Prečo sa tento rok darilo memecoinom - pozor na veľký risk (3.časť)

Aj keď sa potenciálna vidina obrovských ziskov môže zdať neodolateľná, tak pravda je, že s obrovským ziskom prichádza aj obrovské riziko. Investícia či obchodovanie takéhoto typu aktív je totižto extrémne riskantné a to hneď z niekoľkých dôvodov, ktorým sme sa rozhodli venovať posledný článok z tejto minisérie o memecoinoch. Prvý z nich nájdete tu, druhý si môžete prečítať tu. Aké risky sú teda spojené s týmito kryptomenami?

Hype

V prvom rade treba povedať, že okrem Dogecoinu je väčšina memecoinov pomerne nová. Aj preto sa dá predpokladať, že veľká väčšina z nich tu už v ďalšom cykle nebude, o čom sme sa mohli presvedčiť napríklad v roku 2017 s ICO. Aj keď majú niektoré z nich už teraz obrovský úspech, tak to ešte neznamená, že sa im bude dariť aj v budúcnosti. No a to, či sa im bude dariť závisí od toho, ako sa bude dariť vývoju daných kryptomien, tímu, spoluprácam či celkovej komunite. Väčšina z týchto faktorov je však veľmi nepredvídateľná a preto určite predstavujú aj veľký risk.

Volatilita

Ďalší veľký risk predstavuje aj volatilita. Memecoiny sú veľmi háklivé napríklad na vyjadrenia Elona Muska a jeho tweety orientované na psy či psie coiny. Navyše, množstvo z nich má pomerne malú trhovú kapitalizáciu. Aj preto sa môže podariť rôznych skupinám dané kryptomeny výrazne pohnúť smerom nahor alebo nadol. Najmä prepady môžu byť pre investorov či obchodníkov ale veľmi nebezpečné. Obe kryptomeny, ktoré sme rozobrali v minulom článku od svojho ATH pomerne výrazne stratili. 

Podvody

Určite nepreženieme, ak povieme, že drvivá väčšina memecoinov sú podvody. Aj keď môže znieť toto tvrdenie pomerne zle, tak určite nemôže nikto tvrdiť, že väčšina týchto memecoinov má v skutočnosti aj nejakú hodnotu. Určite bolo veľké množstvo z nich vytvorených za cieľom rýchleho zbohatnutia. Jasným príkladom takéhoto niečoho bol napríklad token Squid Game, ktorý sa snažil vyťažiť z popularity kórejského miniseriálu nesúceho to isté meno.

SQUID token dokázal narásť na hodnote o viac ako 130 000 % a to iba za 7 dní. Počiatočná cena bola niekde na hodnote 0.07 dolárov, pričom najvyššia dočiahnutá cena bola okolo 2 800 dolárov. Avšak práve v tom momente sme na danom projekte videli rug pull. V kryptomenovom svete sa týmto menom označuje situácia, v ktorej si tím nechá v kóde „zadné dvierka“ prostredníctvom ktorých vie „vycucať“ likviditu a dostať sa ku kapitálu investorov, ktorí tak o svoje peniaze prídu.

Pri tomto podvode sa ale dalo jednoducho investícii do neho vyvarovať. Stačilo sa na projekt iba poriadne pozrieť a preskúmať niekoľko z problémov, ktoré boli obrovskými varovnými prstami. Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto projekte a nechcete opakovať chyby investorov, ktorí sa nechali na Squid Game token zlákať, tak si kliknite na tento link. Práve takýmto spôsobom sa vám určite podarí vyvarovať sa vstupu do pofiderných memecoinov.

Záver

Či už memecoiny máte radi alebo nie, tak nikto nemôže spochybňovať skutočnosť, že tomuto kryptomenovému subsektoru sa v roku 2021 veľmi darilo. Avšak to, či sa bude dariť projektom ako Dogecoin, Shiba Inu, Floki Inu, Baby Doge či iné aj do budúcna, závisí najmä od toho, ako bude postupovať vývoj daných projektov a akú hodnotu prinesú dané kryptomeny svojej komunite.

 

 

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences