Sú kryptomeny stále vnímané ako risk?

Kryptomeny boli od počiatku vnímané politikmi či regulátormi ako risk pre spoločnosť. Z časti to bolo najmä tým, že ide o úplne novú technológiu, ktorá má mať za cieľ nahradiť aktuálny finančný systém a presunúť viac moci do rúk jednotlivcov. Práve z takéhoto niečoho ale môžu mať strach najmä politici či svetoví lídri, ktorým by sa mohla vo veľkom obmedziť moc či politický vplyv, pokiaľ by sa kryptomenám podarilo vo veľkom uspieť a nahradiť aktuálny finančný systém. Aj preto najmä táto vrstva ľudí stále poukazuje najmä na risky spojené s kryptomenami, ktorých najväčšou slabinou mal byť najmä „malý vek.“ Kryptomeny sú tu už ale viac ako 13 rokov a tak je možno na mieste sa spýtať, či sa niečo v tomto pohľade nezmenilo a či sa postoje regulátorov, politikov či  vplyvných inštitúcii nejako nezlepšili. No a zopár vyjadrení z posledných dní nám prinieslo pestrú paletu rôznych názorov na túto problematiku.

Kryptomeny nepredstavujú risk pre spoločnosť

S tým najpozitívnejšími výrokmi (vrámci možnosti) prišla Bank of Canada. Táto centrálna banka sa totižto prostredníctvom svojho guvernéra, Paula Beaudryho, vyjadrila, že podľa nej aktuálne kryptomeny nepredstavujú risk pre globálny finančný systém.

„Nie sme v bode, kedy by sme vnímali kryptomeny ako veľký risk pre ekonomiku, aj napriek tomu, že tento sektor pozorne sledujeme.“

Paul Beaudry takisto ešte povedal, že práve vďaka tomu, že sa kryptomeny snažia vytvárať vlastný finančný svet či systém, sú na toľko vzdialené od toho aktuálneho, že ho neohrozujú. Rovnako povedal, že napríklad Bitcoin je aktuálne stále vnímaný ako špekulácia a nie platobná možnosť, čo len potvrdzuje fakt, že tieto digitálne aktíva zatiaľ nemajú vplyv na stabilitu svetovej ekonomiky.

Na druhú stranu ale Beaudry poukázal na to, že sa v kryptomenovom svete nájde sektor, ktorý veľmi blízko sledujú všetky popredné centrálne banky či rôzni regulátori. Týmto sektorom sú stablecoiny.

Americká Banková Komisia si poriadne posvieti na stablecoiny

A práve stablecoiny prilákali veľa pozornosti aj z iných končín. Konkrétne ide o Americkú Bankovú Komisiu, ktorá mala rozposlať rôzne požiadavky hlavným vydavateľom stablecoinov. Medzi nich patria aj také spoločnosti ako Coinbase, Gemini, Circle, Paxos či Binance alebo Tether.

Podľa Rona Hammonda, predstaviteľa spoločnosti Blockchain Association, mali všetky tieto spoločnosti obdržať „zoznamy“ otázok a požiadaviek od spomínaného regulátora. Sám Hammond si pritom myslí, že toto je dôkazom, že sa čoskoro začne vo veľkom riešiť regulácia práve stablecoinov a to prostredníctvom ich vydavateľských spoločností.

Stablecoiny bývajú najčastejšie vnímané ako najviac riskantná súčasť kryptomenového sveta, ktorá má ohrozovať finančný systém. Je tomu tak najmä preto, že tieto digitálne meny sa správajú vo veľkej väčšine rovnako ako klasické meny, pričom ale nie sú vydávané žiadnou oficiálnou centrálnou bankou, ale súkromnými spoločnosťami. Aj práve preto majú ohrozovať najviac klasický finančný systém, ktorému by mohli veľmi uškodiť.

Hillary Clinton a jej „strašidelná“ predikcia

No a úplne extrémny názor o risku spojenom s kryptomenami má Hillary Clinton .Bývalá kandidátka na post prezidentky USA sa vyjadrila v poslednom týždni hneď v dvoch rôznych rozhovoroch, že si myslí, že kryptomeny a digitálne technológie majú moc nielen destabilizovať rôzne fiat meny či ohroziť dolár ako rezervnú finančnú menu. Hillary Clinton dokonca verí, že kryptomeny majú moc destabilizovať celé národy.

Aj preto sa vyjadrila práve v daných rozhovoroch, že je potrebné čo najskôr kryptomeny zregulovať a vytvoriť tak jasnú štruktúru toho, akým smerom sa môže vyvíjať „Information Age.“ Podľa nej je totižto risk spojený s kryptomenami stále na toľko veľký, že v prípade, že by ho regulátori opomenuli, by mohla byť Amerika v problémoch. Kryptomeny dokonca Hillary Clinton zaradila na zoznam najväčších výziev, s ktorými sa bude musieť aktuálna vláda prezidenta Joa Bidena popasovať.

Zdroje:

https://www.theblockcrypto.com/, https://cointelegraph.com/, https://cryptobriefing.com/, https://forkast.news/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences