Solana opäť v problémoch - je čas zamerať sa na iné platformy?

Solana spravila minulý rok jeden z najväčších rastov spomedzi všetkých kryptomien. Tejto platforme sa darilo nielen získať si srdcia retailu, ale investovanie do tohto projektu má za sebou aj niekoľko Venture Capitals či firiem z Wall Street. O Solane sa dokonca má aj hovoriť ako o kryptomenovom Wall Street darlingu, pričom práve to môže tiež byť jedným z problémov, ktorým musí táto kryptomena čeliť. Oveľa väčším problémom sú ale neustále výpadky, ktoré si aj počas uplynulého víkendu vybrali svoju daň.  

Opäť výrazný výpadok

Solane sa nestalo prvýkrát, že by prišlo ku výpadku celej siete, ktorý by priamo ovplyvňovali takmer všetkých jej užívateľov či projekty a platformy, ktoré sú postavené na tejto kryptomene. Výpadok, ktorý sme zažili cez víkend, konkrétne od piatku, ale trval podľa viacerých odborníkov takmer 48 hodín a poriadne znepríjemnil situáciu na trhu všetkým, ktorí túto kryptomenu používajú.

Najviac bolo cítiť výpadok v DeFi sektore, kde investori, ktorí použili SOL token ako collateral na ich DeFi pôžičky, museli navýšiť svoj collateral kvôli pádu na kryptomenovom trhu. Počas daného pádu padla cena Solany z približne 140 dolárov na 90 dolárov, čo pre množstvo investorov znamenalo, že pokiaľ nechcú prísť o svoj collateral prostredníctvom likvidácie, musia svoj balans navýšiť. Lenže práve v tom čase, kedy tak mali spraviť, sieť Solany nefungovala a tak sa transakcie nedali robiť, na čo množstvo z používateľov výrazne doplatilo.

Jeden z používateľov tejto kryptomeny napríklad na Twitteri uviedol, že sa viac ako 8 hodín snažil robiť prevody na splatenie svojej pôžičky, avšak žiadna transakcia neprešla a on tak prišiel o svoj collateral vo výške 500 SOL.

Problémy s aktuálnym stavom siete, na ktoré opäť upozornil aj tento výpadok, ale začínajú byť alarmujúce. Myslí si to hneď niekoľko popredných analytikov či kryptomenových expertov, ktorí tvrdia, že práve opakujúce sa výpadky skôr či neskôr Solanu pochovajú. A niekoľko z nich si už myslí, že sa tak dokonca aj stalo.

„Ďalší deň, ďalší výpadok Solany na 48 hodín. Stalo sa tak približne šiesty krát za posledná 3 mesiace. Už tomuto projektu vôbec neverím. Stáva sa z neho nový EOS. Boj je teraz aktuálne medzi ETH, BSC, Fantom, Avalanche a Terra.“

Taký je názor Marka Jeffreyho, autora pre HarperCollins, jednu z najväčších anglických spravodajských spoločností. Súhlasí s ním napríklad aj Daniel Cheung, tech investor, ktorý tvrdí, že aktuálny výpadok opäť priniesol množstvo otáznikov ohľadom tohto projektu. Rovnako verí, že budúcnosť bude patriť ETH 2.0 a Cosmos ekosystému.

No a svoje rozhorčenie s danou situáciou zverejnil aj Robert Flood, bitcoinový obchodník. Ten nielenže vyzdvihol Ethereum ako lepšiu alternatívu voči Solane, ale takisto poukázal na jeden z hlavných problémov, kvôli ktorému môže Solana zažívať dané zlyhanie.

„SOL ekosystém bol rozpredaný veľkým VCs a sériovým predavačom čo úplne zruinovalo investície retailu. Všetko spojené s ekosystémom Solany tak vyzerá vymyslene a úplne podriadené voči ETH.“

Pomôže najbližší upgrade?

Tím Solany o daných chybách pochopiteľne vie a snaží sa s nimi spraviť poriadok, avšak to ešte nič nemusí znamenať. Iba pred dvoma týždňami bol pritom vydaný upgrade 1.8.12, ktorý už v aktuálnych hodinách má nahrádzať nový upgrade 1.8.14. A to nie je všetko.

Do blízkej budúcnosti má Solana naplánovaný ďalší upgrade 1.9., ktorý by mal byť spustený už v najbližších týždňoch.

„Najbližšie upgrady sú zamerané na zlepšenie celej siete, pričom v najbližších 8-12 týždňoch ich príde hneď niekoľko. Viacero z daných prvkov je aktuálne už spustených na Testnete, kde sú podrobne testované.“

Aj tak znelo oficiálne oznámenie zo strany tímu. Len na základe toho, aké problémy má Solana takmer neustále, by ale všetkým malo byť jasné, že je takmer nepravdepodobné, že by sa razom situácia okolo tejto kryptomeny zmenila a to len prostredníctvom jedného upgradu. A hoci upgrade 1.9. môže dávať nádej, s opakovanými problémami, ktoré pri tomto projekte môžeme neustále sledovať, by táto nádej určite nemala byť veľká.

Zdroje:

 https://cryptobriefing.com/, https://zycrypto.com/, https://cryptopotato.com/, https://www.theblockcrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences