Sme v bull či bear markete? A záleží vôbec na tom?

Kryptomenový trh nezačal tento rok ani zďaleka dobre. Aj napriek tomu, že cena je približne taká istá, ako bola v tom istom čase minulý rok, mnohí to vnímajú ako negatívum. Nič by na tomto vývoji nebolo negatívne, ak by sa zdalo, že už sa blíži koniec korekcie z predošlého ATH (na sume 69 000 dolárov). Nič tomu ale zatiaľ nenasvedčuje. Práve naopak, čím ďalej, tým viac sa ozýva z radov kryptomenových odborníkov názor, že sa nám končí bull market a začína bear market. Ako to ale je? Dá sa to nejako určiť?

Bull market vs bear market

V prvom rade treba povedať, že nikto nie je veštec a nikto teda nevie predpovedať budúcnosť. Jedným dychom rovnako treba dodať, že to, či sme v bear markete alebo bull markete ukáže až najbližších pár týždňov či mesiacov. Argumenty pre oba postoje sa vedia nájsť pomerne jednoducho.

Zatiaľ čo obhajcovia bull marketu môžu tvrdiť, že ide iba o korekciu, ktoré sme videli aj v predošlých cykloch, zástancovia bear marketu hovoria, že táto korekcia je oveľa rozsiahlejšia a dlhšia, ako sme pri Bitcoine či iných kryptomenách zvyknutý. Najmä z pohľadu časovej dĺžky sa nezdá, že by mohlo ísť o klasickú kryptomenovú korekciu, ktorá väčšinou býva ostrejšia a rýchlejšia, ako teraz. Momentálne totižto vidíme na Bitcoine postupné vyklesávanie smerom dole a nie žiadny extrémny jednorazový pohyb, ktorý by zostrelil najväčšiu kryptomenu o 20 - 30 %  (i keď aj takýto pohyb sme videli medzi 3.a 4. decembrom).

Od 10. novembra ale Bitcoin postupne klesá smerom nižšie, pričom zástancovia bull marketu postupne presúvajú svoje hladiny, pri ktorých tvrdia, že by mohol bull market skončiť a kedy by podľa nich mohol začať bear market. Najprv išlo o sumy pod 60 000 dolárov, tie boli následne presunuté pod hranicu 55 000 dolárov či 50 000 dolárov. Aktuálne už hovoria, že pokiaľ Bitcoin udrží sumu 40 000 dolárov, všetko je v poriadku.

A hoci sa dnes Bitcoin už pod túto sumu pozrel, aktuálne sa nachádza tesne nad ňou. Ako sa ale zdá, tak tento level bude absolútne kľúčový, pretože pokiaľ sa dostaneme pod neho, tak sa väčšina bude sústrediť až na hranicu 30 000 dolárov, kedy by už naozaj začali býci strácať akékoľvek argumenty.

Záleží na tom?

Z krátkodobého hľadiska určite záleží na tom, v akom trhu sme. Respektíve, pre traderov je určite veľmi podstatné vedieť, aký je aktuálny trend. Trend is your friend, sa hovorí veľmi často a to najmä preto, že práve od trendu závisí, aká je pravdepodobnosť toho, akým smerom sa môže cena daného aktíva vybrať.

Z dlhodobého hľadiska je ale úplne jedno, či je teraz bull market alebo bear market. Bitcoin stále produkuje rovnako veľa bitcoinov či blokov. Rovnako nie je nijako ovplyvnená ani jeho schopnosť presunu peňazí či fungovania rôznych layer 2 riešení ako Lightning Network či Liquid. Výkyvy ceny či výraznejšie cenové pohyby vždy patrili ku kryptomenám a tak nikoho nemôže prekvapiť, že práve počas prelomu rokov sa toho bude diať viac aj na Bitcoine či iných kryptomenách.

Navyše, aktuálnej situácii určite nepomáhajú vyjadrenia spojené s Fedom či situácia v Kazachstane. Aj takéto geopolitické či ekonomické problémy môžu Bitcoin držať nižšie a po dlhší čas, ako by si mohli podporovatelia Bitcoinu predstavovať. To ale ani zďaleka neznamená, že Bitcoin ide na nulu alebo je mŕtvy. Aj preto netreba zbytočne panikáriť a príliš sledovať cenu.  

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences