Walmart plánuje do svojich predajní umiestniť až 8 000 Bitcoin ATM

Walmart sa začína dostávať do pozornosti kryptomenových fanúšikov stále častejšie. Novinky z tejto spoločnosti na tému digitálnych aktív totižto prichádzajú stále viac a viac, i keď niektoré nie sú úplne dôveryhodné. To nám napríklad ukázala správa o tom, že Walmart plánuje umožniť platbu kryptomenou Litecoin. V skutočnosti sa ale ukázalo, že išlo o Fake news, ktorá iba extrémne vypumpovala cenu Litecoinu, aby ju následne mohla poriadne zhodiť dole. Dnešná správa ale do tejto kategórie nepatrí.

200 Bitcoin ATM už má byť nainštalovaných

Podľa najnovších správ sa spoločnosť Walmart dohodla na spolupráci so spoločnosťami Coinstar a CoinMe, ktoré majú pomôcť s novou iniciatívou tohto obrovského reťazca. Ten plánuje do svojich obchodov nasadiť až viac ako 8 000 Bitcoin ATM. Aktuálne však došlo iba ku pilotnému testovaniu celého tohto projektu, počas ktorého už bolo nainštalovaných približne 200 Bitcoin ATM do prevádzok Walmartu po celej USA.

Na prvý pohľad ide o skvelú správu najmä kvôli navýšeniu kryptomenovej adopcie, avšak pokiaľ sa pozrieme hlbšie na detaily, pri ktorých by sa tak malo stať, asi nebude nikto nejako extrémne jasať. Ktokoľvek, kto si bude chcieť kúpiť Bitcoin alebo inú kryptomenu prostredníctvom týchto ATM, si bude musieť vytvoriť účet u spoločnosti CoinMe, v ktorom bude musieť prejsť bezpečnostným overením. Ako veľmi do hĺbky toto overenie ide, nie je zatiaľ známe, ale už iba samotný fakt, že tam je, ničí úplnú podstatu toho, prečo by mali ľudia Bitcoin ATM chcieť používať – a to kvôli anonymite.

Navyše, či už bude od používateľov týchto kioskov žiadaný email, fotka či ID, ďalšou obrovskou nevýhodou sú veľmi vysoké poplatky. Tie sa pri týchto konkrétnych automatoch dostávajú až na výšku 11 %, pričom sú zložené z 4 % poplatku za nákup Bitcoinu a 7 % poplatku za zmenu hotovosti. Aj napriek tomu, že sú poplatky v Bitcoin ATM vždy vyššie, ako na rôznych burzách, tak takéto vysoké percento sa zdá byť už asi aj prehnané prihliadajúc na fakt, že sa vám nepodarí si daný Bitcoin kúpiť anonymne.

Počet Bitcoin ATM naďalej rastie

Aj keď Bitcoin ATM vo Walmarte nebudú predstavovať asi najideálnejší spôsob nákupu kryptomien, tak táto forma nákupu je stále populárnejšia. Svedčí o tom aj fakt, že počet Bitcoin ATM po celom svete rastie extrémne rýchlym tempom. Podľa stránky Coin ATM Radar, ktorá mapuje všetko, čo je spojené s Bitcoin ATM, bolo na začiatku tohto roku na celom svete približne 14 000 Bitcoin ATM, pričom teraz je ich už takmer 30 000. Tento rok sme tak videli väčší nárast Bitcoin ATM, ako za predošlých 6 rokov dokopy.

Suverénne najviac ich je v USA, kde sa odhaduje, že by ich malo byť až 25 000. Ak by teda Walmart pridal ešte ďalších 8 000, tak by navýšil iba v danej krajine ich počet o takmer tretinu. Nasleduje Kanada s viac ako 2 000 ATM, Salvádor približne s 200, Španielsko s 181 a Rakúsko so 141 Bitcoin ATM. Slovensko aj Česko si taktiež nevedú najhoršie. V Česku je takmer 70 Bitcoin ATM a na Slovensku približne 53, čo radí obe tieto krajiny do TOP 20 podľa počtu Bitcoin kioskov.  

Na stránke Coin ATM Radar nájdete aj jeden zaujímavý ukazovateľ a tým je rýchlosť inštalácie Bitcoin ATM. Tá je aktuálne na čísle 37, čo znamená, že priemerne bolo za posledných 7 dní nainštalovaných 37 Bitcoin ATM za jeden deň. Aj táto metrika môže určite slúžiť ako jeden zo znakov rastúceho sentimentu či zrýchľujúcej sa adopcie.

Zdroje:

https://coinatmradar.com/,https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences