Dávno vyvrátené mýty stále odrádzajú ľudí od nákupu kryptomien

Kryptomeny môžeme určite považovať za fenomén tejto doby a aktuálne sa môžu tešiť zo stále rastúceho záujmu ľudí z celého sveta. Odklon od tradičných investičných metód sledujeme najmä u mladšej časti populácie, ktorú lákajú skôr moderné digitálne aktíva. Trend adopcie kryptomien jednoznačne s postupom času zrýchľuje a noví investori majú v porovnaní s minulosťou jednu obrovskú výhodu. Tú predstavuje množstvo kvalitných a relevantných zdrojov informácií, ktoré môžu navyše získať často úplne zdarma. Ani to však nedokáže zabrániť tomu, aby sa ľudia nechali pri rozhodovaní ovplyvňovať rôznymi klamstvami o kryptomenách, ktoré boli už dávno vyvrátené.

 

Na kryptomenách sa už nedá zarobiť

 

S týmto vyjadrením sa v rôznych obmenách stretávame pomerne často. Tvrdenie je založené na tom, že príležitosť zaujímavého zárobku tu bola v minulosti, ale v súčasnosti sa to už nevyplatí. Kryptomeny tu v prvom rade nie sú preto, aby urobili z každého milionára. Veľmi dobre to vystihuje jedna veta - do kryptomien nemusíte dať všetky svoje peniaze, ale iba tie, o ktoré nechcete prísť. Naráža na infláciu klasických FIAT mien, ktorá pomaly (ale isto) znižuje kúpnu silu vašich peňazí a aktuálne sa o nej hovorí takmer všade, nakoľko dosahuje rekordné úrovne. Kryptomeny teda neslúžia primárne na tvorbu zisku, ale na ochranu finančných prostriedkov pred fungovaním sveta tradičných financií.

Skúseným používateľov navyše kryptomeny ponúkajú extrémne veľa možností, ako svoje prostriedky zhodnocovať v digitálnom svete. Môžu využívať trading, staking, mining a zapojiť sa do množstva ďalších príležitostí, ktoré toto odvetvie ponúka každému. Vo svete navyše vzniká množstvo nových kryptomenových projektov, pri ktorých v prípade ich úspechu môžete získať za pomerne krátky čas stovky, či až tisíce percent. Tvrdiť preto v dnešnej dobe, že na kryptomenách sa už nedá zarobiť, je veľmi scestné a môže to hovoriť iba niekto, kto o fungovaní celého odvetvia nemá takmer žiadne informácie.

 

Kryptomeny sú zlé, lebo sa používajú na nelegálne aktivity

 

Áno, používajú. Presne tak isto ako dolár, euro, či akýkoľvek iný dostupný prostriedok výmeny. Chystajú sa preto vlády zakázať používanie doláru, ako meny, ktorá sa pre nelegálne aktivity využíva najviac vo svete? Je chyba v prostriedku výmeny, alebo v zločincoch, ktorí si aj tak vždy cestu nájdu? Treba bojovať s kryptomenami, alebo s kriminálnikmi? Myslím, že odpovede na tieto otázky viete. Podobné argumenty v súčasnosti vyznievajú skôr ako výhovorky jednotlivých vlád a ich predstaviteľov, ktorým globálne prijatie kryptomien vôbec nehrá do karát.

Digitálne aktíva už zo svojej podstaty ponúkajú orgánom činným v trestnom konaní najdokonalejší záznam aktivity celej siete v podobe blockchainu. Legalizácia príjmov z trestnej činnosti a najmä ich prevod z kryptomien na FIAT peniaze je pre zločincov stále náročnejšia. To sa určite nedá povedať o hotovostných peniazoch, ktoré môže ktokoľvek využívať bez jediného záznamu o ich pohybe.

 

Kryptomeny sú imaginárne a preto nemajú žiadnu hodnotu

 

Pravdou je, že kryptomeny nie sú o nič imaginárnejšie, ako klasické peniaze na vašom bankovom účte. Drvivá väčšina FIAT peňazí dnes už nemá žiadnu hmotnú podobu a existujú len ako jednotky a nuly (kód) v záznamoch banky. Veľmi podobné je to aj s ich hodnotou. Vzhľadom na to, že dnešné peniaze už nie sú prakticky ničím kryté (v minulosti to bolo napríklad zlato), ich hodnotu určuje len dôvera ľudí v systém. Práve túto vratkú dôveru kryptomeny výrazne búrajú a ľudom ponúkajú zaujímavú alternatívu. Výhoda spočíva v tom, že používateľ kryptomien sa nemusí spoliehať na meniace sa vlády štátov a ich predstaviteľov so svojimi vlastnými záujmami.

 

Popularita kryptomien každoročne rastie a dnes ich môžete pomerne jednoducho vymeniť za rovnaké tovary a služby, ako pri nákupe za FIAT.Dá sa predpokladať, že so zhoršujúcou sa situáciou z pohľadu inflácie, budú v budúcnosti predstavovať ešte významnejší prvok ochrany finančných prostriedkov. Štáty majú problém s kategorizáciou digitálnych aktív, čo určite zvyšuje aj neistotu investorov (najmä kvôli daniam). Po zjednotení chápania týchto aktív v podobe jednotných a jasných regulácií však už nič nebude brániť ich globálnemu prijatiu. Budete pri tom?

 

Zdroje:

cryptoslate.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences