Často sa v rôznych článkoch o kryptomenách stretávate s názvom Web 3.0. Ale, čo to znamená a akú ma funkciu v reálnom svete alebo kryptomenách?

Úvod

Web 3.0 je treťou generáciou internetu, kde budú webové stránky a aplikácie schopné spracovať informácie v inteligentnom ľudskom prostredí prostredníctvom technológií, ako je machine learning (ML), decentralizovanú knižnicu (DLT) a mnohé ďalšie. Web 3.0 sa pôvodne nazýval sémantický web a bol zameraný na to, aby bol viac autonómnejším, inteligentnejším a otvoreným internetom.

Na Web 3.0 môžu byť údaje prepojené decentralizovaným spôsobom, čo je obrovský skok oproti našej súčasnej generácií internetu (Web 2.0), kde sú údaje väčšinou uložené v centralizovaných archívoch.

Okrem toho budú môcť byť používatelia a stroje spojený pomocou údajov. Aby sa to mohlo stať, musia programy pochopiť koncepčne aj kontextové informácie. S týmto sú spojené dva základné kamene Web 3.0, a to sémantický web a umelá inteligencia (AI).

Blokchchain je v srdci tejto novej technológie. Séria aplikácií inteligentných zmlúv, ktoré sú založené na verejných blockchainoch umožňuje komukoľvek, speňažiť svoje osobné údaje a zúčastňovať sa na otvorených alebo decentralizovaných financiách (DEFI). Ako ďalšia generácia si Web3 kladie za cieľ znížiť silu významných technologických spoločností a namiesto toho ho vložiť do rúk obyčajným užívateľom.

Čo umožní Web 3.0 ?

Jeden veľký príklad posunu je v hernom priemysle. Hráči sa nekonečne sťažujú na chyby, ktoré developeri odchádzajú v ich obľúbenej hre alebo najnovší patch naruší rovnováhu celej hry.

S Web 3.0, hráči môžu investovať do samotnej hry a hlasovať o tom, ako by sa veci v hre mali vyvíjať. Veľké firmy ako Meta a Ubisoft, vytvárajú virtuálne svety spustené čiastočne podľa Web 3.0. Non-Fungible Tokens (NFT) budú hrať obrovskú úlohu v hernom priemysle, a to tým, že umožnia hráčom stať sa vlastníkmi položiek, ako napríklad zbraní, výzbroje a podobne.

Kľúčové vlastnosti

Web 3.0 ma štyri kľúčové vlastnosti, a to všade prítomnosť, sémantický web, umelá inteligencia a 3D grafika.

Všade prítomnosť

V tomto zmysle je Web 2.0 už všadeprítomný, pretože napríklad užívateľ Facebooku môže okamžite zachytiť fotku a zdieľať ju, ktorú si potom môže pozrieť každý a nezáleží na tom, kde sa nachádza.

Web 3.0 jednoducho urobí krok ďalej tým, že internet bude prístupný všetkým kdekoľvek a kedykoľvek. V určitom okamihu sa zariadenia pripojené na internet už nebudú koncentrovať na počítače a smartfóny ako vo Web 2.0, pretože technológia IOT (Internet of Things) prinesie množstvo nových typov inteligentných zariadení.

Sémantický web

Sémantickosť je štúdium vzťahu medzi slovami. Preto sémantický web, ktorý umožňuje počítačom analyzovať množstvo údajov z webu, ktorý zahŕňa obsah, transakcie a prepojenia medzi osobami.

Ich syntax sa môže líšiť, ale ich sémantika je do značnej miery rovnaká, pretože sémantika sa zaoberá len významom alebo emóciami obsahu.

Použitie sémantiky na webe by umožnilo strojom dekódovať význam a emócie analýzou údajov. Užívatelia internetu budú mať lepší zážitok poháňaný rozšírenou konektivitou údajov.

                                        

Umelá inteligencia

Pretože stroje Web 3.0 môžu čítať a dešifrovať význam a emócie, ktoré sprístupni súbor údajov, tak prináša inteligentné stroje. Hoci má Web 2.0 podobné schopnosti, je stále prevažne v ľudských rukách, čo otvára priestor na falošné správanie, ako je napríklad predstierané recenzie produktov, zvýhodnený rating, atď.

Napríklad online platforma na recenzie ako TrustPilot, poskytuje spôsob, ako pre spotrebiteľov vyskúšať akýkoľvek produkt alebo službu. Bohužiaľ, spoločnosť si môže jednoducho získať veľkú skupinu ľudí a zaplatiť im, aby vytvorili pozitívne recenzie pre svoje produkty. Internet potrebuje AI, aby sa naučil, ako rozlišovať skutočné od falošného, kvôli zabezpečeniu spoľahlivých údajov.

Systém AI Google nedávno odstránil približne 100.000 negatívnych recenzií, keď zistil pokusy o manipuláciu ratingu. AI bude schopná poskytnúť užívateľom najlepšie filtrované a objektívne dáta.

3D garfika

Web 3.0 sa zameriava na revolúciu medzi fyzickými a digitálnymi grafickými technológiami, ktoré prinesie do trojrozmerných (3D) virtuálnych svetov.

Na rozdiel od 2D, 3D grafika prinesie novú éru grafiky vo futuristických herných aplikáciách, ako je decentraland, ale aj v iných sektoroch ako sú nehnuteľnosti, zdravie a mnoho ďalších.

Z Web 2.0 na Web 3.0

Predchodcom Web 3.0 je Web 2.0. Prvá skúsenosť s internetom prišla na konci 90. rokov. Web 1.0 obsahoval hlavne výber domovských stránok a kliknutí. Tieto webové stránky neboli také interaktívne ako webové stránky, ktoré dnes poznáme.

Verzia internetu Web 2.0, ktorú väčšina z nás používa, je do značnej miery spôsobená typom príslušného programovania a opraviteľných súborov, ktoré umožnili používateľom, aby robili viac, než len čítali obsah online. Web 2.0 umožňuje používateľom vytvárať obsah a publikovať ho online pre ostatných a tiež umožňuje vytvorenie online obchodov, sociálnych médií a služieb streamingu.

Vzhľadom k tomu, že Web 2.0 prešiel pod kontrolu veľkých technologických gigantov v dôsledku sledovania a zbierania údajov. Spoločnosti, ako je Facebook (teraz Meta), porušili niekoľko zákonov týkajúcich sa ochrany osobných údajov a museli zaplatiť pokutu vo výške 5 miliárd dolárov v roku 2019. Toto zneužívanie súkromia používateľa, spolu s cenzúrou obsahu, pripravilo cestu pre Web 3.0.

Web 3.0 umožňuje užívateľom internetu prevziať kontrolu nad svojím online dátami. Okrem toho, umožňuje používateľom riadiť protokoly, s ktorými komunikujú alebo ich používajú a stanú sa vlastníkmi určitého percenta protokolu.

Web 3.0 a kryptomeny

Vo Web 3.0 môžu kryptomeny pôsobiť ako akcie blockchainových sietí a projektov. Tieto mince a tokeny môžu predstavovať vlastníctvo decentralizovaného protokolu alebo siete. Takéto platformy, teda majú tendenciu byť odolné voči cenzúre a umožňujú všetkým investovať do kryptomien.

Keďže malá hŕstka spoločností diktuje, čo sa stane na internete, ale decentralizovaný web alebo Web 3.0 je riadený komunitou. Držitelia kryptomien môžu určiť budúcnosť širokej škály inovácií aplikácií a protokolov. Kryptomeny pôsobia ako akcie alebo čiastočné vlastníctvo decentralizovanej platformy. Okrem toho to dáva používateľom kontrolu nad svojím online údajmi.

Decentralizovaný Web 3.0

Decentralizovaný web poskytuje možnosti na rozvoj a implementáciu štruktúr riadenia spoločenstva.

Blokchchain Gaming je prvotriednym príkladom decentralizovaného webu v praxi. Krypto gaming projekty poskytujú hráčom platformu, kde môžu mať zážitok z hier a účinne sa stať akcionárom, keď vlastni token danej platformy. Hráči môžu zarobiť pasívny príjem tým, že vďaka svoje zručnosti v rôznych herných platformách Play To Earn (P2E) splnia úlohy alebo misie.

Okrem toho zavedenie tokenov NFT bol štart v reštrukturalizácii herného sveta. Tokenizácia in-game aktíva na blockchaine dáva hráčom transparentné vlastníctvo zbraní, štítov a pôdy.

NFT tiež silno narušili umelecký priemysel tým, že umožnili komukoľvek tokenizovať svoje umelecké diela. Niektoré NFT sa predali na trhoch za astronomické ceny a vytvárajú úplne nový trh s digitálnym umením.

Okrem toho je potrebné vytvoriť rozsah decentralizovaného webu. Keďže Web 3.0 je stále relatívne mladý, technológie v tejto oblasti sú stále v plienkach.

Web 3.0 aplikácie

Spoločnou požiadavkou pre aplikácie Web 3.0 je schopnosť spracovať rozsiahle informácie a premeniť ich do znalostí užitočných pre používateľov. Tým, že tieto aplikácie sú stále na začiatku znamená, že majú veľa priestoru na zlepšenie a sú ďaleko od toho, ako by mohli aplikácie Web 3.0 potenciálne fungovať.

Niektoré zo spoločností, ktoré budujú alebo majú produkty, ktoré transformujú na aplikácie Web 3.0, sú Amazon, Apple a Google. Dva príklady aplikácií, ktoré využívajú technológie Web 3.0, sú Siri a Wolfram alpha.

Siri

V priebehu rokov sa hlasovo riadený AI asistent stal inteligentnejší a rozšíril svoje schopnosti od svojho prvého dizajnu v modeli iPhone 4S. Siri používa rozpoznávanie reči, spolu s umelou inteligenciou, aby ste mohli vykonávať komplexné a personalizované príkazy.

Dnes, Siri a ďalší AI asistenti, ako je Amazon Alexa, môžu pochopiť rôzne požiadavky, ako napríklad, keď chcete nájsť najbližšiu kaviareň alebo reštauráciu a ukázať vám, kde sa nachádzajú bez toho, aby ste ich museli hľadať napríklad na Google Maps.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha odpovedá na vaše otázky priamo, na rozdiel od toho, aby vám poskytol zoznam webových stránok, na ktorých si to môžete pozrieť. Ak chcete praktické porovnanie dajte si vyhľadať Anglicko vs Brazília na Wolfram Alpha a Google a uvidíte rozdiel.

                            

Spoločnosť Google poskytuje výsledky celosvetovo. ALPHA, na druhej strane poskytne podrobné porovnanie oboch krajín, na ktoré ste sa pýtali. To je kľúčový rozdiel medzi Web 2.0 a 3.0.

Web3.js

Popularita decentralizovaných aplikácií (Dapps) sa dá ťažko ignorovať. Od financovania a digitálnej identity, dopyt po technológiách blockchain a Web 3.0 stále rastie. V srdci týchto technológií je programovací jazyk Javascript. Pre každého developera je nutné tento jazyk ovládať, aby využil potenciál Web 3.0. Okrem toho Javascript a Web3.js patrí medzi najvýznamnejšie programovacie jazyky a nástroje a sú súčasťou takmer každej sady nástrojov pre vývojárov.

                  

Web3.js umožňuje vývojárom vytvoriť softvér na reťazci a decentralizované aplikácie (dapps). Navyše Web3.js umožňuje blockchain vývojárovi, aby sa pripojili k uzlom na rôznych blockchainoch so systémom HTTP, IPC alebo Websocket.

Centralizácia a decentralizácia na Web 3.0

Decentralizácia sa vzťahuje na rozdelenie činností a zodpovedností. Centralizácia sa vyskytuje v dôsledku koncentrácie moci v rámci organizácie.

Decentralizovaný web obnoví mnoho aspektov tradičného webu bez zbytočných sprostredkovateľov. Projekty riadené spoločenstvom poskytuje presvedčivú alternatívu kapitalistických štruktúr. Avšak, mnoho blockchain a Web 3.0 projektov nie sú rovnomerne distribuované. Vlastníctvo mnohých projektov, ktoré tvrdia, že sú decentralizované, sú v rukách len niekoľkých osôb.

Niektoré projekty DEFI, napríklad Wrapped Bitcoin (WBTC), ktorý sa spolieha na centralizované služby, ktoré existujú vo svete decentralizovaných financií.

Veľké technické spoločnosti, ako sú Apple, Meta a Google, sú pod zvýšenou kontrolou po sérii správ o neetickom správaní. Kauza okolo ochrany údajov načrtáva nedostatok transparentnosti a úroveň sledovania, ktorej ľudia čelia každý deň online.

Okrem toho sa takéto spoločnosti často spoliehajú na servery v jednej centrálnej lokalite. V dôsledku toho, keď servery slúžia pre Facebook, často slúžia aj pre Instagram a WhatsApp. Nielen Decentralizácia odstraňuje mnohé z týchto problémov distribúciou organizácie a aktivít siete v celej komunite s cieľom konať čestne.

Decentralizované technológie sú dôverné. Užívatelia, preto nemusia dôverovať ľuďom, aby konali čestne. Namiesto toho potrebujú len dôverovať technológií a matematike. Týmto spôsobom, ak CEO zomrie alebo zmizne, spoločnosť, alebo projekt môže pokračovať v prevádzke a služby nie sú narúšané.

Ak sa vyskytne chyba účtovníctva, je viditeľná pre všetkých a môže byť okamžite napravená. Takáto zodpovednosť do značnej miery chýba vo svete financií a technológií. Decentralizované technológie Web 3.0 však majú potenciál to zmeniť.

Zdroje:

https://coinmarketcap.com/alexandria/article/what-is-web-3-0,https://www.coindesk.com/learn/what-is-web-3-and-why-is-everyone-talking-about-it/,https://academy.moralis.io/blog/what-is-web3-web-3-0-explained

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences