WhatsApp začína s testovaním stablecoin transakcií priamo v appke

Spoločnosť Facebook, po novom už Meta, pripravila svojim fanúšikom a používateľom príjemnú novinku. Tú sprostredkuje prostredníctvom aplikácie WhatsApp, ktorú vlastní a na ktorej aktuálne začína testovanie pre kryptomenové transakcie. Aj napriek tomu, že sa to môže zdať ako pozitívna správa, tak čisto z bezpečnostných či ideologických vlastností sa o používaní kryptomien v pravom slova zmysle nemôže hovoriť. Prečo? To si povieme už v nasledujúcich riadkoch.

Posielanie peňazí vrámci WhatsAppu

Ešte predtým ako si podrobnejšie povieme o tom, čo konkrétne na tejto správe nemusí byť najlepšie, si poďme rozobrať, čo konkrétne aktuálne WhatsApp skúša. Podľa vyjadrení Stephana Kasriela, nového šéfa peňaženky Novi a hlavného predstaviteľa kryptomenového oddelenia spoločnosti Meta, aktuálne prichádza ku pilotnému testovaniu posielania transakcií vrámci aplikácie WhatsApp.

Konkrétne má ísť o používanie stablecoinu Pax Dollar (USDP), ktorý je vydaný spoločnosťou Paxos. S tou má oficiálne uzavretú spoluprácu práve Novi, kryptomenová peňaženka od Meta, pričom má byť v tejto spolupráci zakomponovaná aj burza Coinbase. Tá má takisto pomáhať s vývojom tohto projektu a to najmä po bezpečnostnej stránke.

Hlavný predstaviteľ WhatsAppu, Will Cathcart, sa ohľadom tejto správy vyjadril nasledovne:

„Ľudia používajú WA na koordináciu posielania peňazí svojim milovaným a preto sa teraz Novi pokúsi pomôcť im v tomto smere a to bezpečne, instantne a bez poplatkov.“

Na toto vyjadrenie takisto nadviazal aj Kasriel, ktorý povedal, že Novi momentálne testuje to, aké vlastnosti, funkcie či služby sú pre používateľov najpodstatnejšie. Ku testom malo oficiálne prísť najprv v Guatemale, pričom sa v týchto dňoch malo takisto spustiť aj testovanie v USA a to iba pre menší počet používateľov.

Kasriel takisto dodal, že používanie peňaženky Novi v prepojení na WhatsApp by nemalo nijako ovplyvniť bezpečnosť či súkromie daných správ. Či už volania alebo správy by mali byť rovnako ako doteraz chránené end-to-end enkrypciou.

Skutočne sa nezmení bezpečnosť či súkromie?

Práve tu ale môžeme nájsť prvú nevýhodu či problém s takýmto riešením. Zatiaľ čo Kasriel či Cathcart hovoria o tom, že bezpečnosť či súkromie by nemalo byť nijako ovplyvnené, peňaženka Novi má veľmi jasne stanovené podmienky na otvorenie.

V nich bude treba aby používatelia sprístupnili dokumenty ako ID či fotku, pričom sa tak dá povedať, že ide jednoducho o KYC verifikáciu. Tá bude následne prepojená s vašim WhatsApp účtom a to v momente, kedy si spárujete vašu Novi peňaženku a WhatsApp. Aj napriek tomu, že spoločnosť hovorí, že by tieto informácie mali byť šifrované, tak pri problémoch, ktoré vidíme u spoločnosti Meta (Facebook) v poslednom čase, je bezpečnosť tejto služby prinajmenšom spochybniteľná.

Aj v tomto prípade sa tak treba zamyslieť, či je takéto prepojenie medzi Novi peňaženkou a WhatsAppom skutočne výhodné. KYC verifikácia síce nikoho nemôže prekvapiť, keďže regulátori idú Facebooku po krku už dlhý čas, avšak vzhľadom na to, že by všetky tieto informácie razom patrili Facebooku/Mete, je otázka, či je naozaj takáto služba potrebná.  

Navyše už priamo v prvotných vyjadreniach o tomto projekte bolo povedané, že na to, aby mohli byť sprístupnené takéto služby, bude musieť daná spoločnosť monitorovať 24/7 účty a detekovať akúkoľvek „podozrivú aktivitu“ vrámci daných účtov. To samo o sebe hovorí, že o nejakej extrémne veľkej bezpečnosti či anonymite sa pravdepodobne nedá hovoriť. Preto opätovne apelujeme na to, že v momente, kedy bude takáto služba sprístupnená aj v Európe, si treba zvážiť, či ju naozaj aj potrebujete. Nepochybne môže mať aj svoje výhody ako instantné a lacné transakcie. Rovnako ale treba brať v úvahu aj fakt, že o súkromí či bezpečnosti môžete v prípade využívania prepojenia Novi a WhatsApp úplne zabudnúť.

Zdroje:

https://bitcoinist.com/, https://www.theblockcrypto.com/, https://cointelegraph.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences