomeny sa dokáže veľmi rýchlo zmeniť a sentiment sa môže kedykoľvek obrátiť na pozitívny.

Zdroje:

https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences