Zákaz kryptomien v Indii?

A opäť tu máme túto tému. O zákaze kryptomien v Indii sa hovorí už takmer celý rok, avšak ku žiadnym konkrétnym krokom ešte zatiaľ nedošlo a to aj napriek tomu, že to dlho vyzeralo, že táto situácia v daný „ban“ už povedie. To sa ale naopak nestalo, no a keďže sa návrh zákona s názvom „The Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021“ opäť objavil v parlamente tejto krajiny, tak sa dá očakávať, že z Indie sa opätovne bude v médiách objavovať množstvo informácii o zákaze či regulácii kryptomien. Ako to ale v skutočnosti vyzerá?

Zákaz privátnych kryptomien?

Asi najkontroverznejšou alebo minimálne najchaotickejšou časťou zákona je vyjadrenie o „zakázaní privátnych kryptomien.“ Nikde však ale nie je konkrétne napísané, čo privátne kryptomeny majú predstavovať. Či ide o anonymné kryptomeny ako Monero či Zcash, ktorým sa v kryptomenovej komunite často hovorí ako „privátnym kryptomenám.“ Alebo má ísť o zakázanie akýchkoľvek mien, ktoré nie sú vydané vládou či štátom, ale rôznymi platformami, spoločnosťami či ako v prípade Bitcoinu, neznámymi entitami. Na túto problematiku upozornil napríklad Rahul Gaitonde, kryptomenový investor a poradca pre blockchain spoločnosti v krajine.

Okrem toho sa ale daný návrh ešte zapodieva aj digitálnou menou centrálnej banky (central bank digital currency – CBDC). Tá indická, digital rupee, by mala mať pripravenú legislatívu ihneď potom, ako by prišlo ku schváleniu tohto zákona. V tomto smere sa tak zdá, že India si chce počínať podobne, ako to spravila Čína. Napriek tomu je ale možné, že v tejto krajine nedôjde až k tak prísnym reguláciám či opatreniam voči kryptomenám, ako v Číne. A to aj napriek tomu, že teraz sa to môže zdať inak.

Napríklad CEO najväčšej kryptomenovej indickej burzy, Nischal Shetty, verí, že regulácie nebudú ani zďaleka také prísne, ako sa teraz zdá. Podľa jeho slov je návrh spred roka, ktorý mal byť teraz opätovne posudzovaný, čiastočne upravený a to tým správnym smerom. Taktiež povedal, že regulátori a politici rozumejú kryptomenám oveľa viac, ako to bolo pred rokom. Rovnako ale dodal, že je určite potrebné, aby sa daný návrh opätovne prerobil a aby sa ujasnilo množstvo problémov, ktoré v ňom sú, počínajúc jeho nejasnosťou spojenou s „privátnymi kryptomenami.“

Kritikov je veľa

Aj napriek pozitívnym vyjadreniam zakladateľa a CEO najznámejšej indickej kryptomenovej burzy, kritikov na daný návrh zákona sa nájde dosť. A to dokonca aj z vlastných radov. Napríklad Priyanka Chaturverdi, indická politička, povedala, že tento krok môže byť pre Indiu hotovou katastrofou. Podľa jej slov by sa tak stalo najmä kvôli tomu, že by sa India pripravila o možnosť byť súčasťou nového FinTech ekosystému.

Rahul Gaitnode napríklad tiež povedal, že verí, že daný návrh prejde ešte rozsiahlou úpravou. Tá by podľa neho mala zahŕňať najmä ochranu investorov, riešenie problémov s ilegálnymi transakciami, zdaňovanie kryptomenového príjmu a povzbudenie inovácie. Ako množstvo podnikateľov z tejto krajiny aj on tak víta regulovanie kryptomien, avšak upozorňuje na to, že by určite nebolo vhodné, aby prišlo iba ku bezhlavému celoplošnému zákazu.

Zdroje:

https://cryptopotato.com/, https://blockworks.co/, https://cryptobriefing.com/, https://forkast.news/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences